Startlaphoz Csatlakozz!

A felsőoktatási törvény tervezett súlyosan sérti az egyetemi autonómiát

ÉSZT: azonnal hívják össze a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 18. szerda, 17:23

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) aggodalmát fejezi ki, és tiltakozik a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által, 2014. június 16-án előzetes egyeztetés nélkül benyújtott felsőoktatási salátatörvény miatt!

    A törvény súlyosan sérti az egyetemi autonómiát a kancellária intézményének bevezetésével!

    A felsőoktatási intézmények teljes gazdálkodásának felügyeletét és a munkáltatói jogok egy részét az állam által kinevezett kancellárok kezébe adják, azzal az álságos indoklással, hogy meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között.

    Miközben a rektorok kezéből kiveszik a felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását és a munkáltatói jogkör gyakorlását minden, az adott felsőoktatási intézményben dolgozó munkavállaló felett, a teljes felelősség a rektoroké marad!

    Ez biztosan nem szolgálja a felsőoktatás színvonalának megőrzését és javítását!

    Az ÉSZT értetlenül áll az előtt a terv előtt is, hogy a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottságban (MAB) a kormányzati delegáltak túlsúlyát olyan módon próbálják meg elfedni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is delegálhat egy-egy tagot! A European Assurance in Higher Education (ENQA) ez év februárban nem hosszabbította meg a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát, arra hivatkozva, hogy működése aggályos a túlzott kormányzati befolyás miatt. Ezt egy ilyen szakmaiatlan lépéssel nem lehet megoldani. Olyan delegáltakra van szükség a bizottságban, akik ismerik a felsőoktatás működését, és nem pillanatnyi gazdasági vagy egyéni érdekeiket kívánják érvényre juttatni a felsőoktatásban!

        Az ÉSZT egyetért a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének 2014. június 17-i közleményével, amelyben a Felsőoktatási Kerekasztal azonnali összehívását és érdemi egyeztetés lefolytatását kéri a felsőoktatási törvény tervezett módosításai miatt Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterétől!

Az ÉSZT elengedhetetlennek tartja, hogy azonnal összehívják a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot (FÉT) is, mert a törvénytervezetben munkavállalói érdekek súlyos megsértéséről is szó van!

ÉSZT elnökség

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - ÉSZT: azonnal hívják össze a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector