Startlaphoz Csatlakozz!

Online kasszával dolgozhatnak a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, masszőrök, orvosok, taxisok

Kifehérítenék a szolgáltatói szektor bevételét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 23. szerda, 16:44
 
Már vizsgálja a kormány azt a lehetőséget, hogyan „köthetnék be” a fodrászokat és a kozmetikusokat is az online pénztárgépes rendszerbe. Az érintettek rettegnek és háborognak – írja a delmagyar.hu.

   – Annak ellenére, hogy tudom, kötelező az összeg kimondása előtt megírni a nyugtát, nem így csinálom. A nap végén leülök, és otthon, a tévé előtt megírom a nyugtákat: muszáj, mert rám szállhat a NAV, nem hülyék. Az átalányadózás nagyon kedvező, nem érdekem, hogy csaljak – mondta Eszter. A női fodrász szerint megszokásból nem ad a régi vendégnek nyugtát. Az újaknak rendszeresen kiállítja, de azt látja, az emberek csak nevetnek, hogy minek ez, és a kukába dobják. 

   Rövidesen online kasszával dolgozhatnak a fodrászok, a kozmetikusok, a műkörmösök, a masszőrök, majd idővel az orvosok, a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel felszerelésének lehetőségét vizsgálják ugyanis a kormányzatnál. Eszter, amikor a kollégáitól meghallotta, mi készül, felháborodott.

   – Ez egy kis üzlet, olcsón dolgozom, nincs akkora jövedelmem, hogy a bérleti díjon kívül kitermeljem a pénztárgép 200 ezer forint körüli árát, a rendszergazda alkalmazását, a mobilinternet havi költségét. Kozmetikus barátnőm még nagyobb gondban lesz majd, hiszen nála magasabbak a költségek: a berendezések és az alapanyagok többe kerülnek, mint a sampon vagy a hajlakk. – Ha a kötelező online kasszák beszerzése mellett megmarad az átalányadózás rendszere, akkor nem járnak rosszabbul a szépségipar nyugtát kiállító vállalkozói – ezt egy könyvelő mondta el lapunknak. – Számoljunk: az átalányadózásban a bevétel 80 százalékát lehet költségnek tekinteni, a 20 százalék után kell 16 százalékos szja-t fizetni, a járulékokat pedig a minimálbér alapján kell teljesíteni. Egy 3000 forintos hajvágásnál 600 forint az adóköteles bevétel, aminek 98 forint a személyi jövedelemadója. Ha azonban az online kasszák bekötésével párhuzamosan bevezetik, hogy a fodrászok is úgy adózzanak majd, mint más egyéni vállalkozók, akkor árakat kell emelniük, hogy kijöjjenek a pénzükből.

   A szaktárca sajtóosztályán a hírt felröppentő Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy „konkrét jogalkotási lépések előkészítése” ebben a kérdésben nem zajlik, ugyanakkor „a tárca célja változatlanul a gazdaság további fehérítése”.

Így átalányadóznak

  A 15 millió forintos havi bevételi maximumhoz kötött adózási formában nem kell tételes költségelszámolás, a jövedelem és annak adója a bevételi nyilvántartás alapján átalányként határozható meg. A jövedelmet a vállalkozói bevételből kiindulva százalékosan meghatározott költséghányad levonásával lehet megállapítani, míg a vállalkozói jövedelem szerinti adózási mód a költségek tételes elszámolásán alapul. Az alkalmazható költséghányad az egyéni vállalkozó tevékenységétől is függ. Az átalányadózónak a bevételeiről és a kiadásairól nyilvántartást kell vezetnie.
 
Gépek már vannak

   A helyhez kötött szolgáltatók online pénztárgépre való átállásának technikai hátterét megoldották, így már csak a jogalkotón múlik, mikor teszik kötelezővé. Valamivel keményebb dió a taxik, mozgóárusok online kasszás felöltöztetése: egyelőre nincs olyan online kassza, amely beépíthető a járművekbe. A kereskedelem a puding próbája volt, több mint másfél éve tart a folyamat, és még mindig nem értek a végére: a bekötésre az első határidő 2013. április 30-án járt le. Eddig körülbelül 110 ezret kötöttek be a NAV-hoz, és még mindig mintegy 60 ezren várnak a gépükre.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kifehérítenék a szolgáltatói szektor bevételét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector