Startlaphoz Csatlakozz!

Horváth Péter:

A sok változás miatt van nehéz évük a tanároknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 23. hétfő, 16:24

 Érdekük lesz a tanároknak és óvodapedagógusoknak részt venni a pedagógus kar munkájában, amelynek módja lesz hatékonyan beleszólni az oktatás ügyeibe - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter.
 
– Miért vállalta el a Nemzeti Pedagógus Kar vezetését?

– Úgy érzem, hogy a karnak nagyon komoly lehetőségei lesznek. A törvény felhatalmaz minket arra, hogy az ágazatot érintő kérdésekben véleményt mondjunk, javaslatokat fogalmazzunk meg. Több olyan szervezetben is részt vettem korábban, amelyik megpróbált hasonló tevékenységet végezni. Ilyen volt a Gimnáziumok Országos Szövetsége. Az Arany János Tehetséggondozó Program során pedig az ország minden területéről szerezhettem tapasztalatokat. Sok pedagógust ismerek, tudom, hogy számíthatok a segítségükre. Ezek voltak a legfontosabb szempontok, amikor elfogadtam a jelölést az elnöki tisztségre.

– Hogyan juthatnak el a pedagógusok javaslatai, véleményei az oktatás vezetéséhez?

– A karnak szeptemberben megalakulnak a megyei szervezetei. Azt szeretném és a tagság érdeke is az, hogy ide olyan emberek kerüljenek be, akik iránt bizalommal vannak a helyi pedagógusok. Nekik kell majd összegyűjteni az információkat, hogy aztán ezeket képviselhessük. A törvényben is felsorolt tagozatok szintén segítik majd, hogy megalapozott véleményük lehessen.

– Mi biztosítja a kar függetlenséget, amit egyes szakszervezetek nem látnak biztosítottnak?

– Eddig nem tapasztaltam semmi olyat, ami kétséget ébreszthetett volna bennem, hogy bárki is befolyásolni igyekezné az éppen elkezdett munkánkat. Úgy kell dolgoznunk, hogy ez a gyanú fel se merülhessen. Remélem, hogy ezt majd a szakszervezetek is érzik, ha közösen teszünk egyes ügyekért. Hiszen lesznek ilyenek is.

– Mi lesz azokkal, akik nem akarnak részt venni a kötelező tagságú karban?

– Minél többször el kell mondanunk, hogy a kar azért jött létre, hogy képviselje a pedagógusok érdekeit. Ehhez az kell, hogy minél többen mondják el a saját véleményüket. Meg kell érteni, hogy az automatikus tagság egy lehetőség arra, hogy beleszólhassanak a saját munkájukat alakító kérdésekbe. Akit végképp nem tudunk meggyőzni erről valószínűleg passzív marad, kötelezettséggel ugyanis nem jár a tagság.

– Mi a véleménye az elmúlt négy év oktatáspolitikájáról?

– Az elmúlt időszakban nagyon sok a pedagógustársadalmat, az oktatásügyet érintő, igen nagy szerkezeti átalakítás ment végbe. Bármilyen alaposan is lettek volna előkészítve már önmagában a változások miatt nehézségeket okozhatnak a mindennapi működésben. Nem lehet egy-két hónap alatt eldönteni, hogy mi lesz a hosszú távú hatása ezeknek. Nyilvánvaló viszont, hogy folyamatos korrekcióra szorulnak, és abban, hogy ez egyre jobb környezetet biztosítson az oktatásnak, hogy egyre hatékonyabb lehessen a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok munkája, abban kell segítenünk a véleményünk elmondásával. Aztán bízni, hogy ezt meghallgatják és eredménye lesz.

– Hogyan ítéli meg Klik munkáját?

– A Klik azért jött létre, hogy az intézmények állami kézbe vételével egy fenntartó alá került iskolákat egységes elvek szerint működtesse. Majdnem 200 tankerület alakult az országban. Nagyon sok múlik a tankerület vezetőjén, ennek megfelelően elég sokféle tapasztalat van. Van olyan hely, ahol jó az együttműködés, és hallottam olyanról is, ahol nehezen mennek a mindennapi dolgok. A döntési jogkörök között több olyan is van, ami miatt nehézkesen működik a rendszer. A korábban megszokotthoz képest több az adminisztráció, hosszadalmasabbak az ügyintézések. Biztosan lesznek majd itt is változások, ahogyan egyre több tapasztalat lesz.

– Mi a véleménye a pedagógus életpályamodellről?

– Önmagában igen jónak tartom, hogy bevezettek egy minden pedagógusra vonatkozó életpályamodellt. Nagyon jó, hogy a bér alapja a minimálbérhez kötődik. Ez a garancia arra, hogy ne következhessen be az, hogy évekig egyáltalán ne növekedjen a pedagógusok fizetése. Az is igaz viszont, hogy kellene olyan lehetőség is a modellben, amivel az igazán komoly teljesítményeket, legyen ez mennyiségi vagy minőségi, honorálni lehetne. A többszakos, a magukat szakmailag képző kollégák értékeit is el kellene ismerni. A vezetőknek szükségük van egy őket és a pedagógusokat is segítő középvezetői körre, a munkaközösség vezetőkre. Most nekik például nincsen órakedvezményük, így például nagyon nehéz lesz a különböző pedagógus kategóriákba kerüléshez szükséges minősítő rendszert objektíven működtetni.

– Sokan sérelmezték a portfólió feltöltések ügyét is.

– Valóban panaszkodtak az én kollégáim is. A sok változás miatt is nehéz év volt az idei, emelkedtek az óraszámok is. Szerintem is sok volt a tíz óraterv, és az ezekhez írt reflexiók sem mindig életszerűek. Bizonytalanságot szült az is, hogy akik majd elolvassák, hogy fogják érteni a csoport ismerete nélkül. Szerintem az is probléma, hogy egy óraterv, és egy megtartott óra között elég nagy különbség lehet.

– Milyen etikai kódexet támogatna?

 Terjedelmében rövid, tartalmában nem túlságosan részletező, inkább keretszerű etikai kódexet tudnék legszívesebben támogatni, de erről is a tagság dönt.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A sok változás miatt van nehéz évük a tanároknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector