Startlaphoz Csatlakozz!

Győri Péter:

Egyre kevesebb hajléktalannak van rendszeres munkája

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 07:21

Hét éve csak minden harmadik hajléktalan ember jut munkán keresztül jövedelemhez, és egyre kevesebbnek van rendszeres munkája - vázolta a hajléktalanok munkaerő-piaci helyzetét Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Győri Péter hét szűk esztendőnek nevezte a 2007 óta eltelt időszakot a hajléktalanok foglalkoztatási helyzetében és elmondta, hogy a 16 éve folyó felmérések szerint 2007-ben megtört egy pozitívnak tűnő tendencia, ugyanis addig fokozatosan javult a hajléktalanok munkához jutása.

    Nyolc évvel ezelőtt, 2006-ban a hajléktalanok több mint fele munkából élt - mutatott rá.
    A helyzet romlásának okai közt említette az akkori megszorításokat, amit a hajléktalanok is megéreztek. Hét év óta pedig stagnálás figyelhető meg - tette hozzá.

    Közölte, egyre többen csak alkalmi munkából jutnak jövedelemhez. Az idei felmérés szerint az országosan megkérdezett tízezer hajléktalan ember közül 334-en jutottak az év elején közfoglalkoztatáson keresztül jövedelemhez.

    Győri Péter elmondta, a hajléktalanok egyharmada rokkantsági vagy öregségi ellátásból él, egyharmaduk pedig kukázásból, gyűjtögetésből, kéregetésből.

    Szólt arról is, hogy a hajléktalanok között egyre több az olyan, akinek nincs szakmája, valamint nő azoknak a száma, akik nem végezték el az általános iskolát. Győri Péter jelezte, hogy a roma hajléktalan nők körében „egészen riasztóan nagy az arányuk” azoknak, akik nem végezték el az általános iskolát. Megemlítette azt is, hogy a hajléktalanok legtöbbje 50-60 év közötti.

    Pelle József, a BMSZKI igazgatója közölte: két, összesen 204 millió forintos uniós finanszírozású programjuk fejeződött be, amely hajléktalan emberek foglalkoztatását és lakhatását segítette elő.

    A közreadott sajtóanyag szerint a programok eredményeként 35, többnyire szállón élő hajléktalan ember szerzett OKJ-s szakmát, 18-an folytatták az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányaikat, valamint 46-an találtak munkát. A BMSZKI programjainak köszönhetően 31 hajléktalan ember lakhatási helyzete javult - ami azt jeleni, hogy szállóról úgynevezett kiléptető lakásba, albérletbe vagy szolgálati lakásba költöztek -, valamint 120 hajléktalan hagyta el a közterületet és költözött szállásra vagy bérelt lakásba. A két pályázati programot 2012 szeptembere és 2014 nyara között valósította meg a BMSZKI.

    A sajtótájékoztatón jelen volt a programban részt vett két hajléktalan ember, akik beszéltek arról, hogy milyen nagy segítséget kaptak a helyzetük javításában. Egyikük kertészeti tanfolyamot végzett el, másikuk pedig sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tett.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre kevesebb hajléktalannak van rendszeres munkája.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector