Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetekel egyelőre nem tárgyal

Köznevelési államtitkár: őszig átalakulhat a Klik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 27. péntek, 13:38

Őszig átalakítaná a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését az új köznevelési államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, mindent megtesznek, hogy iskolakezdésre a tankönyvek rendben megérkezzenek az intézményekbe. Az államtitkár közölte: jónak tartja a mostani kerettantervi szabályozást és az iskolaszerkezeten sem változtatna.

    Czunyiné Bertalan Judit - aki gondolkodási időt kért, mielőtt igent mondott az államtitkári felkérésre - a köznevelés vagy közoktatás közül egyértelműen előbbi mellett foglalt állást.

    Az intézmények állami fenntartásba vételéről és a Klikről azt mondta: indokolt volt az átszervezést centralizált formában végrehajtani. A napi rutin és hatékonyság érdekében ugyanakkor szükségesnek tart egyfajta decentralizációt a Klik átalakításakor - jelezte, hozzátéve: őszig szeretnének olyan intézkedéseket hozni a Klik és a fenntartói rendszer működtetésében, ami az iskolák és a pedagógusok életét könnyebbé teszi. Az esetleges személyi változásokról azt mondta: át kell tekinteni, hogy ez a szervezetrendszer milyen szakmai irányítással és személyi összetétellel működött. Neveket nem mondott, annyit jegyzett meg: „nyilván személyi döntések is lesznek”.

    Czunyiné Bertalan Judit szerint az intézményrendszer működése, a döntéshozatal meggyorsítása érdekében át lehet gondolni a döntési szinteket, ezen belül azt, hogy mely munkáltatói jogok kerülhetnek az intézményvezetőkhöz, illetve tankerületek irányítóihoz. 

    Az Oktatási Hivatal és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet esetleges átszervezéséről azt mondta: úgy látja, hogy sok dolgot párhuzamosan végeznek az oktatásirányításban. 

    A kerettantervi szabályozást az új államtitkár jónak tartja, ez most egy olyan rendszer, amely alkalmas a köznevelés tartalmi kereteinek szabályozására. Szerinte szakpolitikai vita van az ellenzék és a kormánypárt álláspontja között az alaptantervi szabályozás tartalmi megítélésében, a pedagógusok szabadságának korlátozásáról szó sincs. Úgy véli, hogy a tudás tartalmának minimumszintjét magasabban is meg lehet határozni, annak érdekében, hogy bárhonnan érkezik egy gyermek, azonos feltételekkel léphessen ki az iskolapadból. A pedagógusok és az iskolarendszer alkalmas arra, hogy ez senkinek ne jelentsen problémát - mondta.

    A 4, 6 és 8 osztályos iskolaszerkezetet jónak tartja, és vitatja azt az álláspontot, hogy ezek az intézménytípusok lefölöznék a tehetséges gyermekeket. Jelen formájában a gyermekek fejlődésének megfelelően képesek átadni a szükséges tudást - mutatott rá, és a felhívta a figyelmet a szabad iskolaválasztás lehetőségére. 

    Az államtitkár úgy látja, az általános iskolában legalább 16 óráig tartó foglalkozások kötelezettsége beváltotta a reményeket. Jelezte, nem értett egyet azzal, hogy ez nincs tartalommal megtöltve. Ez több mint a napközi, sokféle módon meg lehet szervezni, délután lehet fejlesztő óra, gyógytestnevelés, szakkörök, nyelvi foglalkozások - mondta, hozzátéve: tévhit, hogy kötelező lenne. A szülőnek akkor kell nyilatkoznia, ha nem akarja a gyermek felügyeletét, s étkeztetését meg tudja oldani. Az iskola, mint nevelési intézmény így biztosít egyfajta kiszámíthatóságot, stabilitást a családok életében. A reform első évén vannak túl, és reméli az elkövetkező években egyre több gyermek vesz majd részt délutáni foglalkozásokon, ami a felzárkózás, esélykiegyenlítés szempontjából is rendkívül jó út - véli.

    A mindennapos testnevelésről azt mondta: a helyi tanterv számos pontot szabályozhat, és ezt egyesületi, tömegsportbeli részvétellel is lehet teljesíteni. A feltételek nem mindenütt adottak, de a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési projekt jelenleg is tart, tornatermek, tanuszodák létesülnek, ahol a tanulólétszám ezt indokolja. 

    A pedagógusok terheléséről, a 32 órás kötött munkaidőről kifejtette: a pedagógus, aki osztályt, fakultációt visz, korábban és most is több mint 40 órát töltött, illetve tölt a gyerekekkel kapcsolatos munkával, vagyis érdemben nem változott a helyzet. Az életpályamodell, beleértve a pedagógusok minősítését, alkalmas a szakma elismertségének további növelésére - mondta, kiemelve: több mint egy évtized után jelentős bérrendezés történt. A portfóliót eddig az érintettek több mint 80 százaléka töltötte fel tavasszal, ami azt bizonyítja, hogy a pedagógusok túlnyomó többsége nem kifogásolja az új rendszert. A minősítés ezen elemét fontosnak tartja, ugyanakkor elképzelhető, hogy annak tartalmán a tapasztalatok alapján módosítást javasol - mondta.

    Arra, hogy a szakszervezetek tárgyalnának vele, úgy válaszolt: „mindennek rendelt ideje van”.

    Czunyiné Bertalan Judit a tanulói teljesítményt mérő nemzetközi PISA-felmérést és eredményeit úgy értékelte, az egy jó mérés, és mindig egy előző szakaszt vizsgál, sosem a mérés évére jellemző szabályozásra reagál, hiszen a mérésekben 15 évesek vesznek részt. A 2010-es kormányalakításkor már reagáltak az oktatás minőségi alapjainak lefektetésével, a rendszerű átalakításokkal. Ugyanakkor a köznevelés átalakítását tekintve nem lehet azonnal egyértelmű eredményeket felmutatatni - jelezte, hozzátéve: az eredményekben akár már a következő méréskor lehetnek változások. Az ellenzék által hangoztatott vészjóslás nem megalapozott, magyar iskolarendszer erős - fogalmazott. 

    Az államtitkár a következő tanévre való felkészülésről azt mondta: a tavalyi tapasztalatok alapján, a pedagógusok bevonásával a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., rendszerének javításával felkészült a tankönyvterjesztés zavartalan lebonyolítására. 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Köznevelési államtitkár: őszig átalakulhat a Klik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector