Startlaphoz Csatlakozz!

Alacsony színvonalú a képzés

Nem egyszerű szakképzett munkaerőt találni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 14:47
 
A várakozások szerint nőhet a szakmunkások száma, de a munkaadóknak továbbra sem lesz könnyű megfelelő munkaerőt találniuk, ami több más ok mellett vélhetőleg a képzés alacsony színvonalára vezethető vissza − derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete elemzéséből, melyet a napigazdasag.hu ismertetett.

   Kritikus elemzést tett közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete a magyar szakmunkásképzés elmúlt évtizedéről. Az elemzés szerint az iskolarendszerű szakképzésben résztvevő magyar diákok aránya elmarad az EU-27-ek átlagától. A lányok 21, a fiúk 32 százaléka tanult szakmát 2011-ben, az uniós átlag ugyanakkor 45, illetve 56 százalék volt. A szomszédos országokban is jóval magasabb a szakképzési beiskolázási arány, mint nálunk. Magyarországon az érettségit szerzők mindössze ötöde vett részt szakképzésben 2011-ben, ami az EU-ban a harmadik legalacsonyabb arány.
 
   Az adatok szerint a szakiskolákban tanul a legtöbb hátrányos helyzetű fiatal, és az is jellemző, hogy a gyengébb tanulmányi eredményű diákok választják ezeket a képzéseket. Jellemző az is, hogy a szakmunkás végzettség öröklődik. És bár a szakiskolák eleve alacsonyabb tanulmányi követelményeket támasztanak a többi iskolatípusnál, mégis rendre magasabb az évismétlések száma, mint a többi intézményben. Ráadásul a szakiskolákban a legmagasabb a megfelelő pedagógiai végzettség nélkül tanító oktatók száma − a törvényi előírások ellenére.
 
   Az elemzés szerint a munkavállalót kereső cégeknek a szakmunkások területi mobilitásának hiánya, a szakiskolai diákok alacsony tudásszintje és a szegregáció okoz nehézséget. (Valószínűsíthető, hogy alapvetően a technológiai változásokhoz való alkalmazkodóképességet hiányolják az állásokra jelentkezők körében.) Hosszabb távon sem számíthatnak kedvező fordulatra a munkaadók: a 2012-es iskolázottsági mikroszimulációs modell (ISMIK)  számítása szerint − a 2010-es szabályozási környezet változatlanságát feltételezve − a 25−64 év közöttiek iskolázottsági szintje javul, de a szakmunkások aránya 27 százalék körül stabilizálódik. Ez pedig − a népességfogyást is figyelembe véve − százezerrel mérsékli a szakmunkások számát. Az arány a 16 éves tankötelezettséget és a szakiskolai továbbtanulási arány 35 százalékosra emelkedését feltételezve sem változik. A kutatók szerint azért, mert az alacsonyabb tankötelezettségi korhatár miatt emelkedik a lemorzsolódók aránya, ami a szakmunkások számának növelését célzó intézkedések ellen hat.
 
A 25−64 éves népesség megoszlása végzettség szerint 2000−2020 (százalék)
Végzettség 2000 2010 2020
Legfeljebb általános iskolai 35 24 19
Szakmunkás/szakiskolai 23 27 26
Legalább érettségizett 42 49 55
Forrás: ISMIK 2012   
 
 
Forrás: napigazdasag.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem egyszerű szakképzett munkaerőt találni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector