Startlaphoz Csatlakozz!

Kevés a képzett munkaerő

Kis pénzért lehet gályázni a Balatonon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 02. szerda, 11:20

„Versenyképes fizetéssel” próbálnak toborozni szakácsokat, pincéreket a Balatonhoz, mivel kevés a képzett munkaerő. Akinek ugyanis szakmája van, de állása nincs, az Nyugat-Európában dolgozik. Idénymunkás viszont bőven lenne – olvasható a delmagyarhu oldalán.

  – Nagyon nehéz képzett munkaerőt találni a szezonra – nyilatkozta lapunknak Hoffmann Henrik, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. 

   – Mindig is voltak munkaerőgondok, de idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha. Még Romániában is adtak fel hirdetéseket.

   Hoffmann Henrik, aki szállodát üzemeltet Siófokon, kifejtette: képzetlen idénymunkás bőven lenne, rájuk szükség is van a háttérben, gereblyézik a strandot, kirakják a nyugágyakat, mosogatnak. De a teraszokon már nem tudnak felszolgálni.

   – A képzett munkaerőt felszívja Nyugat-Európa, az ottani, a többi szakmához képest kevesebb fizetésért ugyanis a helyiek már nem gályáznak – folytatta a szakember. – A vendéglátás ugyanúgy gályamunka ott is, mint nálunk, vége nincs, csak abbahagyni lehet: de a kivándorló magyarok azt mondják, legalább megélnek belőle. Kiderült: a Balatonon főszezonban akár napi 12–14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest nagyon kevés a bruttó 100–150 ezer forintos fizetés. Minimum a dupláját kellene keresniük, de ez a szállodák alacsony jövedelmezősége miatt elképzelhetetlen. Hoffmann szerint a megoldás az ágazatot terhelő adók csökkentése lehetne. 
 
   – Ha többet tudnánk fizetni, a fiatalok szakmát tanulnának, és nem felesleges diplomákat szereznének.
   Szegeden vendéglátósokat kérdeztünk arról, elszívja-e a Balaton a képzett munkaerőt. Azt mondták: aki jó a szakmájában, egy szezon kedvéért nem megy el, igaz, mindig voltak vándormadarak. Úgy tudják, a hirdetésekre inkább diákok vagy munkanélküliek jelentkeznek. 

   – Éppen a napokban találkoztam egy munkanélküli szakáccsal, akivel együtt dolgoztam, és újságolta, hogy a Balatonra készül, talán már ott is van azóta – mondta Bánfi László, a Botond étterem és a Kárász csárda volt üzletvezetője. – A kolléga aggódott, mivel tavaly úgy járt, hogy az utolsó hónapját nem fizették ki. Azt tanácsoltam neki, csak heti fizetésről szóló szerződést írjon alá. 

   – Tavaly kibéreltem egy éttermet a Balatonnál, innen vittem a teljes személyzetet, fizettem nekik a szállást. Annyit buktam a szezonon, amennyi pénzt te 20 év alatt se keresel meg – saccolta meg anyagi helyzetemet egy ismerős. – Mindent lepapíroztam, minden járulékot kifizettem, így jártam.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kis pénzért lehet gályázni a Balatonon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector