Startlaphoz Csatlakozz!

Szuperkorú társadalmak

Csak öregszünk, és elszegényedünk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 21. szombat, 13:33

Egyre több a földön a szuperkorú társadalom, ahogy a globális elöregedés vészesen felgyorsult. A jelenség a világ legfejlettebb és az elmúlt évtizedekben leggyorsabban fejlődő országaiban a legdrámaibb, és teljesen átrajzolhatja a világgazdaság 21. századi térképét – írja az Origo.

   A japán társadalom 2006-ban lett szuperkorú. Az egyelőre inkább csak a demográfusok körében használt kifejezés azt jelenti, hogy egy adott országban 20 százalék fölé nőtt a 65 évesnél idősebbek aránya. Ugyancsak szuperkorú Olaszország és Németország (mindkettő 2010 óta), és körülbelül 10 éven belül Korea, Szingapúr és Hongkong is eléri ezt az állapotot. Kína 2037-ben, Thaiföld 2049-ben, Vietnam 2050-ben éri el ezt a státust, és addigra már Dél-Korea, sőt a világ ma legerősebb gazdaságának számító Egyesült Államok is szuperkorú lesz.
 
   Mint az említett példák is mutatják, a tendencia globális. Afrikát leszámítva az összes kontinenst érinti, de Ázsiában a legdrámaiabbak a változások, itt a legkiugróbb a népességfogyás sebessége. Az okok között nyilván minden országban lehet egyedieket is találni, de azért vannak globális tényezők. A házasságkötések száma csökken, a gyermekvállalást a fejlett világban egyre későbbre halasztják a párok, a nők közül mind többen tovább tanulnak, szülés helyett inkább dolgozni kezdenek, a gyereknevelés költségei mindenhol emelkednek, és lazulnak a korábbi társadalmi konvenciók, például a családalapításra vagy az idősek családon belüli eltartására vonatkozó szigorú elvárások.
 
Nem jönnek a gyerekek
 
   A változások gócpontjában az alacsony és egyre csökkenő termékenységi ráta áll. A demográfusok által kulcsértéknek tekintett 2,1-es szám az úgynevezett reprodukciós ráta – egy nőnek átlagosan ennyi gyereket kell szülnie ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen. (Ha minden gyerek megélné a felnőttkort, vagyis nem volna a földön gyermekhalandóság, akkor kereken 2 volna a népesség reprodukálásához szükséges születésszám.)
 
   A világátlag ma 2,5, köszönhetően annak, hogy Afrikában, néhány kis dél-amerikai és dél-ázsiai országban ennél jóval több gyereket szülnek a nők. Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában, Brazíliában, és most már Ázsia legnagyobb területén azonban a 2,1-es kritikus szint alatt van a mutató, és – tempója miatt – főleg az ázsiai tendenciák az aggasztóak.
 
   A maga 86 évével a legmagasabb átlagos várható élettartammal rendelkező Japánban 2020-ra a teljes 124,1 milliós népességből már 29,1 százalék lesz a 65 évnél idősebbek aránya, ami nagyon meredek emelkedés a pár évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest. 1964-ben még 97,2 millióan éltek Japánban, közülük csupán 6,2 százalék volt 65 éven felüli – azóta egyre kevesebb gyerek születik, és egyre tovább élnek az idősek.
 
   Arányaiban a legkevesebb gyerek Tajvanon születik a világon. 1951-ben egy átlagos tajvani nő – a 15 és 49 közötti korosztályban – még hét gyereket szült, de az átlagos termékenységi ráta 2008-ra 1,05-re zuhant. Ez feleannyi, mint amennyi elméletileg kívánatos volna, és közel fele az Egyesült Államokban vagy sok más fejlett országban jellemző adatnál. Ezzel a sebességgel Tajvan is hamar belép a szuperkorú országok csoportjába, körülbelül 2024-re. Ekkorra az össznépesség eléri a maximumát, onnantól kezdve csökkenni fog, ami szintén lényegi drámai változás a múlt század közepéhez képest, sőt a pár évvel ezelőtti állapotnál is lényegesen rosszabb. 2008-ban a 65 évnél idősebbek aránya még 10,4 százalékos volt, vagyis minden tíz fiatalabb emberre jutott egy idősebb. 2024-re már 19,3 százalék lesz a 65 évnél idősebbek aránya, vagyis minden ötödik ember idősnek számít majd.
 
   Ahogy sok másban sem, Ázsia a demográfiai mutatókban sem mutat egységes képet. A dél-ázsiai országokban még mindig viszonylag fiatal a népesség, a kelet-ázsiai országokban viszont jóval idősebb a lakosság. Ami közös: az összes országban csökken a születési ráta, és így a gyerekek aránya a népességen belül, a dolgozó felnőttek aránya eközben nő, vagy már nagyon magas szintet ért el. Mostanáig ez utóbbi jelenségnek igen pozitív hatásai voltak: a gazdasági növekedés, az egy főre jutó GDP-mutatók látványosan emelkedtek. Most úgy tűnik, ez átmeneti jelenség volt csupán, amely egy közelgő gazdasági hanyatlásnak ágyaz meg.
 
Sokba kerül
 
  Közgazdasági szempontból ugyanis óriási jelentőségük van a demográfiai tendenciáknak. A globális elöregedés felborítja a gazdasági ciklusokat: az idősek (és a gyerekek) sokkal többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek, ám ennek a pluszfogyasztásnak a fedezetét az egyre szűkülő aktív dolgozói réteg révén egyre nehezebb előállítani.
 
   Ha egy ország népessége még fiatalodik, vagyis olyan fázisban van, hogy több gyerek születik, mint amennyi pusztán a természetes reprodukcióhoz szükséges, akkor borítékolható a lendületes gazdasági növekedés. Egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra, egyre többen fizetnek adót és járulékot, állítanak elő piacképes árukat és szolgáltatásokat, többet termelnek, mint amennyit fogyasztanak. Ha viszont egyre szűkül az aktív kereső réteg, egyre több a nyugdíjas, aki ráadásul – a javuló egészségügyi rendszerek és a fejlődő orvostudomány jóvoltából – egyre tovább él, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb gyerek születik, akkor óhatatlanul lassulni fog a gazdasági növekedés.
 
   Veszélybe kerül a szociális rendszerek stabilitása, kevesebb adó folyik be, egyre kevesebb pénz lesz a nyugdíjakra, és például be kell zárni egyetemeket, mert nem lesz rájuk szükség. Tajvanon – ahol a világon a legkevesebb gyerek születik a világon – úgy számolnak, hogy az egy főre jutó GDP a következő évtizedekben folyamatosan csökkenni fog, és 2021-ig be kell csukni a most működő 164 egyetemből és főiskolából körülbelül 60-at.
 
   Ráadásul, ha a folyamatokat nem sikerül megállítani, akkor a szuperkorú társadalom után egy új fogalommal is meg kell barátkozni. Az angolszász szakirodalom már használja az „utmost-aged society” kifejezést, ami valami olyasmi, hogy „a lehető legvénebb”, és azt jelöli, amikor egy országban 40 százalék fölött van a 65 évesnél idősebbek aránya. A prognózisok szerint 2050 után nem sokkal ide jut Japán és Dél-Korea.
 
Nálunk is hasonló
 
  A magyar társadalom szintén elöregedő, a népesség közel ötöde 60 év feletti. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2011-ben a 60 éven felüliek aránya 22,4 százalék volt. Becslések szerint néhány év múlva, 2025-2030-ra ez az arány elérheti a 25 százalékot.
 
  A probléma Magyarországon is arra vezethető vissza, hogy alacsony a termékenységi ráta. A KSH szerint a termékenységi arányszám 1,3, ez azt jelenti, hogy átlagosan tíz anya 13 gyereknek ad életet. Ráadásul a születések alacsony számán a bevándorlás sem tud segíteni.
 
   Magyarországon a születéskor várható élettartam folyamatosan nő: jelenleg a férfiak esetén 71 év, a nőknél 78 év ez a szám. Az elöregedés azzal jár, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn. A jelenleg munkaviszonyban állók járulékaiból nem lehet finanszírozni a nyugdíjakat.
 
   A magyar kormány ezért a szakértők szerint a közeljövőben kénytelen lesz olyan ötletekkel előrukkolni, mint amilyen a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetősége. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy egyszerre ne hatalmas tömegek vonuljanak nyugdíjba, hanem időben elosztva terheljék a nyugdíjba vonulók a rendszert.
 
Forrás: origo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak öregszünk, és elszegényedünk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector