Startlaphoz Csatlakozz!

„Újra tanulok”

Így szerezhet ingyen jogosítványt és új szakmát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 25. péntek, 11:27

Akár betegkísérő, útfenntartó vagy fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő is lehet az ingyenes állami képzéseknek köszönhetően, de van, ahol jogosítványt is szerezhetünk ingyen.

  Augusztus elsejétől tovább folytatódik az „Újra tanulok” elnevezésű kormányzati program, melynek keretében a magyar felnőtt lakosság ingyenes képzéseken vehet részt. Az elképzelés szerint a tanfolyamok segítségével olyan új képességet, vagy végzettséget szerezhetnek az abban résztvevők, amely valós munkaerő-piaci igényre épül, így segítve őket, hogy később tartósan el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, illetve ezáltal növelnék a felnőtt lakosság képzettségi színvonalát és tanulási kedvét is.
 
   Ennek megfelelően a program során előnyt élveznek az alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen felnőttek, de azok is, akik elavult szakképzettséggel rendelkeznek, ahogy kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetben lévő társadalmi rétegek pl. a fogyatékkal élők, nők, romák, valamint a leghátrányosabb térségekben élőkre is.
 
   A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatása szerint a programban azok a tankötelezettségüket teljesített, de öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért felnőttek vehetnek részt, akik munkaviszonyban állnak, közfoglalkoztatottak, vagy nyilvántartott álláskeresők. Annak, aki részt akar venni a programban, a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti illetékes munkaügyi kirendeltségére kell benyújtania az igényét, melyről 30 napon belül döntenek az illetékesek.
 
   A program egyébként 2012 áprilisában indult és a 2015-ös lezárásig összesen valamivel több mint 44 milliárd forintot költ rá az állam uniós pénzből.
 
A mentőápolótól a jogosítványig
 
   Azt, hogy milyen képzésekre lehet jelentkezni, megyénként eltérő. Bács-Kiskun megyében például betegkísérő, fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő, földmunka-, rakodó és szállítógép kezelő, illetve útépítő- és karbantartógép kezelő képzéseket indítanak - általánosságban elmondható egyébként, hogy ezek azok a képzések, melyek a legtöbb megyében elérhetőek.
 
   Baranyában akár D kategóriás jogosítványt is szerezhetünk a program segítségével, míg Békésben CNC-forgácsolóból lehet hiány, ilyen képzést indít ugyanis a helyi munkaügyi központ. Csongrád megyében akár géplakatosnak is lehet jelentkezni, Fejérben többek közt útfenntartónak, vagy közútkezelőnek, míg Szabolcs megyében ápolónak. Vas megyében motorfűrész-kezelő képzésre is várják a jelentkezőket, míg Zalában többek közt bútorkárpitosnak lehet betanulni.
 
   Vannak képzések a fővárosban is, itt ugyanazokra képzésekre lehet jelentkezni, mint Bács-Kiskunban, de ezen kívül indítanak még mentőápoló képzést is, Pest megyében pedig akár C kategóriás jogosítványt is szerezhetünk az uniós támogatásoknak köszönhetően.
Amennyiben szívesen böngészne a képzések között, úgy kattintson!
 
Nyelvtanulás diplomáért
 
 
   Bár nem az „Újra tanulok” programhoz tartozik, mégis érdemes megemlíteni a kormány által szervezett Diplomamentő programot, melynek keretében a kormány fejenként legfeljebb 300 ezer forinttal támogatja a résztvevőket, angol, német és francia nyelven elérhető ingyenes nyelvtanfolyam formájában. Fontos tudnivaló, hogy július 14-től év végéig lehet jelentkezni a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokra. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a képzés után B2 szintű, vagyis középfokú, államilag elismert nyelvvizsgát tesznek 2015. december 31-ig, majd átveszik diplomájukat, és ezt 2016. február 28-ig igazolják is.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így szerezhet ingyen jogosítványt és új szakmát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector