Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetek erősen bírálták

A szerb parlament elfogadta a sokat vitatott munkaügyi törvényt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 20. vasárnap, 12:58

Elfogadta a szerb parlament pénteken az új munkaügyi törvényt, amelyet a szakszervezetek erősen bíráltak, és amely miatt csütörtökön tüntetést is szerveztek.

    Az új jogszabály egyebek mellett a nők nyugdíjkorhatárának emelését, valamint a munkaerőpiac liberalizációját irányozza elő, és a kormány szerint az első jelentős lépés afelé, hogy az ország megkezdje az évtizedek óta halogatott, létfontosságú gazdasági átalakításokat, amelyek költségcsökkentéshez és a befektetők Szerbiába vonzásához vezetnek majd.

    A tervek szerint hamarosan a csődeljárásról és a privatizációról szóló törvényt is módosítják majd, aminek köszönhetően megkezdődhet a több mint száz veszteséges állami vállalat átszervezése.

    Az uniós tagjelölt Szerbia költségvetési hiánya az év végére elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 8,5 százalékát, ezért a gazdasági szakértők szerint sürgős lépésekre van szükség.

    Lazar Krstic volt pénzügyminiszter - aki szombaton mondott le, mert lassúnak tartotta a gazdasági reformok végrehajtásának tempóját - Szerbia gazdasági helyzetét néhány napja egy jéghegy felé tartó hajóval illusztrálta.

    Krstic a szombati kormányülésen legalább 20 százalékos nyugdíjcsökkentést, valamint a közszférában dolgozók béreinek minimum 15 százalékos csökkentését, illetve legalább 160 ezer közszolga elbocsátását szerette volna elérni, illetve azt is, hogy az áram árát 30 százalékkal emeljék. A helyére kinevezett miniszter, Dusan Vujovic már csak tízszázalékos nyugdíj- és bércsökkentésről beszélt. Emellett Szerbia még ebben az évben hároméves hitelmegállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az államháztartási hiány 2017-ig így évente félmilliárd euróval csökkenhetne.

    Abban egyetértenek a politikusok, hogy az óriásira duzzadt közszférán változtatni kell, erre azonban 2000 óta egyik kormány sem volt hajlandó, így már mintegy 800 ezerre nőtt az állami szektorban dolgozók száma.

    A gazdasági reformoknak és a megszorító intézkedéseknek köszönhetően három-négy év múlva javul majd érezhetően az életszínvonal - mondta Aleksandar Vucic miniszterelnök, aki konkrétumokat még nem közölt arról, hogy hogyan csökkentené például a 20 százalékos munkanélküliségi arányt.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szerb parlament elfogadta a sokat vitatott munkaügyi törvényt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector