Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre drágább a munkaerő

A minimálbér 130 ezer forintba kerül, de csak 66500 forintot kap a munkavállaló

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 18. péntek, 09:25

A közszférában enyhén csökkent, a vállalkozások esetében viszont emelkedett az alkalmazás költsége az utóbbi években. Az előbbiben ugyanakkor jelentős szerepe volt annak, hogy 2012-ben másfélszer annyi olcsó közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban – olvasható a Világgazdaságban.

   Átlagosan havi 312 ezer forint volt az alkalmaztatás egy főre jutó költsége 2012-ben, 6,7 százalékkal több, mint 2008-ban, ami évente átlagosan 1,6 százalékos növekedést jelent. A bruttó munkajövedelem 13,8 százalékkal nőtt, a szociális, képzési és más költségek azonban 10, illetve 10,7 százalékkal csökkentek a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint. 2008 óta a munkaerőköltség összetétele is jelentősen átalakult, a szociális költségek, a képzés és más költségelemek részaránya 4,6 százalékponttal csökkent a munkajövedelem javára.
 
   Amíg a munkaerőköltség a közszférában enyhén csökkent, addig a vállalkozások esetében emelkedett. A közszférára jellemző költségszint átlagosan 283 ezer forint, a vállalkozói köré 328 ezer forint volt. Az előbbiben ugyanakkor jelentős szerepe volt annak, hogy 2012-ben másfélszer annyi közfoglalkoztatott dolgozott, mint 2011-ben, az ő bérük pedig lényegesen alacsonyabb a közszféra átlagánál. A 2013-as előreszámításból ki is derül, hogy míg a közfoglalkoztatottak bérével együtt 295 ezer, anélkül 326 ezer forintot tett ki a munkaerőköltség a közszférában.
 
   A foglalkoztatással kapcsolatos kiadás legnagyobb része a bér: a munkajövedelmek részaránya 75, a szociálisköltségeké 22 százalék volt, a képzés és más költségelemek részaránya pedig együttesen nem érte el a 3 százalékot. A munkajövedelmeken belüli juttatási formák közül a statisztikák szerint a munkáltatók az étkezési költségtérítést preferálják – ez teszi ki az összes egyéb munkajövedelem 27 százalékát.
 
   2012-ben a szociális költségek 90 százalékát járulékok, hozzájárulások tették ki. A kötelező szociális járulékok 12 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2008-ban, a munkáltató által önként vállalt élet- és baleset-biztosítási díjak viszont jelentősen, 21 százalékkal csökkentek négy év alatt, főleg a költségvetési szférában maradtak el az ilyen jellegű juttatások.
 
   Míg a szakképzési költségek fajlagos havi összege a versenyszférában volt jelentős (4240 forint fejenként és havonta), addig a költségvetés területén az egyéb bér volt kétszerese a versenyszférában megfigyeltnek.
 
   Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára a minimálbér példáján mutatta be, mennyire tarthatatlanul magasak a hazai bérterhek. A 101500 forintos minimálbér 130 ezer forintba kerül, amelyből végül 66500 forintot kap kézhez a dolgozó. „Az 50 százalékos adóék egyaránt sújtja a munkáltatót és a munkavállalót, ez a matematika mindent elárul” – véli. Szerinte már egy szolid gazdasági növekedés mellett is emelni kell a nettó átlagkereseteket, mert annak alacsony színvonala gátja a belső fogyasztás élénkülésének. „Amíg azonban ilyen magasak a bruttó bérekhez kapcsolódó terhek, addig nem lehet arról álmodozni, hogy Magyarország felzárkózzon akár csak egy közepesen fejlett uniós országhoz.”
 
Drága pénzügyesek, olcsó ápolók

   Kiugróan sokba kerülnek a dolgozók a pénzügy és biztosítás területén, a villamosenergia-, a gáz- és a gőzellátásban, a kokszgyártásban és a kőolaj-feldolgozásban, ahol több mint kétszerese a munkaerőköltség a nemzetgazdasági átlagnak. Viszont – vélhetően az alacsonyabb bérek, illetve a feketemunka nagyobb aránya miatt – nem érte el a nemzetgazdasági átlag kétharmadát a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területen, illetve a textília-, a ruházat és a bőrgyártásban. Az átlagosnál lényegesen alacsonyabb munkaerőköltség jellemzi a mezőgazdaságot, az erdőgazdálkodást, a halászatot.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A minimálbér 130 ezer forintba kerül, de csak 66500 forintot kap a munkavállaló.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector