Startlaphoz Csatlakozz!

Csongrád megye

Csak a közmunka miatt kevesebb az állástalan

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 25. péntek, 10:15

A közmunka miatt lett alacsonyabb tavalyhoz képest a munkanélküliség. Csongrád megyébenközel 7000 ember közmunkás, 15 és fél ezer pedig regisztrált álláskereső – írja a delmagyar.hu.
  – Április 1-jétől szeptember 30-áig szól a szerződésem a Szegedi Vadasparkban, ez a sokadik hosszabbításom – mondta az 58 éves Bali András. 
 
– Hegesztő-lakatos a szakmám, de ha nem lenne ez a közmunka, nem tudnék elhelyezkedni. Állásinterjúkon mindig azt kapom meg: fiatalabbra gondoltak. Örülök, hogy itt dolgozhatok, nagyon szeretem a munkámat.
 
A 2013-as havi 11-12 százalékos munkanélküliséghez képest javult a foglalkoztatás Csongrád megyében idén: áprilisban 8,1 százalékos, júniusban 8,3 százalékos rátát számolt ki a kormányhivatal munkaügyi központja.

A közbülső, májusi hónap azonban kakukktojás volt: a gazdaságilag aktív korú népességnek ekkor a 10 százaléka volt bejelentett álláskereső. 
Mi történt a nyár első hónapjában, az uborkaszezon kezdetén? Hirtelen magára talált a megye gazdasága? Nem erről van szó, kormányzati döntésre újraindult a közmunkaprogram.

– A júniusi zárónapon Csongrád megyében 6813 fő dolgozott közfoglalkoztatási jogviszony keretében, mintegy 3400 fővel többen, mint május végén – válaszolta e-mailben feltett kérdésünkre Tóth Aranka, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott igazgatója. 

– A májusban elindult közfoglalkoztatási programok – országos, kistérségi Start munka mintaprogram, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás – „létszámfeltöltése" júniusban is folytatódott. 

Ugyanakkor a Belügyminisztérium további forrást is biztosított, több mint 1100 fővel bővítette a közfoglalkoztatásba vonhatók számát.
A legnagyobb foglalkoztató az Ativizig, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. és a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat. A közmunkásoknak köszönhetően most Szegeden a legalacsonyabb a munkanélküliség a megyében, 7 százalék. Szentesen is mindössze 7,1, Vásárhelyen 8,4 volt a ráta június végén. Makón a legrosszabb a helyzet a 12,5 százalékos munkanélküliséggel.
 
Hogy valójában hányan vannak a megyében, akik több mint egy éve nem találnak állást, nehéz kiszámolni. Egyrészt már tavaly is volt közmunkaprogram, másrészt nem tudjuk, hányan nem jelentkeznek be álláskeresőnek.
 
Forrás: delmagyar.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak a közmunka miatt kevesebb az állástalan.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector