Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal idén nyáron is tart akciósorozatot

Bekeményít a hatóság: ki számíthat izzasztó ellenőrzésekre?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 03. csütörtök, 12:15

 Még mindig sok gond van a feketefoglalkoztatással, valamint a munkavédelmi szabályok hőség idején való betartásával, ezért a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) idén nyáron is tart akciósorozatot.

   A munkavédelmi felügyelőségek az év során fokozott figyelmet fordítanak a különösen veszélyes ágazatok ellenőrzésére, mint például az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy - tudtuk meg Gedeon Andrástól, az NMH munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferensétől. Ennek megfelelően a hatóság több célvizsgálatot is folytat, így nyáron is zajlik az építőipari kivitelezés biztonságának felmérése, de rendkívüli időjárási körülmények - például hőségriasztás - esetén, bárki számíthat a hideg-meleg munkahelyekre vonatkozó előírások betartásának vizsgálatára, ahol többek közt azt is vizsgálják, hogy áll-e megfelelő mennyiségű védőital a dolgozók rendelkezésére.
 
   A hatóság 2014 második felében az anyagmozgatási tevékenységek ellenőrzésére is figyel, de ugyanekkorra időzítik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal, valamint a bányakapitányságokkal együtt a bányászati szektor munkaegészségügyi vizsgálatát is.
 
  A nyári akciósorozatból a munkaügyi ellenőrzések sem maradnak ki, így a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályokat is vizsgálják a hatóság felügyelői, míg az ősszel a munkabérrel összefüggő rendelkezések betartását ellenőrzik.
 
Szinte már mindenki kap védőitalt hőségriadókor
 
   A területi munkavédelmi felügyelőségek természetesen tavaly is folytattak vizsgálatokat: bár a hőségriasztás idején az ellenőrzött munkavállalók 65 százaléka eleget tett a munkavédelmi előírásoknak, a hatóság szakemberei így is számos hiányosságot és szabálytalanságot találtak. Visszatérő probléma a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra vonatkozó kockázatértékelés és munkavédelmi oktatás elmulasztása, illetve a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya.
 
   Összességében egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a hőségriasztással, illetve hőségriadóval járó időszakban a szükséges munkavédelmi megelőző intézkedések elmulasztása (különösen a védőital biztosításának hiánya) a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhat a munkavállalók számára, valamint a koncentrálóképesség csökkenése hozzájárulhat a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is - mondta Gedeon.
 
Még mindig trükköznek a bejelentésekkel
 
   A munkaügyi felügyelőség tavaly legtöbbször a bejelentés nélküli foglalkoztatással találkozott, de gyakori volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése, a munkaidőre vonatkozó szabályok (napi, illetve heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének túllépése), továbbá a munkabér védelmére vonatkozó szabályok be nem tartása is. Jellemző szabálytalanság volt, hogy a munkavállalók teljes munkaidőben dolgoznak részmunkaidős bejelentés mellett, illetve szórványosan előfordul a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás is. Ezen kívül a foglalkoztatók többször is megszegték a pótlékokra és a szabadság kiadására vonatkozó szabályokat.
 
 
    Emellett a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó kilépő igazolások kiállítása és kiadása, illetve az elszámolás körében is magas volt tavaly a jogsértő munkáltatók aránya - emelte ki Gedeon. E jogsértések azért gyakoriak a panaszok között, mivel a jogviszony megszűnésekor kiadandó igazolások hiányában a munkavállalók sem másik munkahelyen nem tudnak elhelyezkedni, sem az illetékes munkaügyi központban nem tudnak álláskeresési céllal regisztrálni, valamint az utolsó bér elszámolásának és megfizetésének hiánya jelentős anyagi nehézséget okoz számukra.



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bekeményít a hatóság: ki számíthat izzasztó ellenőrzésekre?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector