Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kötelező-e nyugdíjba menni, mennyit dolgozhat a nyugdíjas?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 28. szombat, 16:17

 Ha a munkavállaló eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, köteles-e elmenni nyugdíjba vagy dolgozhat tovább? A nyugdíjas munkavállaló maximum mennyit dolgozhat egy hónapban? Az Adózóna olvasójának kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

   A Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetében – munkaviszonyban állók – a vonatkozó jogszabály nem tartalmaz olyan megszüntetési okot, mely a munkavállaló öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől teszi függővé a munkaviszony megszüntetését – hívta fel a figyelmet Winkler Róbert.

   Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a kományzati szolgálati viszonyban, valamint a közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó 2011. évi CXCIX. törvény vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy a kormányzati szolgálati jogviszony, valamint a közszolgálati jogviszony megszűnik, ha az adott személy a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt – 20 év – megszerezte, kivéve, ha a tisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja.

  Tehát amennyiben valaki a nyugdíjkorhatára betöltésekor munkaviszonyban áll, úgy abban az esetben nem kötelező a munkaviszonya megszüntetése, ugyanakkor amennyiben az adott személy kormánytisztviselő, vagy köztisztviselő, úgy abban az esetben a fennálló közszolgálati jogviszonya a nyugdíjkorhatára betöltésekor automatikusan megszűnik, kivéve, ha kérelmére és a hivatali érdek indokolja, a munkáltatója fenntartja azt.

   Szakértőnk megjegyezte, hogy saját jogú nyugellátás megállapítására kizárólag az adott személy kérelmére kerülhet sor, nyugellátás hivatalból történő megállapításra nincs lehetőség.

   Tájékoztatta továbbá a kérdezőt arról, hogy a nyugdíjas munkavállaló hasonló munkaidőben foglalkoztatható, mint az aktív, nem nyugdíjas munkavállaló.
 
Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kötelező-e nyugdíjba menni, mennyit dolgozhat a nyugdíjas?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector