Startlaphoz Csatlakozz!

Rezsicsökkentés után: „nagy baj van az ágazatban”

Csökkentett munkaidőben foglalkoztatják a kéményseprőket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 26. csütörtök, 07:35
 
Várhatóan már július elsejétől négy kéményseprőt négyórás munkakörbe helyeznek át a Somogy Kéményseprő-Mester Kft.-nél. A rezsicsökkentés után ugyanis jelentősen megcsappant a kaposvári társaság bevétele – olvasható a sonline.hu oldalán.

   – Eddig nyolcórás munkakörben dolgoztak az érintett kollégák, ezután várhatóan csak négyórásban tudjuk őket foglalkoztatni  – közölte a Somogyi Hírlappal Farkas József, a társaság ügyvezető igazgatója. – Megértették a döntést, s elfogadták, hiszen ez még mindig jobb, mintha elbúcsúznánk tőlük.

  A cégvezető a 2015-ös kéménydíjakkal kapcsolatos határozatra vár. Ez ugyanis hatással lesz a jövő évi kéményseprési díjakra, mely alapvetően meghatározhatja a foglalkoztatást, a dolgozók létszámát.


  Rossz idők járnak a kéményseprőkre, hangoztatják a szakmabeliek. A várhatóan fél munkaidőben foglalkoztatott szakemberek rövidesen nagyjából havi nettó 60 ezer forintot visznek haza, de a 87 településen közel 60 ezer kémény ellenőrzését végző társaság sem dicsekedhet kiugró eredményekkel.

   – A 2012-es közel 45 millió forintos bevétel után tavaly 40 millió forint volt a forgalmunk, az idén talán nagyjából 27 millió forintot érünk el – tudtuk meg  Farkas Józseftől. – Régebben nyereséges volt a cégünk, ebben az évben már veszteségre számítunk, csupán az a kérdés, mekkora lesz a mínusz.

   Farkas szerint a rezsicsökkentés közel ötmillió forint bevételkiesést okozott a pillanatnyilag még 18 főt foglalkoztató kaposvári társaságnak. Ezen kívül érezhető forgalomcsökkenést idézett elő, hogy bizonyos kéményeket ritkábban ellenőriznek. Adódik a kérdés: a gazdasági nehézségek hatására fejre áll-e a cég? Az ügyvezető kiemelte: ezt nem szeretnék, minden tőlük telhető lépést megtesznek a megmaradás érdekében. A pillanatnyi szorongató gazdasági gondok közepette egyébként már erősen gondolnak 2015-re, amikor is többletfeladatokat kapnak a kéményseprő cégek.
– Ehhez viszont arra van szükség, hogy a felmerülő költségeket megfelelően díjazzák – húzta alá. – Jövőre ugyanis új feladatként jelenik meg a gázkazánok szén-monoxid mérése, a fűtőcső tisztítás, a légellátás illetve a gázkazánok biztonságtechnikai felülvizsgálatának ellenőrzése.

   Farkas amondó: a pluszfeladatokat később csak több kollégával képesek ellátni. Így elképzelhető, hogy a júliustól négy órában foglalkoztatott kéményseprőket jövőre nyolc órás munkakörbe visszahelyezik. A cégvezető rámutatott. ha rajta múlna, nem is hozná meg a kényszerű döntést, ám a társaság gazdasági érdekei ezt diktálják. Az utóbbi időben is persze igyekeztek szinte minden fórumot megragadni, hogy időben felhívják a döntéshozók figyelmét arra: nagy baj van az ágazatban. S eközben újabb híreket hallani bezárás közeli vállalkozásokról, napi gondokkal küzdő társaságokról.
– Somogyban szerintem nem marad egyetlen település sem kéményseprés nélkül –  emelte ki. –  Az országban bárhol ilyen jellegű gond lenne, akkor nyolc napon belül kijelölik a kényszerszolgáltatót.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csökkentett munkaidőben foglalkoztatják a kéményseprőket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector