Startlaphoz Csatlakozz!

Kismamabarát munkakörök

Nagy feszültségeket váltanak ki a kisgyerekes anyák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 10. csütörtök, 11:42

 Egy nő nem lakhat 20 percnél távolabb a munkahelyétől – jegyezte meg egy sikeres felső vezető hölgy, amikor munkavállaló-barát szervezeteknél végeztünk kutatást – olvasható a Figyelő oldalán.

   Szerencsésnek tartotta magát, mert – mint mondta – kihívó és érdekes munkája van, valamint két szép kicsi gyermeke, és még a 20 perces távolság is összejött neki. Apáknál a távolság nem számít, ők ugyanis a jól tervezhető feladatokat (reggeli óvodába vitel, esti fürdetés) preferálják, amelyekről a munka elvárásainak megfelelően akár le is mondanak.

   Kutatásunk során tíz olyan magyarországi szervezetet kerestünk fel, amely valamilyen elismerésben – például legjobb munkahely vagy családbarát díjban – részesült. Mint kiderült, még ezeknél az élenjáró szervezeteknél is nagy feszültségeket váltottak ki a kisgyerekes anyák.

  Az egyik törésvonal a gyorsan visszatérők – gyermeküket bébiszitterre vagy nagymamára bízók – és a hosszú gyest igénybe vevők között van. Előbbiek akár szülés után néhány héttel hajlandók bemenni a céghez megbeszélésekre, aláírásokra. Más anyák a gyes lejártával is a családi igényekhez szeretnék igazítani a munkájukat. Erre a legtöbb munkaadó rugalmatlanul reagál. Bár van, ahol létrehoztak kvázi kismamamunkaköröket – rendszerint 6 órában, semmiképpen sem stratégiai szintű feladatokat kell elvégezni, szükség esetén távolról vagy helyettesítéssel –, innen előrelépés nem nagyon van, s ne feledjük: részmunkaidőhöz részbér jár, és ezek a munkakörök egyébként sem fizetnek jól.

   A HR-esek szerint a megoldás a rugalmas munkaidőrendszerek bevezetése, de ez tévedés. Így el lehet ugyan vinni a gyermeket óvodába, bölcsődébe, lehet némi házimunkát végezni, de az élet nagyon stresszessé válik. Interjúalanyainknak néha már a reggeli érkezés is feszültséggel terhes, előfordult, hogy megbeszéléseknél a kismama miatt kellett várni. De ennél rosszabb a hazaindulás, gyakran kellett megbeszélésekről felállni.

   Majd következett a közlekedés, az otthoni munka stressze. Ráadásul a gyermek(ek) lefektetése után jött a le nem dolgozott 2-3 óra, sokszor az alvásidő rovására. Bár minden ilyen munkavállaló úgy gondolta, hogy extrém módon fokozta a hatékonyságát, sőt, néha úgy vélték, hogy a munkahelyen töltött 6 óra alatt annyit vagy többet dolgoznak, mint a kollégáik, az esti távmunkát szinte soha nem hagyták ki, mutatván megbízhatóságukat.

   Minden szervezetnél úgy látták, a flextime rendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy sok anya egyáltalán dolgozni tudjon. Ugyanakkor sok munkakört a kollégák aktív segítsége nélkül nem lehetett volna kismamabaráttá átszervezni. Ám akiknek nincs gyermekük – sőt, néha a gyermekesek is –, minden fókuszcsoportban elfogadhatatlannak tartották, hogy mindig a gyermekteleneknek kell vállalni a túlórákat, a kellemetlen időben végzendő, illetve a váratlan feladatokat.

   A legfontosabb lépés a feszültségek feloldásához az lenne, hogy a családokban több feladatot kapjanak az apák. Ez ugyan társadalmi kérdés, de a szervezetek is támogathatják a munkavállalóikat abban, hogy szülőként minél egyenlőbben osszák meg a feladataikat. Így egyiküknek sem lesz olyan sok külső elfoglaltsága, hogy azt a közvetlen kollégák méltánytalannak érezzék. 

  A szervezetek azt is megtehetik, hogy a teljesítményt nem a ledolgozott munkaórákban, hanem az elvégzett feladatokban mérik. Továbbá segíthet, bár nem szervezeti kompetencia, hogy a bölcsődék és óvodák nyáron ne zárjanak be 4 hétre, ahogy sok más országban sem. Iskoláskorban már máshol is van szünet, de a magyar vakáció példátlanul hosszú, s a gyerekeknek is jobbat tenne, ha az évközi munka kevésbé lenne intenzív. Végül talán a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a cégeknél beszéljenek a problémákról. Ez segíthetne egyedi szervezeti megoldásokat találni.

   Társadalmilag nagy szükség lenne fordulatra, hiszen ott kiegyenlítettebb a nők és férfiak munkaerő-piaci jelenléte, ahol hasonlóan aktívan vesznek részt a családi feladatokban. Ezekben az országokban több nő mer szülni, mert tudják, hogy visszatérhetnek, és nem egyedül rájuk szakad a gyermeknevelés és a háztartás minden gondja. Összességében a versenyképességhez is hozzájárul, ha a nők a munkaerőpiacon is aktívak.
 
Forrás: Figyelő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy feszültségeket váltanak ki a kisgyerekes anyák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector