Startlaphoz Csatlakozz!

Jöhet a  jövedelemarányos törlesztőrészlet-szabályozás

Hitelt venne fel? Pórul járhat, ha minimálbéren van bejelentve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 28. szombat, 13:33

 Ősztől jöhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás. Eszerint a hiteltörlesztésre fordított havi összeg nem lehet magasabb a NAV által igazolt jövedelem bizonyos százalékánál. Ugyanakkor vannak olyanok, akiknek minél előbb gondoskodniuk a megfelelő jövedelem igazolhatóságáról, ha hitelt akarnak felvenni – olvasható a Privátbankár oldalán.

  A Duna House adatai alapján nagyjából minden negyedik (Kelet-Magyarországon több mint minden harmadik) ingatlanvásárláshoz köthető hitelügylet, így joggal merül fel a kérdés, hogy ez az intézkedés az éledező jelzáloghitel-piacra mekkora veszélyt jelent.
 
   A veszélyforrás kettős - hívja fel a figyelmet a Duna House. Egyrészt az MNB arra törekszik, hogy az egy ügyfél által hiteltörlesztésre fordított összeg ne lehessen magasabb a jövedelme meghatározott százalékánál. Másrészt - és ez a sokakat érintő elképzelés -, hogy csak a NAV által igazolt jövedelem legyen figyelembe vehető az ügyfeleknek, vagyis olyan jövedelem melynek nettó értékét a bank felé igazolni tudja, és ez a magyar kkv viszonyokat ismerve nem mindig tükrözik hűen a valóságot.
 
Kik járhatnak rosszul?
 
   Jelenleg eltérő a banki gyakorlat, a legtöbb pénzintézet esetén most is csak az igazolt jövedelem (munkáltató igazolás – folyószámla vagy NAV jövedelem igazolás ) 40-50 százalékig terheli az ügyfelet a havi törlesztőrészlettel, de van olyan is, aki bátrabb ezen a téren és 70-80 százalékig is vállal ügyletet.  A tervezett intézkedés minden bizonnyal ez utóbbi gyakorlatot kívánja lejjebb szorítani, vagyis banki oldalról ők lehetnek a valódi vesztesei a tervezetnek.
 
   Ügyféloldalon a Duna House hitelezési szakemberei nem látnak ebben a pontban potenciális veszélyt a lakáscélú jelzáloghitelek piacára nézve. Az átlagos hitelösszeg 6 millió forint körül alakul, amely 20 éves futamidővel számolva 45-50 ezres havi törlesztőrészletet jelent.
 
  Ha a hitelt igénylő házaspár mindkét fele minimálbért is kap és nem kell egyéb hitellel számolnia a háztartásnak, akkor annak 130 ezer forint körüli havi összege is megengedhetné a bevezetendő korlátozást. Ez nyilván abban az esetben van így, ha a jogalkotó ésszerű kereteket biztosít, ám feltételezhetően nem célja a hitelpiac visszaszorítása - írja a Duna House közleményében.
 
Nem mindegy, mennyi a jövedelme
 
   Az intézkedéscsomag másik pontja már többeket negatívan érinthet, vagyis az igazolt jövedelem kérdése. Elsősorban az a vállalkozói réteg lesz korlátozva ezzel, aki minimálbéren (esetleg fél-minimál béren) van bejelentve, miközben a vagyoni helyzete ezen jóval túlmutat.
 
  Egyes bankok jelenlegi gyakorlata szerint nem csak a NAV által igazolt, hanem a vállalkozás pénzügyi mutatói (forgalom, nyereség) figyelembevétele mellett ún. „jövedelem vélelmezéssel” is számol, és eszerint végzi az ügyfelek hitelképességének vizsgálatát.
 
   A Duna House Hitel Centrumának tapasztalata az, hogy a jövedelemvélelmezés a hitelt igénylő vállalkozó ügyfelek esetében eléri az 50 százalékot. Akik tehát vélelmezett jövedelmükkel terveznek idén hitelt felvenni ingatlanvásárlásra, célszerű már most elindítaniuk a folyamatot, vagy minél hamarabb kell gondoskodniuk a megfelelő jövedelem igazolhatóságáról – ebben az esetben viszont figyelembe kell venni, hogy a hiteligénylést megelőző teljes évet kell majd magasabb jövedelemmel igazolniuk - hívja fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

Forrás: Privatbankar

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hitelt venne fel? Pórul járhat, ha minimálbéren van bejelentve .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector