Startlaphoz Csatlakozz!

Szigorú szabályok

Szüneteltetné egyéni vállalkozását?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 02. szerda, 10:41

Egyéni vállalkozását a nyári hónapokra szünetelteti a nyelvtanár. Egész évre szóló iskolai szerződését is módosítani kell erre az Időszakra? Lehet-e élő szerződése, holott munkát ekkor nem végez? Az Adózóna olvasójának kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértőnk válaszolt.

   A vállalkozás szüneteltetésének idejére mondhatjuk úgy is, hogy igen szigorú szabályok vonatkoznak – figyelmeztetett Juhász Tibor.

   Minimum egy hónap, maximum öt évig lehet szüneteltetni egy vállalkozói tevékenységet.

   A szüneteltetést csak a vállalkozó és csak elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – jelentheti be.

   A szüneteltetés bejelentését követő másnap történik meg a vállalkozói tevékenység szüneteltetése.

   A fizetési kötelezettségeit a szüneteltetés ideje alatt is maradéktalanul teljesíti.

   A kiváltott vállalkozói igazolványt a vállalkozás székhelye szerinti illetékes okmányirodában le kell adnia a vállalkozónak.

   A szüneteltetés ideje alatt, ha a vállalkozó főállású vállalkozó, akkor az egészségbiztosítása nem biztosított. Ilyen esetben be kell nyújtani az egészségügyi ellátással kapcsolatos változást bejelentő lapot az illetékességgel rendelkező NAV-hoz, és havi 6810 forintot fizetni kell.

   Ha van vállalkozói bankszámla, akkor a szüneteltetést ott is be kell jelenteni, de megszüntetni nem kötelező, de a kamat utáni adózási szabályok a jogállás-változás miatt változnak.

   A vállalkozás szüneteltetése alatt vállalkozói tevékenységet nem folytathat, ahogyan Ön is helyesen érinti a kérdésben, számlát nem állíthat ki, költséget nem számolhat el. Amennyiben mégis számlát állít ki az a vállalkozás, amelyik szünetel, akkor a szüneteltetés semmisnek minősül, és a bejelentés és a számla kiállítása közötti időszakra az összes járulékot, adót meg kell fizetnie.

   A fentiekből következően Juhász Tibor álláspontja szerint a szünetelés érinti a meglevő szerződést, miután nincs olyan adóalany, vállalkozó, aki kvázi engedéllyel rendelkezik a szerződéses kötelem teljesítésére, azt a szünetelés hatálya alatt teljesíteni tudja, ha a szerződés szerint volna szolgáltatási kötelezettsége, vagy azt, vagy a szünetelést nem tudja betartani.

  Következésképpen, a megbízó sem tart igényt a szolgáltatásra akkor a szerződés nem abban a formában áll fenn, akkor célszerű olyanná alakítani, ami a felek valós gazdasági tartalmára vonatkozik.

Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szüneteltetné egyéni vállalkozását? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector