Startlaphoz Csatlakozz!

Csak azokra a képzésekre ad támogatást az állam, amelyre van a munkaerőpiacon igény

Czomba: így alakul át a szakképzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 06. vasárnap, 14:06

 Többek között a hiányszakmák miatt szükséges a szakképzés rendszerének átalakítása, és a szakmák vonzóvá tétele - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára. Czomba Sándor hangsúlyozta: csak azokra a képzésekre ad támogatást az állam, amelyre van a munkaerőpiacon igény.

   Az iskola önmagában nem érdekelt abban, hogy a munkaerőpiac és az oktatás közötti folyamatokat irányítsa. Ezért az állami támogatások rendszerét kell úgy alakítani, hogy a hiányszakmákra való képzésre jusson pénz, a túlképzésre viszont forrás-oldalról ne legyen lehetőség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára. Czomba Sándor hangsúlyozta: ebbe az irányba haladunk. A jogszabály kimondja, hogy ha valaki a fejlesztési bizottság döntése alapján túlképzett szakmára vonatkozó oktatást kíván indítani, ahhoz az állam nem ad támogatást.

  A szülő és a gyerek akkor fog egy bizonyos irány mellett dönteni, ha azt látják, hogy négy év múlva, az adott szakmában, stabil munkalehetőség mutatkozik. Most többnyire ezzel ellentétes folyamatok zajlanak, a többség gimnáziumokban, szakközépiskolákban tanul, majd az érettségi után, akik nem tudnak továbbtanulni, nehéz helyzetben találják magukat. Ők ugyanis 18-19 évesen döbbennek rá, hogy alig van esélyük a munkaerőpiacon, hiszen nincs egy konkrét szakma a birtokukban.

   Ilyenkor jönnek a felnőttképzések, átképzések, efféle metódusok. Ezt meg kellene előzni, és már a szakiskolai beiskolázásnál megtalálni a jó irányokat. Ennek eléréséhez alapvető fontosságú, hogy a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodjon a képzés, ehhez meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket. Ebbe beletartozik a megfelelő tanári-, szakoktatói kar. Itt még rengeteg teendőnk van - emelte ki az államtitkár.

  Sajnos a géppark leamortizálódott, az oktatók egy része eltűnt az iskolákból. A megoldás az lehet, ha a vállalatokhoz sikerül kihelyezni a gyakorlati oktatás egy részét.

Forrás: inforadio.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba: így alakul át a szakképzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector