Startlaphoz Csatlakozz!

Nem érinti a zárolás a béremelést

Újra gyűrik a felsőoktatási stratégiát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 28. hétfő, 16:33

Már a jövő héten megkezdődnek az egyeztetések a már korábban csaknem az összes szereplő által elfogadott felsőoktatási stratégiáról – olvasható a aVilággazdaságban.

   „A jövő héten újra megkezdődnek az egyeztetések tavaly elkészült felsőoktatási stratégiáról, újra összehívják a Felsőoktatási Kerekasztalt” – mondta lapunknak a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László szeretné, ha a stratégia átdolgozott változata az év végig a kormány elé kerülne.
 
   Az államtitkár szerint megszokott dolog egy felsőoktatási stratégia átdolgozása, mivel folyamatosan kell reagálni az újabb kihívásokra és változásokra. Valószínűleg beépítik azokat az észrevételeket, amelyeket többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazott meg.Parragh László volt az egyetlen a kerekasztal résztvevői közül, aki nem tartotta elfogadhatónak a kidolgozott stratégiát. Többek között hiányolta a munkaerő-piaci igények elvárásait, az anyagból, erőteljesebben szerepeltette volna a műszaki és a duális képzést az anyagban. Egyesek szerint Parragh nyomására nem kezdhetett meg egy újabb ciklust a korábbi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István. Palkovicsra, aki korábban a Knorr-Bremse vezetésében is részt vett, azért is esett a választás a Balog Zoltán tárcavezető szerint, mivel van gazdasági tapasztalata és a duális képzésben is úttörő munkát végzett.
 
   Palkovics azt is közölte, hogy a kancellári nyilvános pályázatokat július 28-tól írják ki, amelyekre augusztus 12-ig lehet jelentkezni. A jövőben az államilag delegált kancellárok a felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását fogják ellátni. Az államtitkár szerint minden pozícióra lesz megfelelő ember. Lehetséges, hogy szeptember 1-jétől nem minden intézményben lesz kancellár, ezeken a helyeken továbbra is a gazdasági főigazgató fogja ellátni a feladatokat. „Az intézmény vezetése mindig is a rektorok feladata lesz” – hangoztatta Palkovics.
 
   Kancellári megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban hároméves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az államtitkár szerint az egyetemeknél, mint a szegedi, amelynek 72 milliárdos évi büdzséje van, olyan emberek kellenek, akik egy nagyvállalatot is el tudnak igazgatni. A kisebbeknél, mint például a bajai, másfajta szakemberek kellenek.
Az LMP nemrég sérelmezte: a kancellári pályázat még csak hétfőn indul, de Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt, hogy a helyek egy részénél már tudja, kiket fognak kinevezni.
 
   Palkovics a költségvetési zárolásokról azt mondta: a felsőoktatásban ez a struktúraváltási alapot érinti, 4,2 milliárd forint értékben. Több intézménytől azt várják, hogy úgy alakítsák át a szerkezetüket, hogy többek között jobban megfeleljenek a munkaerőpiaci kihívásoknak. Lapunk arra a kérdésére, hogy ha zárolják a struktúraváltási alapot, akkor hogyan tudnak működésükben változtatni a kormányzati elvárásoknak megfelelően főként a kisebb vidéki intézmények, Palkovics azt mondta: az idén a kormány számos egyéb helyről vont be forrásokat a felsőoktatási átalakítások finanszírozására. 
 
Nem érinti a zárolás a béremelést
 
   A köznevelési területen a zárolás tekintetében elkészült a szakterület részéről az a javaslat, melynek jóváhagyása más szakterületi zárolásokkal összehangolva a közeljövőben történik meg – nyilatkozta lapunknak a köznevelésért felelős államtitkárság. Állításuk szerint az ágazatot a zárolás mértéke nem fogja akadályozni a szakmai feladatok megvalósításban. A pedagógusok (szeptemberben esedékes) béremelését mindez nem érinti, mivel arról az Országgyűlés és a kormány is döntést hozott 2013 nyarán. Az államtitkárság szerint a kisebb mértékű zárolás olyan feladatokat érint, amelyek más források átcsoportosításával kerülnek megszervezésre.

Forrás: Világgazdaság



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újra gyűrik a felsőoktatási stratégiát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector