Startlaphoz Csatlakozz!

Évente közel 80 ezren telepednek le az alpesi országban

Kedvezőbb kvóták vonatkoznak az uniós állampolgárokra az új svájci bevándorlási törvényben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 22. vasárnap, 08:38

Kedvezőbb kvótákat állítana fel Svájc az uniós állampolgárok, mint a többi külföldi számára új bevándorlási törvényben – jelentette be pénteken a svájci kormány. A februári népszavazás alapján kidolgozott törvénytervezet bevándorlási kvótákat állít fel, de az európai uniós állampolgárokra vonatkozó rendelkezések kevésbé szigorúak. Bern így kívánja enyhíteni a Brüsszel, illetve nagyobb szomszédai, Németország és Franciaország részéről várható megtorló intézkedéseket.

    A nem uniós tagország Svájc az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjaként megállapodásokat írt alá az unióval – egyebek mellett – a munkaerő szabad áramlásáról, részben azzal a céllal, hogy biztosítsa az európai piacokra való jutást.

    „A harmadik országok állampolgáraitól eltérően az EU és az EFTA állampolgárai továbbra is alkalmazhatóak szakképesítés nélkül” - közölte a svájci kormány, amely arra nem tért ki, hogy milyen korlátozások vonatkoznak majd az uniós állampolgárokra a 2017-ben életbe lépő új törvényben.

    Simonetta Sommaruga, a kérdéssel foglalkozó miniszter közölte: kvótákat állítanak fel a külföldiek – határ mentiek és tartós letelepedési szándékkal érkezők - rövid időtartamú beutazására is. Jelenleg semmilyen kvóta sincs a határ menti térségekből érkezők, sem az idénymunkások számára.

    Bern közölte, hogy a kantonok pótlólagos intézkedéseket hozhatnak a munkaerőpiacuk védelmére. A kormány kérni fogja továbbá az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak az új bevándorlási politikának megfelelő módosítását.

    A munkaerő szabad áramlása az EU egyik alapelve, és uniós vezetők korábban közölték: Svájc nem csemegézhet a piaci hozzáférés előnyeiből anélkül, hogy elfogadná az ezzel járó kötelezettségeket.

    Az EU a népszavazás miatt elhalasztott egy többmilliárd dolláros kutatási programra vonatkozó tárgyalásokat Svájccal. Májusban a Tyco International biztonságtechnikai vállalat jelentette be, hogy a bevándorlási szabályok miatt székhelyét Svájcból Írországba költözteti.

    A populista Svájci Néppárt (SVP) által kezdeményezett február 9-i népszavazáson a szavazók 50,3 százaléka támogatta a bevándorlás korlátozását-

    Három százalékos munkanélküliségével a 8 millió lakosú Svájc számos munkát kereső európai szemében valóságos Eldorádónak számít. Évente közel 80 ezren telepednek le az alpesi országban, amit az SVP elfogadhatatlannak tart. A szabadkereskedelmi megállapodás 2002 óta fokozatosan történt életbe lépése előtt még évi 8000 bevándorlóval számoltak.

    2013-ban a külföldiek a svájci lakosság 23,5 százalékát tették ki (1,88 millió fő), a megállapodás aláírása előtt ez az arány mintegy 20 százalék volt. A jelenlegi bevándorlók közül 1,25 millió fő az uniós tagállamok (Horvátország kivételével), illetve az EFTA-országok állampolgára.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kedvezőbb kvóták vonatkoznak az uniós állampolgárokra az új svájci bevándorlási törvényben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector