Startlaphoz Csatlakozz!

Megvalósulhat a „szüljön a nyugdíjért” program

Alamizsna járhat a gyerektelen időseknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 24. csütörtök, 11:38

Egyre bizonyosabb, hogy megvalósul a „szüljön a nyugdíjért” program. Most a KDNP jelentette be: támogatja a Népesedési Kerekasztal által közzétett, a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó koncepcióját, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is. Úgy érveltek, az európai országokban működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben az idősek nyugdíját az aktív korosztály járulékfizetései biztosítják, a mai aktívak későbbi nyugdíját ezért gyermekeik generációja fogja fedezni – írja a Népszava.

   Álláspontjuk szerint azok is fognak nyugdíjat kapni, akik nem vállaltak gyermeket, de az ő nyugdíjukat „azok gyerekei fogják kitermelni, akik nem csak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket”.
A KDNP érvelése egy sor fontos kérdést kikerül. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a „megfelelő nevelésben” részesült utódnak? A párt mellőzi annak mérlegelését is, mennyiben igazságos a terv a fogyatékossággal vagy rosszabb anyagi körülmények között, netán mélyszegénységben élőkkel, illetve azokkal, akiknek nem úgy alakult az életük, hogy több gyermeket vállaljanak. De olyan kérdések is felmerülnek, hogy például ha egy férfinak három családból hat gyermeke születik, neki hogyan alakul a nyugdíja. Netán ha egy gyermek 40 évesen jut el oda, hogy diplomát szerezzen, az megjelenik majd a már nyugdíjas szülő ellátásában?
Az egyedülálló szülőknek, akiknek több, mint 90 százaléka nő, milyen kompenzációt terveznek? Ki a megfelelő képzésben részesített utód: akinek a szülei méregdrága, akár külföldi egyetemet is ki tudnak fizetni, és a gyerek például három nyelven beszél, vagy az a fiatal is pályázhat erre a címre, aki „csak” kiváló asztalos. Hogyan értékelik majd a jól képzett, de külföldre távozó fiatalok szüleit? De kérdés az is, milyen jogon büntetnék azt, aki mindent megtett azért, hogy gyereke legyen, de egészségi problémák miatt ez nem sikerült.

   Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője lapunknak korábban úgy fogalmazott: ez a terv nem oldja meg a nyugdíjrendszer hosszabb távon jelentkező finanszírozási gondjait. Teljesen rendszeridegen elemként jelenne meg a gyermekek számától, és a végzettségétől függő nyugdíjjogosultság, illetve összeg. A gyermektelenek, egygyermekesek büntetése pedig nonszensz. Barát Gábor kijelentette: a nyugdíj munkával és járulékfizetéssel szerzett jog.

Forrás: Népszava


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Alamizsna járhat a gyerektelen időseknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector