Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentős szegénység alakult ki az Egyesült Államokban

Béremelést követel az IMF

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 25. péntek, 13:35

Aggasztja a Nemzetközi Valutaalapot, hogy jelentős szegénység alakult ki az Egyesült Államokban. Tartósan padlóra viheti a gazdaságot, ha ez így marad - derül ki a szervezet IV. cikkely szerinti szokásos éves jelentéséből.

   Hiába erősödött a gazdasági aktivitás az USA-ban 2013 második felében, a rendkívül hideg tél - kiegészülve a lakáspiac folytatódó gyengélkedésével, a készletállományok korrekciójával és a halvány külső kereslettel - elnyelte a lendületet. A gazdaság 2,9 százalékkal zsugorodott 2014 első negyedében. Ez volt az első negyedéves visszaesés 2011 eleje óta - emlékeztet az IMF az USA gazdaságáról szóló jelentésében.
 
   A szervezet szerint az év hátra lévő részében 3-3,5 százalékos bővülés várható - bővül a foglalkoztatás, nő a termelés és javul a gazdasági szereplőinek hangulata. Az év első három hónapjának káros hatása azonban érzékelhető marad: az éves átlagos GDP-bővülés üteme csalódást keltő, mindössze 1,7 százalék lesz. Jövőre 2005 óta nem látott tempóra, 3 százalékra gyorsulhat az amerikai gazdaság növekedése.
 
Nagy szegénység
 
   A javuló gazdasági teljesítmény és a bővülő foglalkoztatás ellenére 50 millió amerikai él szegénységben. Keresetük nem elegendő alapvető szükségleteik kielégítésére. Ebben a helyzetben van majdnem minden negyedik gyerek. Az IMF ezzel összefüggésben javasolja az adójóváírás kiterjesztését és a minimálbér emelését.
 
   A gazdaságpolitika érezhető javulása nélkül az USA GDP-növekedése tartósan két százalék körüli szintre állhat be, szemben a pénzügyi válságot megelőző évtized három százalékával. Az IMF szerint ennek megelőzése érdekében növelni kellene az infrastruktúra-beruházásokat, javítani kellene oktatás és az adórendszer színvonalát.
 
Óvatosan!
 
   A Valutaalap szakértői továbbra is szükségét látják egy, a büdzsé hiányát és az államadósságot mérséklő költségvetési konszolidáció végrehajtásának. Ennek részeként mérsékelni kell az egészségügyi kiadások növekedési ütemét, át kell alakítani a társadalombiztosítási rendszert és emelni kell az adóbevételeket.
 
   A laza monetáris politika visszavonása nehéz feladat, mert eközben folytatódnia kell a foglalkoztatás bővülésének és stabilnak kell maradniuk az áraknak. A Fednek erősítenie kell a piaci szereplők orientálását szolgáló kommunikációját. A bankrendszer ugyan sokkal jobb állapotban van, mint közvetlenül a válság után, de az elhúzódó monetáris enyhítés nyomán aggodalomra okot adó folyamatok játszódnak le, főként a hagyományos bankrendszeren kívüli pénzügyi szférában.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Béremelést követel az IMF.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector