Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatás az érintettre nézve kötelezettségeket is jelent

A munkanélkülit ki lehet rendelni utcasöprőnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 15:09

 A közfoglalkoztatási program a foglalkoztatottra nézve kötelezettségeket is tartalmaz - hangsúlyozta Székely László alapjogi biztos egy vizsgálata nyomán, ugyanakkor a konkrét ügyben nem állapított meg visszásságot és nem kezdeményezett intézkedést.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a panaszos nem kezdte meg a közfoglalkoztatás keretében neki ajánlott munkát, törölték a szerződését, emiatt viszont nem vehetett részt a neki tetsző képzési programban sem.

    Felidézték: a 2013-as téli közfoglalkoztatási program a szokottnál is nagyobb feladat elé állította a fővárosi kormányhivatal munkaügyi központját. Igen rövid idő állt rendelkezésre, nagyon szorosak voltak a határidők, sok érintett volt. A program egyik elemeként lehetőséget teremtettek arra is, hogy az érintettek bekapcsolódjanak az alapkompetenciákat fejlesztő, az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők felzárkóztatását célzó képzésekbe.

    Az alapjogi biztos megállapította: a felkészülésre rendelkezésre álló rövid idő miatt az előzetes, csoportos tájékoztatókon a kirendeltségek még nem tudtak részletes tájékoztatást adni a konkrét munkalehetőségekről és képzésekről, a helyszínekről és az időpontokról. Így történt ez tavaly októberben a panaszos esetében is.

    A közlemény szerint 2013 novemberében a munkaügyi kirendeltség kiközvetítette egy foglalkoztatóhoz a panaszost, aki ott tudta meg, hogy szemétgyűjtő, utcaseprő munkakörben fogják alkalmazni. Megkötötték a közfoglalkoztatási szerződést, de az érintett a munkakezdésre megjelölt napon nem jelent meg a foglalkoztatónál. Néhány napig vártak rá, majd törölték a szerződését. December közepén a panaszos kérte, szüntessék meg közfoglalkoztatási jogviszonyát, mert nem szeretne az utcán munkát végezni. A foglalkoztató azonban arról tájékoztatta: a mulasztása miatt a korábban tervezett jogviszony nem jött létre közöttük.

    Az ombudsman felhívta a figyelmet arra: a vonatkozó törvény alapján az álláskereső az elhelyezkedése érdekében köteles együttműködni a munkaügyi központ illetékes kirendeltségével és a megfelelő munkahelyre szóló állásajánlatot el kell fogadnia. A jogszabály azt is meghatározza, hogy a felajánlott munkahely mikor tekinthető megfelelőnek. A kritériumok között nem szerepel az álláskereső iskolai végzettsége, képzettségi szintje, utoljára betöltött munkaköre, így a képzettségénél alacsonyabb iskolai végzettséget igénylő munkakör is felajánlható neki.

    A panaszosnak tehát a munkát el kellett volna fogadnia - írták a közleményben, hozzátéve: az érintettnek együttműködési kötelezettsége értelmében tájékoztatnia kellett volna a munkaügyi kirendeltséget arról, hogy nem hajlandó elvégezni a felajánlott (utcaseprő) feladatot. Ha elfogadta volna a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát és a közfoglalkoztatási jogviszonya létrejött volna, akkor részt vehetett volna a január végén indult házi betegápoló képzésben.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkanélkülit ki lehet rendelni utcasöprőnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector