Startlaphoz Csatlakozz!

Átfogó felmérést készített a Magyar Rezidensszövetség

Sok rezidens dolgozna külföldön

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 30. hétfő, 08:28
 
Hiába vannak hazai terveik a frissen végzett orvosoknak – a magyar egészségügy ugyan javuló, de még mindig borús helyzete miatt –, sokan közülük mégis a külföldi munkavállalást fontolgatják – derült ki a Magyar Nemzet által megismert felmérésből. Az egyetemekről kikerülő orvostanhallgatók többsége elutasítja a paraszolvencia intézményét, ugyanakkor a jelenlegi körülmények miatt elfogadná a felajánlott hálapénzt.
 
 Átfogó felmérést készített a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) a Szinapszis Kft. közvélemény-kutató céggel a közelmúltban államvizsgát tett orvostanhallgatók körében. A szervezet a fiatalok oktatással kapcsolatos véleményét, jövőbeli terveit, valamint a hálapénzt érintő attitűdjét vizsgálta. A felmérésből kiderült, a hatodévesek többsége az érdeklődése miatt döntött az orvosi hivatás mellett, majdnem felük azonban ma már más szakmát választana. Ennek okaként a legtöbben a társadalmi és anyagi megbecsülés, a befektetett energia, valamint a felelősség aránytalanságát jelölték meg. Ugyanakkor a fiatalok attól is félnek, hogy nem tudnak egzisztenciát teremteni. A megkérdezettek több mint 60 százaléka tervezi itthon a szakorvosi képzésben való részvételt, ugyanakkor 23 százalékuk külföldön tenné ugyanezt. Hét százalék azok aránya, akik inkább a kutatást – PhD-képzést – választják. Hiába vannak azonban a fiataloknak itthoni terveik, a külföldi munkavállalás gondolata túlnyomó többségüket – mintegy 70 százalékot – foglalkoztatja: 21 százalék már rögtön a végzést követően elmenne, és csupán 17 százalék jelezte, hogy egyáltalán nem kíván Magyarországon kívül dolgozni. A válaszadók csaknem negyede ezt attól teszi függővé, hogy talál-e állást a szakterületén. A költözést tervező orvosok mintegy 40 százaléka legfeljebb öt évre szándékozik távol lenni Magyarországtól, és csak elenyésző arányuk – öt százalék – mondta azt, hogy ingázni szeretne. Több mint negyedük ugyanakkor hosszú távra vagy véglegesre tervezi a külföldi létet. A maradók legnagyobb visszatartó ereje a család, és csaknem felüknek fontos az anyanyelv használata is. A hazai egészségügy fejlődésében több mint harmaduk bízik. Az elvándorlást fontolgatók a külföldi munkakeresés fő okaként az alacsony fizetést, a rossz munkakörülményeket adták meg, és az is sokat nyomott a latban, hogy nem akarnak több évre elköteleződni.
 
  A felmérésből kiderült, hogy a hatodévesek 75 százaléka elégedett az orvosegyetemek elméleti képzéseivel, azonban a gyakorlati oktatást mindössze négy százalékuk tartotta kielégítőnek. A válaszadók többsége a gyakorlati képzés minőségével elégedett, a mennyiségével viszont nem. A megkérdezettek mintegy 88 százaléka látja úgy, hogy a szakmai előmenetelt segítené, ha a szigorló évben három hónap – szakmai érdeklődésnek megfelelő – gyakorlatot szabadon lehetne választani. Véleményük szerint a képzés alatt kiemelten fontos a manuális készségek oktatása, az esetbemutatások és a szimulációs gyakorlatok. Ennek kapcsán az MRSZ rákérdezett arra, hogy egy-egy beavatkozást hányszor, milyen körülmények között végeztek el az orvostanhallgatók. Meglepő, hogy 22 százalékuk például vércukorszintmérést a hazai képzésben kevesebb mint ötször végzett, és voltak olyanok is – hat százalék –, akiknek egyáltalán, se itthon, se külföldön nem volt erre lehetőségük. Még többen vannak, akik az itthoni oktatás évei alatt csak néhányszor végeztek vérvételt vagy szakszerű sebellátást.
 
  A kutatás rávilágított arra is, hogy a magyar egészségügy helyzetét a fiatal orvosok meglehetősen borúsan látják. Több mint 90 százalékuk szerint kritikus problémát jelent a túlterheltség és az alacsony fizetés, de az orvoselvándorlás, a szakdolgozóhiány és az erkölcsi megbecsülés hiánya is sokakat aggaszt. A rezidensszövetség már többször felmérte a fiatal orvosok hálapénzzel kapcsolatos attitűdjét, és ezúttal is kíváncsi volt a véleményükre. A végzett diákok 90 százaléka elutasítja a paraszolvencia rendszerét, ám 70 százalék a jelen körülmények miatt elfogadná, ha felajánlanának hálapénzt. A hallgatók több mint háromnegyede szerint a betegek nem hálából adják a borítékot, hanem előnyt remélnek tőle.

Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok rezidens dolgozna külföldön.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector