Startlaphoz Csatlakozz!

Havonta nettó 90-120 ezer forint összeggel számolhatnak a munkások

A mezőgazdaság és a turizmus az idénymunka fő területe

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 11. péntek, 08:16

A mezőgazdaság és a turizmus a nyári idénymunka fő területe, az idén az idényjellegű munkaerőfelvételt bővíti sok helyen a közfoglalkoztatás is - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből.

    Baranya megyében évente több ezer embernek nyílik lehetősége a nyári idénymunkára, főként az agrár- és a turisztikai szektorban - közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

    Janovics László elmondta: ilyenkor Villány térségében a szőlőtermelők, az Ormánságban a dinnyetermelők, Pécs és Harkány környékén az idegenforgalom, Komló és Sásd vonzáskörzetében az erdőgazdálkodás, de a feldolgozóipar és az idényjelleggel működő téglagyárak is nagyobb számban alkalmaznak munkavállalókat.

    Az igazgató hangsúlyozta: a nyári idénymunkáka jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a regisztrált álláskeresők száma a téli 26-27 ezerről a nyárra 20-21 ezerre csökken.

    Vas megyében szezonális foglalkoztatási lehetőségek vannak, de a nyári idénymunka kevésbé jelentős - mondta az MTI-nek Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

    Tájékoztatása szerint májusban a 2570 betöltetlen álláshelyből 344 volt mezőgazdasági jellegű, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területéről pedig 47 üres álláshelyet jeleztek a munkáltatók, a legnagyobb munkaerőkereslet azonban továbbra is a feldolgozóiparban jelentkezik. 

    Az igazgató kiemelte, májustól újra elindult az országos közfoglalkoztatási program, a kistérségi startmunka, valamint a hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program. Jelenleg Vas megyében 3068 fő vesz részt közfoglalkoztatásban - mondta az igazgató.

    A helyzetképhez hozzátartozik, hogy Vas megyében az osztrák határ közelsége miatt, aki mezőgazdasági idénymunkát szeretne végezni - például gyümölcsszedést -, szívesebben megy át Ausztriába, ahol többszörösét keresheti meg annak, amit a magyar oldalon hasonló munkáért fel tudnak ajánlani.

    A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Katonáné Bellovits Andrea elmondta: a legtöbb betöltendő álláshelyet időről időre a második negyedév folyamán jelentik be a munkaügyi szervezethez a munkaadók. Elsősorban felszolgáló, szakács, cukrász, konyhai kisegítő, szobalány, bolti eladó munkakörökben mutatkozik fokozott kereslet. A munkaügyi központ a turisztikai idényben keresett szakmákban évről évre indít képzéseket is.

    A szezonális foglalkoztatás kedvező hatása a Balaton-parti idegenforgalom mellett az építőipari, és a szezonális termékeket előállító feldolgozóipari vállalkozások növekvő munkaerő-keresletében is megmutatkozik - tette hozzá.

    Győr-Moson-Sopron megyében elsősorban az építőipar, a mezőgazdaság és a vendéglátás területére keresnek idénymunkásokat, de jellemző, hogy a különböző segédmunkákra is várnak munkaerőt, amelyek a betakarítás végéig, vagy szeptember elejéig tartanak – tudatta a megyei kormányhivatal kabinet titkára az MTI-vel. Gyopáros Veronika elmondta, hogy tavalyhoz képest a bejelentett állásajánlatok nőttek. A fémipar és a mezőgazdaság területén például bármikor tudnak állást kínálni. A május 1-jén indult új országos közmunkaprogramnak köszönhetően a foglalkoztatottak létszáma folyamatosan nő. 

    A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai alapján az idén január-májusban a megyében a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás területén a bejelentett foglalkoztatási igények száma 22,7 százalékkal magasabb, míg a kereskedelem és szolgáltatás terén 14,17 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta az MTI-t Mező Barna, a munkaügyi központ igazgatója. Az idényjellegű foglalkoztatás leginkább a nyári hónapokban, júniustól szeptemberig tart, melynek igen elterjedt típusa az egyszerűsített foglalkoztatás.    
    A szakember szerint a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás területén - dinnyeszedés és -rakodás, paprikalocsolás és -szedés, paradicsom- és krumpliszedés -, valamint a kereskedelem és szolgáltatás területén - pultos, felszolgáló, konyhai kisegítő, szakács, cukrász, fagylaltkészítő, mozgó árus - keresnek idénymunkásokat, bérük a minimálbér körül mozog. 
  Az MTI kérdésére - miszerint felszívja-e azt az űrt a szezonális foglalkoztatás, ami az április 30-ával zárult közmunkaprogram miatt keletkezett - Mező Barna azt válaszolta: a rendelkezésre álló adatak alapján 2014 májusában közel ötezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt év azonos időszakához képest, ami az álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek javulását jelzi.     A Csongrád megyei Homokhátságon minden településnek speciális zöldségnövénye van. Mórahalomnál elsősorban a gyökérzöldség, a sárgarépa, a petrezselyem, a káposztafélék, a paprika, a paradicsom jöhet számításba, de Öttömösön például a spárga a főnövény, Zákányszék-Bordány-Üllés területén nagyobb gyümölcsterületek vannak, őszibarack és alma. Tehát nagyon munkaigényes ágazatok - mondta el az MTI-nek Csányi László (Fidesz) Mórahalom alpolgármestere.

    A szezon már tavasszal elindul a munkaerőigény kora tavasztól késő őszig folyamatos.

    A munkaigényesség miatt havonta 90-120 ezer forint nettó összeggel számolhatnak az idénymunkások. 

A Homokhátságon aki akar, talál munkát - fogalmazott az alpolgármester. Emellett nagy mértékű a közfoglalkoztatás. Több program fut és július 15-től indul a legújabb. A mezőgazdaságban folyamatosan van munka, sőt jelen van a külföldi munkaerő is, a törvények szigorú betartatása mellett - tette hozzá. Biztató, hogy a komolyan termelő, komoly költségvetéssel működő gazdák, bejelentett munkavállalókat alkalmaznak, hiszen a munkaminőség is kiemelten fontos - hangsúlyozta.
 Tolna megyében elsősorban zöldség- és gyümölcskertészetek jelentenek idénymunka-lehetőséget. A 2300 fős Bogyiszlóról naponta 50-60 ember jár dolgozni Bonyhád környéki barackültetvényekre, és többen az Alföldön - Fajszon, Dusnokon - szednek paprikát - mondta Tóth István (Fidesz), a község polgármestere az MTI-nek. Az 5000 forint körüli napi bér a jellemző - tette hozzá. A Tamási melletti Fürgeden évek óta bodzát szednek az idénymunkások, a közfoglalkoztatottak szabadságukat időzítik a bodzaszezonra - mondta Barkóczi József (Fidesz) polgármester. Az így elérhető kereset szintén lényegesen több, mint amit közfoglalkoztatottként kapnak - jegyezte meg.

    A megyei munkaügyi központ tájékoztatása szerint a téli közfoglalkoztatási program befejezése óta 700 fővel kevesebb közfoglalkoztatott van Tolnában. Számuk április 30-án 4370, május végén 3261 fő volt, majd júniusban 3641 főre emelkedett. 

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szezonális munkavégzésre a hazai munkavállalók mellett külföldiek, jellemzően ukrán állampolgárok számára is adtak ki munkavállalói engedélyeket, az év eddig eltelt időszakában 57-et.

    A megyei kormányhivatal munkaügyi központja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, harmadik országbeli állampolgár - a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével - kizárólag mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatható egyszerűsített munkaviszony alapján. Számukra a munkaügyi központ - legfeljebb 60 napra az évben - az előírt feltételek teljesülése esetén munkavállalási engedélyt ad ki, ami a külföldieknek korábban kiadott zöld alkalmi munkavállalói kiskönyvet helyettesíti.

    Békés megyében az idénymunkának érdemi szerepe van a foglalkoztatásban. A munkaerő-piac élénkülése a munkaügyi központhoz bejelentett állások számában is visszatükröződik. A munkaadók 2014. márciusban 917 álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központhoz, közöttük idénymunka lehetőséget, tavaly márciusban hatszáz álláshelyre. 

    A megyei munkaügyi kirendeltségekre 2014 első öt hónapjában a közfoglalkoztatáson kívül 4190 álláshelyet, köztük szezonális munkaerőigényt jelentettek be a munkaadók, 54 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában - tájékoztatta az MTI-t a megyei munkaügyi központ sajtóreferense. Kriskó Edina elmondta: a szezonális munkaerő iránti kereslet Békésben az idén korábban indult, mezőgazdasági munkára március elejétől, majd áprilisban és májusban már az építőiparból, a kereskedelemből és a vendéglátásból is érkeztek igények. Békésben a korábbiaknál magasabb számban kerestek bolti eladót, pultost, szakácsot, kőművest, festő-mázolót, mezőgazdasági és ipari gép karbantartót, mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gépkezelőt és építőipari segédmunkást.

    Békésben április 30. után májusban és júniusban is indultak közfoglalkoztatási programok, melyek a nyílt munkaerő-piac igényei mellett további munkalehetőséget biztosítanak az álláskeresők részére. Jelenleg a megyében több mint 11 ezer fő vesz részt közfoglalkoztatásban és újabb lehetőségek is lesznek.

    A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettese, Nagy Attila közölte: a turizmus-vendéglátás, valamint a mezőgazdaság minden évben nagy számban ad lehetőséget idénymunkások foglalkoztatására a megyében. A munkaügyi kirendeltségekhez azonban csak kevesen jelentenek be - zömében idénymunkára vonatkozó - egyszerűsített foglalkoztatás keretében végezhető állásokat. 

    Emlékeztetett: az április 30-án lezárult téli átmeneti közfoglalkoztatás folytonosságát a május első napjától indult újabb programok megteremtették. Nem keletkezett tehát űr a közfoglalkoztatásban.

    Bács megyében is elérhetők az értékteremtő kistérségi startmunka mintaprogramok, az országos közfoglalkoztatási programok, valamint a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok. A közfoglalkoztatás, mint "tranzitfoglalkoztatás" legfontosabb célja továbbra is az, hogy az abban résztvevők sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerő-piacra - húzta alá.

    Hozzátette: szezonális munkák esetén ezt segíti, hogy a munkaadó köteles dolgozójának fizetés nélküli szabadságot engedélyezni, ha az a közfoglalkoztatás alatt legalább 3, legfeljebb 90 napos, határozott idejű munkaviszonyt létesít az elsődleges munkaerő-piacon. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatottak munkaidőn kívül egyszerűsített foglalkoztatás keretében is dolgozzanak.

    Zala megyében tavaly 15 százalékkal nőtt az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazottak száma; míg 2012-ben 15 662-en, 2013-ban csaknem 18 ezren kaptak így munkát - tájékoztatta a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága az MTI-t.

    Idén a legfrissebb adatok alapján Zalában 3045 munkáltató 12 308 dolgozót foglalkoztatott egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A bejelentések alapján a munkavállalók jelentős részét alkalmi munka keretében foglalkoztatták, ezt követi a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka. 

    Az ellenőrzési tapasztalatok alapján elsősorban építkezéseken, vendéglátóhelyeken és útszéli árusoknál találkoztak az ellenőrök alkalmi munkát végző emberekkel, a mezőgazdaságban pedig jellemzően gyümölcsösökben. 

    Az első félév több mint 400 vizsgálatában találtak be nem jelentett idénymunkásokat is, gyakran tapasztalták, hogy a foglalkoztatók csak az ellenőrzés megkezdésekor jelentik be az alkalmazottakat, pedig a NAV elektronikus rendszere pontosan regisztrálja, hogy a munkáltató mikor tette meg a bejelentést.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A mezőgazdaság és a turizmus az idénymunka fő területe.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector