Startlaphoz Csatlakozz!

Titkolózik a NGM a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban

Mekkora nyugdíjemelést tervez a kormány januárban?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 11:36

 A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyilvánosságra hozta a 2015-ös költségvetés tervezési köriratát – ám ebből nem sok minden derül ki. Nem tudni, a kormány milyen makropályával számol és lesznek-e adóváltozások, ám a bérek emelésére van egy halvány ígéret.

   Titkolózik a NGM a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban, ugyanis a napokban nyilvánosságra hozott jövő évi tervezési köriratból gyakorlatilag semmi nem derül ki. Egyetlen számot sikerült leírni benne - az oldalszámokon kívül -, eszerint a 2015-ös büdzsé hiányát a GDP 2,8 százalékára tervezik. Ez sem új információ, hisz az áprilisi konvergenciaprogramba is ezt a számot írták be. (A konvergenciaprogram 2015-re 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,9 százalékos inflációval számol - miután új prognózis nem került napvilágra, ezt kell jelenleg irányadónak tekinteni.)
 
   A benyújtott NGM-tájékoztató szerint 2015-ben továbbra is prioritás az „előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentése”. Emellett „a 2010 óta megvalósított sikeres költségvetési konszolidációnak köszönhetően a költségvetési politika a gazdasági növekedés támogatását, illetve megőrzését is szem előtt tarthatja, így a konvergenciaprogram középtávú költségvetési pályája e követelménnyel összhangban került kialakításra” - áll a tárcáknak kiküldött és a kormány.hu-n is megjelent anyagban.
 
Egy hónap múlva többet tudhatunk
 
   Új makropályával a kormány augusztus 1-jén szolgál, így a 2015-ös kiadási, bevételi főösszegek és a hiányszám is ekkor dől el, ezt követően kezdődhet meg a tényleges tervezési munka a tárcáknál, amelyek eredményeként szeptember 30-ra készülhet el a kormányjavaslat. Ekkor kapja meg a Költségvetési Tanács (KT) véleményezésre az anyagot, majd a KT anyagával együtt október 15-én - jó eséllyel az addig lezajló önkormányzati választások után bő egy héttel kerül a parlament - így a szélesebb nyilvánosság elé.
 
   A költségvetési tervezési tájékoztató érdemi részének több mint fele az uniós támogatások elköltésének technikai mikéntjére, azok tervezésére koncentrál. Hazai források érdemi költésével nem is számol a szaktárca - legalábbis erre nincs érdemi utalás. Vagyis az uniós támogatások nélkül 2015-ben sem várható jelentős beruházás.
 
Lesz valamekkora nyugdíjemelés
 
   Szűkszavú a bér- és nyugdíjügyekben is a kormány, ugyanakkor talányos is: a bérekről szólva az anyag úgy fogalmaz, hogy „tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető”. Ebben a mondatban az a meglepő, hogy a bérbefagyasztás csak a „tervezés első szakaszára” vonatkozik, vagyis a kormány később akár dönthet is általános béremelésről a közszférában. A tervezési köriratból megtudható, hogy ezen felül folytatódik a pedagógus-béremelés, illetve 2015-ben is jár a szociális, rendvédelmi és honvédelmi területen dolgozók bérpótléka. Ez a pótlék kvázi béremelésként jelent meg az idén, ezek folyósításával 2015-ben is számolni kell a tárcáknak.
 
   A nyugdíjasok a tervek szerint a szokásos inflációval korrigált nyugdíjemelésre számíthatnak januárban. Mivel nincs friss inflációs prognózis, a konvergenciaprogram szerint 2,9 százalékos emelés lenne esedékes - ám ezt a képet árnyalja a rekordmélységben levő infláció (defláció), illetve az a tény is, hogy az MNB 2015-re is csak 2,5 százalékos fogyasztói áremelkedésre számít.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mekkora nyugdíjemelést tervez a kormány januárban?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector