Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagógusok felvétele és elbocsátása tankerületi vezetői hatáskör

Balog Zoltán: pontosan meg kell határozni a munkáltatói jogokat az iskolákban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 06. vasárnap, 07:33

Az emberi erőforrások minisztere szerint világosan meg kell határozni az iskolarendszerben a munkáltatói jogokat, s megfontolandó, hogy a soron következő családpolitikai intézkedés a kétgyermekes családokat célozza.

    Balog Zoltán erről a Magyar Nemzet szombati számában közölt interjúban beszélt.

    A miniszter kifejtette: a pedagógusok felvétele és elbocsátása jelenleg tankerületi vezetői hatáskör, de bizonyos korlátozott munkáltatói jogokat az igazgatók is gyakorolhatnak. Ahhoz, hogy egy intézményvezető valóban jó főnökként, szakmai vezetőként irányíthassa az iskoláját, meg kell adni neki az ehhez szükséges jogosítványokat.

    Balog Zoltán szerint fontos lenne továbbá az iskolában töltött idő szabadabb kezelése is, emellett szeretnék a megyei szintet erősebb jogosítványokkal ellátni a megalapozott döntések és intézkedések gyorsítása céljából. Gondolkodnak azon is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakmai és igazgatási feladatait nem kellene-e kicsit jobban szétválasztani egymástól, és utóbbiakat a kormányhivatalokhoz közelíteni.

    Beszélt arról is, hogy a leendő Testnevelési Egyetem megkapja a fejlesztéséhez szükséges forrásokat. A miniszter szerint nem biztos, hogy szeptemberben minden felsőoktatási intézményben megjelennek a kancellárok. Amíg nincs megfelelő ember a posztra, addig az adott intézményben minden megy tovább a régi kerékvágásban, a rektor és a gazdasági főigazgató irányításával - mondta.

    Arra a kérdésre, miért szabtak olyan laza feltételeket, hogy a kancellári poszthoz se gazdasági végzettség, se felsőoktatási vezetői tapasztalat nem kell, azt válaszolta: „Mert a kancellár nem gazdasági szakfeladatokat fog végezni, és nem a felsőoktatást fogja vezetni, hanem az intézmény hatékony működtetéséért felel, ami alapvetően menedzser típusú felkészültséget igényel. Gazdasági szempontból úgy képzeljük el az egyetemeket, mint a részvénytársaságokat, ahol van elnök meg vezérigazgató. Előbbi a rektor, utóbbi a kancellár” - mondta Balog Zoltán.

    A tárcavezető szerint a szociális terület szétválasztása szinte dupla figyelmet és energiát jelent a kormány részéről. A családtámogatások terén megfontolandó, hogy a következő időszak intézkedései a kétgyermekes családokat célozzák meg, mivel az ő arányuk esett vissza legjobban. Az egészségügyben a háziorvosi ellátás erősítése következik jobb eszközellátással és a túlterheltség csökkentésével, a pálya fiatalok számára való vonzóbbá tételével - ismertette a miniszter.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog Zoltán: pontosan meg kell határozni a munkáltatói jogokat az iskolákban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector