Startlaphoz Csatlakozz!

Az adómentesség feltételeinek vizsgálatát a jogszabály a munkáltató felelősségévé teszi

Nem lelkesednek a lakástámogatásért a magyar cégek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 18:13
 
 Elvileg már fél éve, a gyakorlatban a kapcsolódó rendelet április 4-i megjelenése óta a cégek adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélú hiteleinek törlesztését. A munkáltatók több mint fele azonban legalább az év végéig tartózkodik az új lehetőség bevezetésétől – állapítja meg a Trenkwalder mai közleménye, melyet a Világgazdaság ismertetett.

   Habár a hazai vállalatoknak már adott a lehetőségük arra, hogy adómentesen támogassák munkavállalóik lakáshitel-törlesztését, egyelőre kevés cég él ezzel a lehetőséggel – derül ki a Trenkwalder mai közleményéből. A társaság tapasztalatai szerint jelentős részük tart az új lehetőséggel járó többletfeladatoktól, mivel az adómentesség feltételeinek vizsgálatát a jogszabály egyértelműen a munkáltató felelősségévé teszi.
 
   A személyzeti szolgáltató cég szerint az adómentesség feltételeinek igazítása, illetve az ellenőrzési felelősség szűkítése jelentősen tágítaná azon cégek körét, amelyek a közeljövőben bevezetnék ezt a fontos cafeteria-elemet.
 
   A Trenkwalder által megkérdezett társaságok jelentős része arra hivatkozva halasztja az új juttatási lehetőség bevezetését, hogy kivárja, milyen piaci tapasztalatok gyűlnek össze az új konstrukcióval kapcsolatban, illetve milyen kapcsolódó ügymenetet alakít ki a többi szereplő (bankok, adóhatóság). Emellett a devizahitelekkel kapcsolatban jelenleg is zajló törvénykezési folyamat szintén kivárásra késztet sok szereplőt.
 
   A Cafeteria Trend szakportál májusi felmérése szerint a munkáltatók 51 százaléka 2014 végéig egyáltalán nem tervez lakáscélú hiteltámogatást nyújtani dolgozóinak. Ez az arány az év végéhez közeledve, a nehézségekkel való szembesülés hatására folyamatosan nőni fog majd. A nehézségek java a munkáltatók számára abból fakad, hogy a juttatás adómentességéhez számos feltételnek kell megfelelni. E feltételek ellenőrzésének kötelezettségével, illetve a jogosulatlan juttatás miatti szankcióval pedig a jogszabály egyértelműen a munkáltatót terheli.
 
  Az adómentesség megállapításához a munkáltatónak számos dolgot kell egyidejűleg vizsgálnia: a támogatás nem haladhatja meg a vételár vagy teljes építési költség 30 százalékát, a lakás nem haladhatja meg a külön kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt, illetve ha nem lakásvásárlásra fordították a hitelt, abból korszerűsítést hajtottak-e végre vagy olyan felújítást, amelyre nem kapható adómentesség.
 
   Különösen az utóbbi szempont vizsgálata okozhat gondot egy átlagos vállalat HR részlegének. „Egy HR munkatárs nem kompetens abban, hogy olyan adatokat, dokumentumokat vizsgáljon, mint például közjegyzői okiratok, építési számlák, műszaki ellenőri igazolások” – mutatott rá Molnár Mónika, a Trenkwalder HR szolgáltatások üzletágának vezetője. Sok esetben pedig még az ezzel foglalkozó szakértőnek is nehéz szétválasztani, hogy egy felújítás mekkora részben tekinthető korszerűsítésnek, ami után igénybe vehető a kedvezményes munkáltatói támogatás – tette hozzá a szakértő.
Számos bank, felismerve a problémát, kialakított olyan szolgáltatást, amely a fenti vizsgálat terheit leveszik a munkáltató válláról.
 
   Ám azon felül, hogy ez jelentős többletköltséget jelent, nem minden esetben tisztázott az sem, hogy ha egy támogatás mégis jogtalannak bizonyul, a bank a felelősséget is átvállalja-e. A vizsgálatot évente csupán egy alkalommal kell elvégezni, ám az együttlakók számának változása, vagy éppen a törlesztőrészlet csökkenése (például részleges előtörlesztés esetén) év közben is csökkentheti az igénybe vehető adómentes támogatás összegét. Ma ennek nyomon követése is a munkáltató felelőssége. Ha pedig utólag derül ki, hogy a munkavállaló nem jogosult az adómentes támogatásra, a kapcsolódó adó- és járulékterheket a munkáltatónak kell állnia.
 
   Egy, a közelmúltban benyújtott törvénymódosító javaslat tovább igyekszik tágítani a támogatható hitelek körét. Ennek értelmében – ha megszavazza a parlament - egyrészt nem csak a hitelintézetektől és munkáltatóktól, hanem a pénzügyi vállalkozásoktól felvett hitel is támogatható lesz. Másrészt, ha a lakás már nincsen meg, csak a hitel, akkor is járhat támogatás. A munkáltatók körében azonban csak akkor várható, hogy érdemben nő az elérhetősége ennek a támogatásnak, ha további szabályozási változásokat hajtanak végre.
 
   „Egyrészt szükség van arra, hogy az adómentesség feltételei egyszerűsödjenek. Sokkal egyértelműbbé válna a helyzet, ha vagy csak a lakásvásárlásra felvett hitelek után járna ilyen támogatás, vagy azt kiterjesztenék a korszerűsítésen felül végrehajtott lakáscélú felújításokra is – vélekedett a Trenkwalder szakértője. Másrészt – tette hozzá – komoly könnyebbséget jelenhet az is, ha a jogszabály egyértelműen rögzítené, hogy a körülmények változásáról a munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót, ennek elmaradása esetén viselve a pótlólagos adó- és járulékfizetési terheket is.
 
Forás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem lelkesednek a lakástámogatásért a magyar cégek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector