Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat:

Megugrott az álláskeresők száma májusban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 11:40

Májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 514,4 ezer álláskereső szerepelt, ami áprilishoz képest több mint 100 ezer fős, 24,3 százalékos növekedés, de az előző év azonos hónapjához képest még így is 0,1 százalékkal - 700 fővel - kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

    Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,4 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb az álláskeresők aránya továbbra is Győr-Moson-Sopron, Vas, és Pest megyében, valamint Budapesten volt.

    A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014. február-áprilisi negyedévben 360 500 volt, ami 8,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékponttal volt alacsonyabb.

    2014. májusban a nyilvántartásban 62 400 pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,1 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is.

    A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év májusához képest is. Előző évhez képest közel harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma. A 117 600 tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 22,9 százalékos aránnyal szerepelt 2014. májusban.

    Az év ötödik hónapjában a foglalkoztatók összesen 125 ezer üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 87 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a fővárosba és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások 37,7 százalékát. Összességében 2014. májusban 191 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 106 200 maradt betöltetlen.

    Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 108 800 volt, amelynek 96,1 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. Egy hónap és egy év alatt is jelentősen emelkedett a támogatott álláshelyek száma. Áprilishoz képest több mint négyszeresére, 2013 májusához képest pedig közel ötszörösére nőtt a számuk.

    A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros rendelkezett. A támogatott állások aránya kivétel nélkül minden megyében dominált. Májusban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 16 200 volt, és egy év alatt 18,2 százalékkal emelkedett.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megugrott az álláskeresők száma májusban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector