Startlaphoz Csatlakozz!

204,9 ezren dolgoznak

Még 103 ezer közmunkásnak lenne helye?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 09. szerda, 17:09

A jelenleg közfoglalkoztatásban lévő létszám feletti 2014. augusztus-december időszakban további 103 ezer fő közfoglalkoztatására van igény a közfoglalkoztatóknál - tudta meg az mfor.hu.

   Miután Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár múlt héten bejelentette, hogy a 200 ezer fős havi átlag elérése érdekében közel 40 milliárd forint pluszforrást biztosítanak az idei közfoglalkoztatási programokra, az mfor.hu gyors kalkulációt végzett. Az eddigi havi Start-programokra fordított kiadások és a már ismert átlagos közmunkás létszámok alapján arra jutottunk, hogy a megnövelt, 231,1 milliárd forintos költségvetési keret sem biztos, hogy elegendő lesz a célok eléréséhez. Nagyjából 15 milliárd forintra még szükség lenne.
 
   Éppen ezért a Belügyminisztériumhoz fordultunk a helyzet tisztázása érdekében, ahol pontosították a többletforrásra vonatkozó számításunkat. A sajtóosztályon közölték: egy kormányhatározat feladatul szabta, hogy mérjék fel a jelenleg közfoglalkoztatásban lévő létszám feletti további reális igényeket. „A feldolgozott adatok szerint a 2014. augusztus-december időszakban további 103 ezer fő közfoglalkoztatására van igény a közfoglalkoztatóknál” - közölte kérdésünkre a tárca. Ennek a forrásigénye 43 milliárd forint, míg az év közben felmerülő igények kielégítésére további 4,3 milliárd forint forrás szükséges. A minisztériumnál hozzátették: figyelembe vették az év közben keletkező várható maradványokat és meghiúsulásokat is.
 
Összejöhet az átlagos 200 ezer fő
 
   Az idén elindított programokban a már látható kötelezettségek és az igényfelmérésben jelzett létszámmal együtt 2014. augusztus-december hónapokban havonta átlagosan 193 ezer fő közfoglalkoztatása biztosítható a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén - közölte a tárca. Ezen belül egyébként a Belügyminisztérium szerint augusztusban 244 ezren, szeptemberben 221 ezren dolgozhatnak.
 
   Idén az első négy hónapban egyébként eddig átlagosan 204,9 ezren dolgoztak közmunkásként. (szerk.: az mfor.hu ennek a létszámnak a fenntartásával becsülte a módosított előirányzatnál magasabb forrásigényt, így térhetett el a várakozásunk a BM számaitól). Az elmúlt évek adatai alapján a Belügyminisztérium, illetve a munkaügyi központok a 231,1 milliárd forint 80 százalékát fordítják a bérköltség támogatására, míg a fennmaradó 20 százalékot az egyéb dologi kiadásokra (közvetlen-, beruházási- és szervezési költség, illetve foglalkoztathatósági szakvélemények díja) - válaszolta a tárca a kérdésünkre.
 
   Gyors kalkulációt követően így az is kiderül, hogy havonta átlagosan egy teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás bruttó 79 827 forintért végezheti a munkáját idén, ami nettó 52 287 forintot jelent. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy részünkről egy „durva becslés” csak, hiszen bár a közmunkások a KSH statisztikája szerint is idén döntő többségben teljes munkaidőben vannak foglalkoztatva, néhány részmunkaidős is akad, sőt ha szakképzett személyről van szó, neki magasabb garantált minimálbér jár.

Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Még 103 ezer közmunkásnak lenne helye?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector