Startlaphoz Csatlakozz!

Kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén

Szolgálati járandóság: speciális elszámolás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 09. szerda, 16:38

2012. január 1-jétől a korhatár előtti ellátást, illetve szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadóval megegyező összeggel (16 %) csökkentve folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Tekintettel arra, hogy e két ellátás kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén, ezen csökkentéssel szemben a családi kedvezmény is csak speciális szabályozás alapján számolható el – írja a munkajog.hu.

  Amennyiben az ellátott részére korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság kerül folyósításra és gyermeke(i)re tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére lenne jogosult, a családi kedvezmény a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság csökkentése terhére érvényesíthető a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz benyújtott kérelemben - olvasható a NAV közleményében.
 
   Az igényelhető összeg meghatározása során figyelemmel kell lenni arra, hogy ha a magánszemélynek a korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság mellett más olyan jövedelme keletkezik, ami az összevont adóalap részét képezi, úgy a családi kedvezmény összegét elsősorban e jövedelem terhére kell érvényesíteni, s csak a fennmaradó rész kiutalása kérhető a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.
 
   A családi kedvezmény korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság csökkentése terhére történő érvényesítése iránti, a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz benyújtandó kérelemhez az állami adóhatóság igazolását kell csatolni.
 
   Az igazolást az állami adóhatóság 2013. adóév vonatkozásában 2014. június 30-át követően (tehát legkorábban július 2-án) állítja ki az ellátásban részesülő kérelmére.
 
  Az igazolás kiállítása iránti kérelem tartalmi elemeit jogszabály határozza meg, a kérelemhez pedig csatolni kell az ellátásban részesülővel közös háztartásban élő házastárs, élettárs közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájárulását az adótitok kiadásához.
 
  A jogszabályi feltételeknek megfelelő kérelem, illetőleg hozzájáruló nyilatkozat benyújtásának elősegítése érdekében az állami adóhatóság az alábbi kérelem formanyomtatványt rendszeresítette, melynek alkalmazása nem kötelező, de használatával elkerülhető a kérelem vagy a hozzájáruló nyilatkozat hiányossága miatti hiánypótlási eljárás.
 
   A kérelemre kiadott igazolás tartalmazza az ellátásban részesülő és a vele közös háztartásban élő házastárs/élettárs adatait, valamint az általuk benyújtott személyi jövedelemadó bevallás alapján mindazon adatokat, amelyeket a kiutalandó családi kedvezmény összegének megállapítása során a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság figyelembe vesz.
 
   Így az igazoláson fel kell tüntetni az eltartottak adatait, esetleges várandósság tényét, valamint az igénybe vett családi kedvezmény összegét. Erre való tekintettel az igazolás kiadására kizárólag olyan személyi jövedelemadó elszámolás (bevallás, munkáltatói adatszolgáltatás) alapján kerülhet sor, mely ezen adatokat tartalmazza. Ha a magánszemélynek nem volt bevallási kötelezettsége az adóévben, úgy az igazoláson e tény kerül feltüntetésre.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szolgálati járandóság: speciális elszámolás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector