Startlaphoz Csatlakozz!

„Újcselédség”

Munkajogilag teljesen védtelenek a napszámosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 26. szombat, 15:40

Mint kiderült, nem zellert, hanem petrezselymet gyomlált ötven napszámos egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben. Égési sérüléseket szenvedtek: a szegedi klinikán ápolják őket. Az „újcselédség” munkajogilag teljesen védtelen – írja a Népszava.

   Ötven napszámos égett meg a tűző napon a hét végén: égési sérülésekkel kerültek hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára - adja hírül riportjában a Délmagyarország című napilap online oldala.
 
   A klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - a tűző napon a bőrrel érintkeznek.
 
  A növény a napfény hatására az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz, amely nem terjed mélyre, de a nagy felület miatt igen fájdalmas. Nagy kiterjedésnél – csakúgy, mint az égésnél – komoly a fertőzésveszély is. A kezelés hetekig akár elhúzódhat, bár a sérülés nem maradandó.
 
   Az alkalmi munkásokat busszal vitték Baksról dolgozni egy meg nem nevezett Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe (egyelőre nem sikerült kideríteni, melyik vállalkozásnál dolgoztak a romák).miután egy baksi férfi 500 forintos órabért kínált a napszámért. A csoport hajnali 3-kor kelt, az egész napért 4500 forintot kaptak: kézzel kellett petrezselymet gyomlálniuk a tűző napon. Hétfőre mindenkit elleptek a fájdalmas, feszülő hólyagok.
 
   Az égési sérüléseket szenvedett romák az „Elszalasztott 1000 év” Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesülethez és a Démagyarországhor fordultak. Azt mondták, senki sem figyelmeztette őket arra, hogy a növény levele a tűző napon ilyen durva sérüléseket okoz. – Tájékoztatni kellett volna a munkásokat, hogy védőfelszerelésben menjenek dolgozni.
 
   Úgy tudjuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében száz beteget kezelnek hasonló tünetekkel. A vállalkozó tudta, hogy megégnek a napszámosok, ha rövidnadrágban dolgoznak – mondta a Délmagyarországnak Nagy Mihály, az egyesület elnöke. Nem véletlen, hogy az ilyen munkát mindig hajnalban végezték a parasztok, akik jól tudták, hogy még az ingüket sem szabad levenniük - kommentálta az esetet Gőgös Zoltán szocialista agrár-szakpolitikus.
 
   Az eset amúgy jól jellemzi a mai állapotokat - tette hozzá. Egy hozzáértő gazdálkodó pontosan tudja, hogy a tűző napon nem szabad dolgoztatni az embereket, de meglehet fogalma sincs, mi az az extra UV-sugárzás, az is lehet nem hallgat rádiót, nem olvas újságot. Ide vezet a kormány agrárpolitikája, így járunk, ha leépítjük a legális, utolérhető, számon kérhető hivatalos rendszereket, amelyek helyébe a trükköző „családi gazdálkodók” lépnek.
 
  Azt pedig tudni kell, hogy a napszámosság ma majdnem a rabszolgasággal egyenlő. Újtípusú cselédség alakul ki, akkor is, ha - mint jelen esetben - az ötszáz forintos órabér, amúgy nem sok, de nem is kevés. Ennyi az átlag. Más kérdés, hogy a gazdának alighanem hiányzott a szaktudása, hogy a napszámosok tudtak-e a veszélyről. Ámbár, ha tudtak volna is, annyira nincs munka, annyira meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy a legtöbben nem mernek szólni semmiért. Inkább dolgoznak a tűző napon.
 
  Falusi Andrea munkajogász lapunknak azt mondta: az alkalmi munkavállalókra nem vonatkozik a Munka Törvénykönyve. Annak idején így fogadta el a parlament a „cseléd- és zsellértörvényt”. Ezekkel az emberekkel nem kötnek szerződést, nincs szabadságuk, nem fizetnek utánuk járulékot, orvosi vizsgálatra sem küldik őket, gyakorlatilag semmilyen védelem nem illeti meg őket.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkajogilag teljesen védtelenek a napszámosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector