Startlaphoz Csatlakozz!

Boldogabbá, egészségesebbé, termelékenyebbé tenne minket

Négy ok, amiért jó a négynapos munkahét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 29. kedd, 17:16

 A négynapos munkahét gondolata még 1950-ben született meg Amerikában. Ezt Walter Reuther, egy amerikai szakszervezeti vezető dobta be először a köztudatba, ám sokáig visszhangtalan maradt. A válság után azonban újra beszélni kezdtek róla, és 2010-ben Virginia állam már engedélyezte is az állami alkalmazottaknak, hogy pénteken ne dolgozzanak – olvasható a HVG-ben.

Ezt követően az amerikai vállalati szféra is felkapta az ötletet. Például Larry Page, a Google társalapítója szerint nem igaz az a dogma, hogy mindenkinek öt napot kellene dolgoznia, mert ezt a termelékenységi felmérések nem igazolják. Érdekes módon a milliárdosok is támogatják az ötletet, legutóbb Carlos Slim mexikói acélmágnás tett hitet a háromnapos munkahét mellett. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen gazdasági érvek szólnak a négynapos munkahét mellett.
 
Nagyobb termelékenységre ösztönöz
 
   A legtöbb ember szerint a négynapos munkarend csökkenti a termelékenységet. A kutatások azonban pont az ellenkezőjét igazolják. Az American Online és a Salary.com felmérései szerint egy átlagos nyolc órás munkahéten minimum két óra kárba megy a személyes ügyeink intézése, illetve a netezés miatt. Egy négynapos munkahéten azonban szívesen feladjuk ezeket a szokásaikat. Még egy konkrét példa: Utah állam a válság idején engedélyezte az állami alkalmazottaknak a négynapos munkahetet, és döbbenten tapasztalták, hogy a termelékenység megugrott, és ezt az ügyfelek is visszaigazolták.
 
Kíméli a környezetet
 
   Kevesebb áram, víz, fűtés kell a négynapos munkahéthez. Globális szinten ezek összeadódnak, és jelentősen mérsékelhetik a szén-dioxid kibocsátást. Ráadásul kevesebb időt töltünk a csúcsforgalomban, így a stressz is kevesebb.
 
Boldogabbá teszi a dolgozókat
 
   A szabadidő növekszik, az emberek több időt tölthetnek a családjukkal. Ez energiával tölti el őket, kipihentek és nyugodtak lesznek, így még koncentráltabban tudnak a munkájukkal foglalkozni. Kutatások szerint az emberek izgatottak és lelkesek lesznek, ha meghallják a négynapos munkahét gondolat, mert ösztönösen tudják, hogy a munka és magánélet egyensúlyát így még kiegyensúlyozottabbá tehetik.
 
Egészségesebbé teszi a dolgozókat
 
   A legtöbb munkavállaló szerte a világon, a nap közepén ebédidőben vagy a nap végén – csúsztatva az utolsó munkaórákat – megy orvoshoz. Meglehetősen ironikus, hogy talán éppen azért kell orvoshoz menniük, mert túl sok időt töltenek munkával, amitől kimerülnek, legyengül az immunrendszerük, és betegségeket kapnak el. Nem beszélve az elhízásról, a magas vérnyomásról, amit a mozgás teljes hiánya okoz. Az egészséges munkavállalók ezzel szemben kevesebbet mennek betegszabadságra. 

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Négy ok, amiért jó a négynapos munkahét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector