Startlaphoz Csatlakozz!

Béren kívüli juttatás

Akár 60 ezer forinttal is segíthet a munkáltató iskolakezdéskor

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 13. vasárnap, 14:11

A munkáltató és az önkormányzat is segít a magas költségek miatt. Érdemes tájékozódni – írja a femina.hu.

   Sok szülőnek komoly anyagi terhet jelent az iskolakezdés. Egy általános iskolás tankönyvcsomagja akár a 25 ezer forintot is elérheti, és ebben még az egyéb tanszerek, a mindennapos testneveléshez szükséges ruházat és a tisztasági csomag vagy egy új iskolatáska nincs benne.
 
  Ebben segíthet a munkáltató és néhány önkormányzat is. Jól jöhet a 30 ezer forintos támogatás, ugyanis mélyen a zsebébe kell nyúlni a szülőnek tanévkezdés előtt.
 
Családonként akár 60 ezer forintos támogatás
 
  A közoktatásban tanuló gyermekek szülei a munkáltatójuktól kérhetnek béren kívüli juttatást, melynek értéke a minimálbér 30%-a lehet. Ez azt jelenti, hogy akár mindkét szülő 30-30 ezer forintos támogatást kérhet, amennyiben a család családi pótlékra jogosult - írja az Eduline.hu.
 
   A szülő nem készpénzt kap, hanem egy utalványt, amit már júliustól fel lehet használni. Az iskolakezdési utalványt azonban csak az állami tankönyvellátó - KELLO - bizonyos üzleteiben lehet felhasználni tankönyvek vásárlására. Ilyen pontok csak a nagyobb városokban, az országban mintegy húsz helyen találhatók. Az utalvány egyéb tanszerekre is beváltható.
 
  A munkáltatói juttatást önkormányzati segítséggel is ki lehet egészíteni. Ez szintén utalvány vagy iskolakezdési csomag formájában érkezik a családokhoz, ám ennek értéke már szerényebb, mintegy 5-10 ezer forint lehet. Az önkormányzatok általában egy bérplafont is megállapítanak, így igyekeznek csak olyanokat támogatni, akik valóban rászorulnak.
 
Komoly költségekbe verheti magát a szülő
 
   Szükség is lehet az így elnyerhető összesen 40-70 ezer forintra. A 2014-es tanévtől az általános iskola első két évfolyamán ingyen kapják a könyveket a tanulók, ám azt év végén vissza kell adni az iskolának. Harmadik évfolyamtól elszabadulnak az árak, akár 25 ezer forintba is kerülhet a tankönyvcsomag, amit a nyelvkönyvek további 10 ezer forinttal megdobhatnak.
 
   Az iskoláskorú gyerekek szülei tudják, hogy nemcsak a tankönyvek, de az egyéb felszerelések is komoly összegeket emésztenek fel. Tisztasági csomag, váltócipő, írószerek, tornaszerek, táska, tolltartó, bérlet. Így akár a 100 ezer forintot is megközelítheti a tanévkezdés teljes költsége, ami magasabb a minimálbérnél.
 
Káosz a tankönyvpiacon
 
   Tavaly óriási botrány volt a tankönyvellátás akadozása miatt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - Klik - felállásával ugyanis a tankönyvellátás is központosításra került. Bár a szülők kifizették a tankönyvcsomagok árát, azok sok helyen nem érkeztek meg időre az intézményekbe.
 
   Nem csak a késés okozott botrányt a tankönyvellátás központosításával kapcsolatban. Áprilisban, nem sokkal az országgyűlési választás után Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár leveléből derült ki sok tanárnak, hogy ígérete ellenére a Klik pontosan megszabja, melyik évfolyamon mely tankönyvek használhatók.
 
  Ezek után csak remélhetik a szülők, hogy a befizetett magas összegekért cserébe az állami ellátó ezúttal legalább időben leszállítja a tankönyveket.

Forrás: femina.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár 60 ezer forinttal is segíthet a munkáltató iskolakezdéskor.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector