Startlaphoz Csatlakozz!

Nyolcvan asszony szerezhetett szakképzést

Roma dajkák és szociális gondozók állhatnak munkába Pécsett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 05. szombat, 07:26

Roma dajkák és szociális gondozók állhatnak munkába Pécsett. Az Országos Roma Önkormányzat projektjének keretén belül összesen nyolcvan cigány származású asszony szerezhetett szakképzést. A felzárkózási program pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy a tanfolyam után elhelyezkedjenek  a képzésben részt vett nők – írja a pecsma.hu.

  A program 2012 júliusában startolt el, azóta öt képzést indítottak Pécsen és Komlón. A roma asszonyok szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi OKJ-s szakképzéseken vehettek részt.
 
   - Hosszas megfontolás után esett a választásunk a szociális szférára. Mégpedig azért, mert ezeken a területeken viszonylag sok roma részesül ellátásban. Ha ezeken a helyeken többen vannak, akkor talán könnyebb a kommunikáció, és az ügyfelek is szívesebben fogadják a segítséget – mondja Ipacs László projektmenedzser.
 
   A szakember szerint azért is jó a képzés, mert a köznevelési törvényjavaslat szeptemberi hatályba lépése után három éves kortól kötelezővé váló óvodai ellátás várhatóan megemeli majd a cigány származású gyerekek számát az intézményekben. Ebben az esetben pedig a roma dajkák kifejezetten jó szolgálatot tehetnek az óvodákban. Velük  talán a gyerekek és szüleik is könnyebben megtalálják majd a közös hangot.
 
   Az országos projektben Pécsett és Baranyában nyolcvanan kaphattak szakképesítést. Közülük húszan hamarosan munkába is állhatnak a következő néhány hónapban – eddig ugyanis a pályázaton belül húsz vállalkozás jelezte, szüksége van munkaerőre. A projekt ugyanis nemcsak az OKJ-s tanfolyamokat tartalmazta, hanem a munkáltatók számára is tartogat kedvezményeket.
 
  - A foglalkoztatók pályázatot nyújthatnak be, melynek keretein belül 12 hónapos támogatott foglalkoztatást biztosíthatnak a tanfolyamokon részt vett roma asszonyoknak. A munkáltatóknak annyi a kötelezettsége, hogy az egy év után további három hónapig önerőből kell munkahelyet biztosítaniuk a felvett kollégáknak – így Ipacs László.
 
   A  projektmenedzser szerint a szociális területen a munkaadók sokkal elfogadóbbak, így  ezeknél a cégeknél, intézményeknél nem igazán fordul elő olyan, hogy valakit a származása miatt ne vennének fel.

Forrás: pecsma.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Roma dajkák és szociális gondozók állhatnak munkába Pécsett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector