Startlaphoz Csatlakozz!

Totális gazdasági összeomlás jöhet

Európa a vesztese a jól felkészült munkaerő elvándorlásának

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 16. szerda, 07:16

 
Nagyon érdekes jelenségekre mutatnak rá azok, a napokban a brüsszeli Bruegel Intézet blogján publikált elemzések, amelyek a Linkedin nevezetű szakmai közösségi hálózatra épülve próbálják felvázolni a világszintű munkaerő-áramlást. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Európa a vesztese a jól felkészült munkaerő elvándorlásának, míg Ausztrália, az Egyesült Államok és India városai vonzzák a „technológiailag legjobban képzetteket” – olvasható a Magyar Nemzetben.

   A gazdasági fejlődés természetével kapcsolatban az állandó kérdések között szerepel, hogy hol miért és hová vándorolnak a különböző képzettségű munkások, vagy mely országok képesek vonzani a tehetségeket, vagy éppen, mely államok a nyertesei és a vesztesei az „agyak vándorlásának”? Ezekre a kérdésekre nagyon érdekes válaszokat lehet kapni a közösségi média világából, amelyek közül a Linkedin adait érdemes górcső alá venni. Az előbb említett közösségi oldalon ugyanis több mint 300 millió személy szakmai adatai szerepelnek.


   A Bruegel Intézet blogoldalán közölt első elemezés a 2012 novembere és 2013 novembere közötti időszakot vette górcső alá abból a szempontból, hogy a Linkedin felhasználói között, hogyan zajlott  az országok közötti áramlás, és az adott államban mennyiben változott a regisztráltak száma. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezen a közösségi oldalon főként a legképzettebb dolgozók regisztrálnak, így ezen adatok mélyebb jelenségekre mutathatnak rá, bár reprezentatívnak semmiképpen sem számítanak a kapott eredmények.
 
Nagyon népszerű az arab világ
 
  A vizsgált időszak abszolút nyertese az Egyesült Arab Emirátusok volt, ahol 1,3 százalékkal nőtt a felhasználók aránya. Az arab országba nagyrészt építészek és mérnökök érkeztek, a bevándorlók 75 százaléka egyébként a Közel-Keleten kívülről származik. A Linkedin adataira hagyatkozó tanulmányból az is kiderül, hogy az emírségbe érkezettek több mint 40 százaléka valamilyen vezető pozícióban folytatta a munkáját. 


  A legnagyobb vesztes a munkaerő-elvándorlás szempontjából a gazdasági válság által sújtott Spanyolország volt, ahol 0,3 százalékkal csökkent a szakmai közösségi oldal felhasználóinak aránya. Fontos megjegyezni, hogy a távozó spanyolok 60 százaléka Európában maradt, de 20 százalék inkább valamelyik latin-amerikai országot választotta. Az Európai Unió tagjai közül Németország bizonyult a legvonzóbbnak, ahol 0,4 százalékos növekedést regisztráltak, ide főként Európából érkeztek a magasan képzett munkavállalók.
Európában nagyon jó eredményt ért el Svájc is, ahol egy százalékkal nőtt a felhasználók aránya. Az alpesi ország természetesen a legképzettebbeket tudta magához vonzani. Németországon kívül egyébként csak Svédország került a pozitív tartományba az európai országok közül. Érdekesség, hogy Szaúd Arábia, Nigéria, Dél-Afrika és India milyen nagy mértékben volt képes magasan képzett „agyakat elszívni”, ami főként Nagy-Britanniát és Franciaországot érinthette.
 
India verhetetlen, Európa sehol sincs
 
  Egy másik tanulmányban azt vizsgálták, hogy a technológiailag legképzettebbek mely városokat választották a világban. A kutatásba csak azokat a településeket vonták be, ahol 10 ezer fővel növekedett a közösségi oldal felhasználóinak az aránya 2012 novembere és 2013 novembere között. A listát az indiai Bangalore vezeti, ahol az új Linkedin-felhasználók 44 százaléka a technológiai szektorban helyezkedett el. Egyébként az első négy helyet indiai város foglalja el, majd ezt követően három amerikai (San Francisco, Seattle, Austin), majd két ausztrál (Melbourne, Sydney) következik.
 
   A listának csak a végére fértek föl az európai városok, amely elég sötét jövőt rajzol a kontinens gazdasági fejlődéséről. A stabil és fenntartható gazdasági növekedés egyik legfőbb feltétele, hogy az adott állam, milyen mértékben tud vonzó perspektívát nyújtani a magasan képzett munkaerő számára. Úgy látszik, ebben a versenyben egyelőre India, az Egyesült Államok és Ausztrália verhetetlen.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európa a vesztese a jól felkészült munkaerő elvándorlásának.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector