Startlaphoz Csatlakozz!

Fizetési adatok szakmánként

Munkavállalás Ausztriában: mi vár a magyarokra?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 16:30

Mekkora bért fizetnek egyes szakmákban? Mennyi szabadság jár a munkavállalóknak évente? Mekkora kiadásokra számíthatok a „sógoroknál” a hétköznapokban? Ausztria dióhéjban - fontos és megszívlelendő infók a külföldi munkavállalásra készülőknek Mátyás Melániától, az EUwork munkaerőközvetítő toborzási tanácsadójától a karrier-tanacsok.monster.hu oldalán.
 
   Ausztria a külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok egyik legkedveltebb célországa: az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint már jócskán meghaladta a 63 ezret is a szomszédos országban dolgozó honfitársaink száma.
 
Bécsben drága a megélhetés
 
   A sokat hangoztatott nyelvtudás és pénz nélkül ugyanakkor ide sem érdemes elindulni. Ausztriai munkavállalóként a lakhatás költségeire havi szinten legalább 400-500 eurót kell fordítani, ami naponta legalább 15 eurós kiadást jelent fejenként. (Bécsben ez az összeg jelentősen több: itt napi 40 eurós lakhatási költséggel számítva akár havi 1200 euróra is rúghat az összeg. Emellett az étkezésre nagyságrendileg legalább 200 euróval kell számolni, míg a bécsi fővárosban havi 45 euró 1 bérlet ára.
 
  Az ausztriai munkaerőpiac 2011. május 1-je óta áll nyitva a magyar munkavállalók előtt. A nyitás óta már nem kell munkavállalási engedély-de egyéb előzetes, engedélyeztetési eljárásokra sincs szükség. Ám az állás betöltéséhez szükséges végzettségeket, képesítéseket el kell ismertetni. Ez ügyben az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.
 
Be kell jelenteni a kintttartózkodást
 
  A kint tartózkodást ugyanakkor az önkormányzat tudomására kell hozni. A munkavállalás vagy letelepedés céljából Ausztriába érkezőknek a beutazást követő 3 napon belül be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti kerületi önkormányzatnál. Itt igényelhetnek fényképes igazolványt is. A bejelentőlap (Meldezettel) beszerezhető a hivataloknál vagy akár trafikokban - ám a www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/meldezettel.html oldalról is letölthető.
 
   Az osztrák minimálbérről: nos, Ausztriában nem létezik egységes minimálbér.
 
Néhány fizetési adat szakmánként
 
   Ehelyett az ágazati kollektív szerződésben meghatározott, évente rögzített bérmegállapodásban rögzítik a minimálbér mértékét. Ezt a cégeknek be kell tartaniuk. Ám a bérek nagysága kulcsfontosságú munkavállalóként, így néhány adat a közvetítő által kínált munkákról: szakorvosoknak például havi bruttó 6000 eurós, szakképzett ápolóknak havi bruttó 3 ezer eurós fizetéssel, míg építőipari szakmunkásoknak havi bruttó 2200 eurós fizetéssel kínálnak munkát.
 
   Ausztriában a próbaidő legfeljebb 1, míg szakmunkás-tanulók esetében 3 hónap lehet. A próbaidő alatt a munkaviszonyt mindkét fél indoklás nélkül mondhatja fel.
 
   A hatályos osztrák törvények szerint a munkaidő napi 8 óra, heti 40 óra. Ettől a munkaadó akár el is térhet. Pénteken például hamarabb hazaengedheti a munkavállalót. (Az engedménnyel így átlagosan 38,5 óra lesz 1-1 munkahét.) Ám a napi normál munkaidőn túli munkavégzésért 50%-kal több pótlékot köteles fizetni a munkáltató. A napi túlmunka mértéke nem haladhatja meg a 10 órát-így a heti munkaórák száma sem az 50-et.
 
   Ausztriában a munkavállalókat 25 évnél kevesebb munkaév esetén évente 30, ennél több év esetén pedig évi 36 nap szabadság illeti meg. A szabadságot pénzben megváltani nem lehet - de 2 évnél tovább görgetni sem.
 
Betegség: 6 hétig fizetik a teljes munkabért
 
   Amennyiben valaki kórházi kezelés, betegség vagy baleset miatt nem tudja ellátni a munkáját - és már kiíratta magát az orvosával - úgy 5 évnél kevesebb munkaviszony után 6 hétig a teljes munkabérét, majd 4 hétig ennek felét kapja. 6-12 évnyi munkaviszony után 8 hétig a teljes munkabért, ezt követően 4 hétig a felét kapja. 12 év felett már 10 hétig jár a munkavállalónak teljes munkabér, majd további 4 héten át a fele.
 
   Figyelem! Fizikai munkát végzők betegség esetén évente csak egyszer élhetnek ezzel a lehetőséggel, míg a szellemi munkát végzők akár többször is. Ez az összeg még nem a táppénz: azt majd a társadalombiztosítás fizeti, miután a munkáltató által fizetett betegszabadság már lejárt. A táppénz mértéke a bruttó jövedelem fele és maximum 52 hétig jár. (Táppénz akkor is jár a munkavállalóknak, ha a munkáltató már csak a bér 50%-át fizeti.)
 
Kirúgás után álláskeresési segély jár
 
  A munkáját elveszítő munkavállaló a munkanélküli ellátásra is jogosulttá válhat, amennyiben állásvesztését bejelenti az osztrák munkaügyi hivatalnál (AMS). A járadék mértékét mindig a legutolsó munkahelyen kapott bér mértéke határozza meg - amennyiben a foglalkoztatás legalább 4 hétig tartott. Ha valamilyen oknál fogva ez az időszak rövidebbre sikerült, akkor a munkavállaló által végzett tevékenység lesz a járadékszámítás alapja.

Forrás: monster.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkavállalás Ausztriában: mi vár a magyarokra? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector