Startlaphoz Csatlakozz!

Döntően ránk épít az ausztriai turizmus

A határ mentén szinte minden állást magyarok töltenek be

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 30. hétfő, 08:04

A határmenti Burgenland szállodáiban és éttermeiben szinte minden állást magyarok töltenek be, de a távoli Tirolban és Voralbergben is döntően magyarokra épít a turizmus. Vetélytársaik szinte nincsenek az osztrákok és németek egyre kevésbé akarnak a sok szempontból kényelmetlennek tartott vendéglátásban dolgozni, bolgár, román, cseh, lengyel vagy horvát vendégmunkások pedig csak mutatóba bukkannak fel.

   Egyre inkább a magyarokra épít az osztrák szálloda- és vendéglátó ipar, becslések szerint több tízezer magyar dolgozik az osztrák turisztikai iparban. A határ közeli Burgenbland tartományban naponta több tízezres nagyságrendben ingáznak a nyugat-magyarországiak, de a határtól távol levő városokban és falvakban is szinte csak magyar szót hallani a személyzet köréből.
 
   Neustadtl Dániel, a karintiai Hunguest Hotel Heiligenblut igazgatója szerint a magyarok migrációjának két oka van: az elmúlt évtizedben legalább 100 kisebb-nagyobb hotelt vásároltak meg magyarok, s ők érthetően sok esetben inkább otthoni munkaerőt alkalmaznak, másrészről az osztrákok számára "rangon aluli" lett a szállodai-éttermi munka, ezért meghagyják ezeket a vendégmunkásoknak - többnyire a magyaroknak.
 
   Ők viszont örömmel mennek is, hiszen a fizetések a magyarországi béreknek akár 2-4 szeresére is rúghatnak. Az igazgató tapasztalatai szerint az ottani álláshirdetésekre 90 százalékban magyarok jelentkeznek, helyiek csak nagyon ritkán. A ranglétra legalján álló mosogatók és takarítók - heti hatnapi munkával - havonta nettó 1100-1200 eurót keresnek, a felszolgálók 1100-1400 euró, míg a szakácsok - ez utóbbi hiányszakmának számít ott is - 1500-1700 eurót, a főszakács pedig akár 2000 eurót is hazavihet.
 
  A havi bérhez ráadásul ingyenes lakhatás, szezonvégi jutalom, illetve 13.és 14. havi bér is jár - arról nem is beszélve, hogy étkezésre sem kell költeniük. Így nem számít különlegesnek, hogy szezonvégén 4-5000 eurós megtakarítással tér haza egy pincér vagy szakács. Feltéve, ha hazatér, s nem költözik ki végleg a családjával. A fenti bérek persze tartományonként különbözőek - fejtegeti Neustadtl - a legmagasabb árak - így érthetően a bérek is - Tirolban találhatók.
 
Szeretik a magyarokat
 
  Körülbelül 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, nagyrészt Londonban, 100 ezernél is többen Németországban, jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Württembergben, és legalább 60-70 ezren Ausztriában.
A német statisztikai hivatal szerint csak 2011-12-ben több mint 70 ezer, 2008 óta nagyjából 120 ezer magyar telepedett le hivatalosan német területen.
Jonathan Knott, budapesti brit nagykövet egy Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy London ma a világ ötödik legnagyobb magyar városa lehet az ott élő magyarok száma alapján. A hivatalos adatok is ezt mutatják: 2007 és 2010 között évente 12-15 ezer, 2012-ben pedig több mint 17 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot. Ez a szám a 2013-as évben bizonyára tovább emelkedett.
 
  A magyar vendégmunkásokról jó kép alakult ki az osztrák tulajdonosok és vendégek körében. Szorgalmasak, szívélyesek, megbízhatóak - nem éppen úgy, mint idehaza. Ha úgy tetszik ott, nyújtják az itthon sokszor hiányzó magyarosch vendégszeretetet... A magas bér nagyon csábító, hiszen a magyarországi bérek roppant alacsonyak: nem ritka, hogy egy itthoni szállodaigazgató keres annyit, mint egy ausztriai szakács.
 
  Öt-hat évvel ezelőtt még csak a nyugat-magyarországi hotelek panaszkodtak az osztrák elszívó hatásra - emlékszik vissza Neustadtl - pár évvel ezelőtt már a budapestiek, az elmúlt évben pedig már kelet-magyarországról is csábítanak munkaerőt. Elsősorban persze olyanokat, akik beszélnek legalább alapfokon németül, de ma már ennek hiánya sem akadály: gyakori ugyanis, hogy az ottani vendéglátóhelyek közösen szerveznek nyelvtanfolyamokat a magyaroknak.
 
Nem feketén!
 
  A fizetések mellett azonban az is roppant nagy vonzerőt jelenthet, hogy Ausztriában a feketemunka szinte nem létezik: mindenki bejelentett dolgozó, még akkor is, ha csak idénymunkára érkezik. A téli síszezon és nyári főszezon idejére átlagosan akár háromszorosára is nőhet az alkalmazottak száma a Hunguest Hotels szállodaigazgatója szerint, aki ugyanakkor azt is elismeri, hogy közép- vagy felsővezetői szinten nagyon ritka a magyar munkavállaló.
 
   Az idei szezon viszont kicsit más. Az igazgató szerint nem ígérkezik fényesnek, mert a focivébé otthon marasztalja az egyébként legnagyobb számban érkező németeket. Így emiatt egy sor hotel a nyári szezonra egyáltalán nem nyitott ki, vagy a főszezont július közepén a vébé zárása után kezdi.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A határ mentén szinte minden állást magyarok töltenek be .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector