Startlaphoz Csatlakozz!

Nem sok munkahelyet sikerült megmenteni

Milliárdokat pazarolt el a kormány a nagy mentőakcióval

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 24. kedd, 10:11

A kormány milliárdokat ölt tavaly a pápai, a kaposvári és a gyulai húsüzembe, hogy megmentse azokat az összeomlástól. Rengeteg közpénz veszett el, sok munkahelyet így sem sikerült megmenteni, és a cégek hitelezői, beszállítói is milliárdokat buktak – írja a HVG.

   Az elmúlt években milliárdokat költött a kormány a pápai, a kaposvári és a gyulai húsüzem megmentésére, de a cégek tavalyi eredményeiből kiderül, hogy a pénz nagy része veszendőbe ment. Nem teljesen vált valóra az a kormányzati szándék sem, hogy a mentőövekkel munkahelyeket ment meg, a három üzemben ugyanis most jóval kevesebben dolgoznak, mint korábban.
 
   A legnagyobb pénznyelő a pápai húsüzem, ott veszett el a legtöbb közpénz. A kaposvári húsüzem is elégette a tavaly kapott támogatás felét, a veszteség közel egymilliárd forint. Egyedül a gyulai húsüzem tudott pármilliós nyereséget felmutatni, ez azonban csalóka eredmény a tavaly kapott többmilliárdos állami támogatáshoz, és a szintén többmilliárdos hitelezői és beszállítói veszteségekhez képest.
 
A pápai pénznyelő
 
   A három húsüzem közül a legnagyobb közpénzpazarlás a Pápai Hús 1913 Kft. megmentéséből lett. Az állam eddig összesen közel 11 milliárd forintot ölt a cégbe, és a jelenlegi állapot szerint ennek a töredékét fogja visszakapni. A tavalyi évről szóló könyvvizsgálói jelentés egyértelműen kimondja, jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a társaság képes lesz-e realizálni eszközeit és rendezni kötelezettségeit, miként az is teljesen bizonytalan, hogy a cég egyáltalán tud-e tovább működni.
 
   A vállalat 2,1 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet (hasonlóan a szintén milliárdos veszteségeket eredményező korábbi esztendőkhöz). Magyarán: a 1,5 milliárd forint állami-önkormányzati támogatásnál is több pénz veszett el tavaly a társaságban. Az üzemet 2013 tavaszán azzal mentették meg az összeomlástól, hogy önkormányzati tulajdonba vették. A tulajdonosváltást követően az önkormányzat úgy döntött, a kormánytól kapott 1,5 milliárdból tőkeemeléssel és kölcsönnel segíti ki a vállalatot, de a  pénzek befizetésével több mint egy évet csúszott, és a húsüzem csak 2014.  április 19-től kapta meg a mentőövet, amit a tavalyi beszámoló szerint azonnal el is költöttek a beszállítók kifizetésére.
 
   Mivel a cég nem tudta fizetni a lejárt adósságait és a folyamatos termelést, 2013  júliusában csődeljárásba menekült. Az idén januárban megkötött csődegyezség alapján a hitelezők követeléseik közel felét elbukták. Ez tekintélyes összeg annak alapján, hogy a cég teljes adósságállománya 2013 végén több mint 8 milliárd forint volt. A társaság legnagyobb hitelezője a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amely 2008-ban közel 5 milliárd forint hitelt adott, akkor is azért, hogy megmentse az összeomlástól.
 
   A veszteségek ellenére a cégnek ismét mentőövet dob a kormány úgy, hogy az üzem eszközeit átmentik egy másik társaságba, és egy újabb MFB-hitelből kifizeti a korábbi MFB-hitel egy részét. Tavaly decemberben született egy kormányhatározat, mely szerint az MFB 15 éves, 3,7 milliárd forintos, valamint egy további 500 millió forintos hitelt biztosít a szintén önkormányzati tulajdonú Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft.-nek, hogy megvásárolja a húsipari tevékenység folytatásához szükséges  vagyonelemeket. A vásárlást követően a húsipari termékeket már az új cég fogja gyártani, legkésőbb 2015-től.
 
  Így mindösszesen az elmúlt hat évben az állam különböző csatornákon keresztül összesen csaknem 11 milliárd forintot öntött a vállalatba. Ennek akár csak részleges megtérülése is erősen kétséges a fentiek alapján.
 
  A befolyt vételárból a Pápai Hús 1913  Kft. június végéig az MFB-nek a korábbi adósságból kifizet 1,8 milliárd forintot, a többi hitelezőnek 1,3 milliárd forint jut, ami ezen felül marad az újabb MFB-pénzből, azt a fizetési moratórium alá nem eső – például közműszolgáltatókkal szembeni – tartozások fizetésére kell fordítania. Az üzemnek a korábbi 1100-zal szemben már csak 907 munkavállalója volt tavaly év végén, de ezt a létszámot is csökkenteni fogják a 2013-as beszámoló szerint.
 
Úszik a pénz Kaposváron is
 
   A pápainál valamivel jobb helyzetben van a kaposvári Kometa ’99 Zrt., de ott is közel egymilliárd forint elveszett tavaly. A társaság olasz többségi tulajdonban van, kisebbségi tulajdonos a kaposvári önkormányzat. A cég évek óta masszív veszteségeket könyvel el: 2011-ben 1,1 milliárd, 2012-ben 2,3 milliárd forintos mínusz volt az éves eredmény. Ehhez képest a tavalyi 935 millió forintos veszteség akár javulásnak is felfogható, ugyanakkor ezzel a tavaly kapott közpénz fele elúszott.
 
   Az államtól kapott 3,5 milliárdból Kaposvár tavaly 2 milliárd forintot adott a húsüzemnek, a többségi olasz tulajdonost pedig további egymilliárd forint befizetésére kényszerítette. Az érdekek egybeestek, talpon maradt a húskombinát, ami nem mellékesen a város egyik legnagyobb foglalkoztatója: 2012-ben még 900 embert foglalkoztatott, tavaly év végén már 500 alatt volt a munkavállalók létszáma. Az utóbbi létszám alapján úgy tűnik, az állami mentőöv ellenére jelentős leépítést kellett végrehajtania a cégnek.
 
   A 3 milliárd forintos mentőöv tavaly átmenetileg segített a cégen, kérdés azonban, hogy meddig tart a kegyelmi állapot. A húsüzem adóssága ugyanis még a pápaiénál is nagyobb, közel 11 milliárd forint, melyből 9,5 milliárd rövid lejáratú hitel és beszállítókkal szemben fennálló tartozás. Ebben a cégben is jelentős MFB-hitel van, összesen 5,5 milliárd forint, a finanszírozó kereskedelmi bankok egyelőre haladékot adtak az üzemnek a hitelei törlesztésére.    
 
Csalóka eredmény Gyulán
 
   A három húsüzem közül egyedül a gyulai volt nyereséges, tavaly 27 millió forint eredményt ért el a 268 főt foglalkoztató cég. Ez azonban az előzmények fényében csalóka, s lényegében annak köszönhető, hogy a korábbi hitelezők hatalmas veszteséget szenvedtek el a húsüzem bedőlése miatt. A mentőövvel ráadásul ebben az üzemben sem sikerült a munkahelyek megmentése, tavaly év végén több mint százzal kevesebben dolgoztak a cégben, mint a mentőakció előtt.
 
   Gyulán egy radikálisabb, a hitelezőket kevésbé kímélő megoldást választottak a Gyulai Húskombinát Zrt. megmentésére. A gyulai önkormányzat tavaly önálló céget alapított Gyulahús Kft. néven, és a kormánytól kapott 1,8 milliárd  forintos támogatásból szeptemberben mindössze 850 millió forintért vásárolta meg a felszámolás alatt álló húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. A felszámoló először az összes követelést fedező áron hirdette meg a társaság vagyonát, de az önkormányzat csak akkor jelentkezett be vevőnek, amikor már elég volt 850 millió forint is az ügyletre.
 
   A húskombinát teljes vagyonát tehermentesen, tulajdoni korlátozások nélkül kapta meg, így a vételárból aligha futotta a kombinát hitelezőinek és beszállítóinak kifizetésére. A húskombinát vagyona 2013 elején meghaladta az ötmilliárd forintot, a szállítói tartozások 1,9 milliárdra rúgtak, a hitelek összege hárommilliárd forint volt.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milliárdokat pazarolt el a kormány a nagy mentőakcióval.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector