Startlaphoz Csatlakozz!

1889 forint

Vagyonvédelem: csak félig csodaszer a rezsióradíj

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 01. péntek, 17:57

A vagyonvédelmi szolgáltatás minimális rezsióradíja fehéríti a szakmát és a tisztességes profitszerzés lehetőségét hordozza. Ezzel együtt a vagyonőri szolgáltatás megrendelőjének szakmai felkészültsége és igényessége fehérítheti igazán az ágazatot: a megbízóknak tudniuk kellene, hogy pontosan mit és hogyan szeretnének védeni, mint ahogy azt is, hogy alulfizetett emberek pocsék szolgáltatást nyújtanak. Az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért kuratóriumi elnökének írása – írja a munkajog.hu.

   A szakma által várt 1700-1800 forint közötti összeg helyett 1889 forintban határozza meg a belügyminiszter a vagyonvédelmi szolgáltatás minimális rezsióradíját a kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint. A parlament februárban fogadta el a közbeszerzési törvény módosítását, amelyben aránytalanul alacsony árnak minősül a vagyonvédelmi szolgáltatásnál az az ajánlati ár, amely nem éri el a minimális rezsióradíj kötelező mértékét.
 
  Tanácsadó cégek – bár üdvözlik a rezsióradíj bevezetését - , úgy vélik: a vagyonőri szakma érdemi fehérítéséhez az alvállalkozói láncok végén szereplő, szándékosan fantomizált cégekkel való trükközés megakadályozása járulhatna hozzá, amihez jogszabályi szinten kellene rögzíteni a megrendelők gondossági kötelmét is.
 
   Úgy vélem, ez az álláspont három lényeges állításon alapul:
1. A megrendelő és a szolgáltató is a zsebbe fizetésben (feketemunkában) érdekelt.
2. A hatóság legtöbbször tehetetlen.
3. A problémák megoldását segítené, ha a vagyonőri szolgáltatás megrendelője is viselne felelősséget.
 
   Szakmai álláspontom ezekben a következő.
 
   1. Az a sajnálatos tény, hogy a vagyonvédelmi (és tegyük hozzá minden egyéb) szolgáltatás megrendelője abban érdekelt, hogy a lehető legnagyobb profitot érje el a lehető legkisebb kockázattal, így a kiszervezett tevékenységekért a lehető legkevesebb pénzt szeretné kifizetni. A szolgáltató ebben teljességgel ellenérdekelt, hiszen ő szintén profitot szeretne termelni, a lehető legkevesebb kockázattal, így csak a megrendelő érdekelt a feketemunkában és a zsebbe fizetésben, amelynek vannak súlyos kockázatai is.
 
  A megrendelő úgy véli, hogy a feketemunka miatti kockázatok őt nem érintik, hiszen a hatóság azt veszi elő, aki nyilvánvalóan ár alatt vállalta el a munkát. Ez egészen addig igaz, amíg csak a hatósági ellenőrzés következtében kiszabható bírság kockázatát nézzük.
 
   Vannak azonban további kockázatok is, melyeket a HR-esek körében ismert humán kockázatból következnek. Így az igénytelen megrendelő, aki nem fizeti meg árán, pocsék szolgáltatást kap, olyan emberektől, akik nem érdekeltek a színvonalas munkavégzésben, a lojalitás szikrája sincs meg bennük sem a szerződött partner, sem a munkaadó iránt. Ez vagyonvédelmi területen több mint veszélyes!  Ez esetben az előírásokat legfeljebb félelemből tartják be, a legelső kecsegtető ajánlat esetén szemet hunynak, segítik a tolvajt, vagy maguk lopnak, hogy mindennapi létfenntartásukat fedezzék. Az már jobb eset, ha „szabadnapjaikon” más munkahelyeken dolgoznak a megélhetésükért és a szerződött partnerhez aludni járnak be. Azonban ebben az esetben is minimum megkérdőjelezhető annak a csekély összegnek a hasznosulása, amit a szolgáltatásért fizetnek.
 
   2. A „hatóság” (sic) nem tehetetlen, de mivel sajnos ismeri a hazai megrendelői szemléletet, nem érdekelt egy iparág bedöntésében, ahol a vállalási díjak javarészt feketemunkát eredményeznek. A vagyonvédelmi tevékenységet ellenőrizheti a rendőrség, a munkaügyi felügyelet és a NAV is; bár mindegyik más és más korlátozásokkal bír a megismerhető adatok területén, semmi akadálya egy komplex ellenőrzésnek, ahol a megbízás szinte minden adata megismerhetővé válik.
 
  A beszedett bírság valószínűleg nem állna arányban a keletkező munkanélküliséggel, de ha ebben tévednék, már csak egyetlen opció maradt: a hatóságok nem értenek  a munkájukhoz. Egy alapos ellenőrzés ugyanis pillanatok alatt feltárhatja a hiányosságokat, hiszen elegendő megnéznie az adóhatóságnak a vállalási díjat, és már bukott is a mutatvány, ha abból nem lehet kifizetni a minimálbért.
 
   3. A vagyonőri szolgáltatás megrendelőjének felelősségét jogszabályban előírni majdnem olyan, mintha a beszállítókért is felelősséget írna elő egy másik jogszabály.
 
   A tulajdonosi jogok részeként a tulajdonos/birtokos megfelelően gondoskodni köteles saját tulajdonáról/birtokáról, annak védelméről. Ezt megoldhatja saját munkaszervezetén belül kialakított alrendszerrel – biztonsági, rendészeti vagy más nevű osztály, alosztály, részleg, csoport stb. – vagy kiszervezheti, és vagyonvédelmi szolgáltatóra bízhatja. De mindkét esetben a megbízó az, akinek meg kell fogalmaznia biztonsági koncepcióját: milyen szintű biztonságot szeretne, milyet tevékenységek elvégzésére van szüksége,  és azokkal kapcsolatosan szabályozókat kell készítenie.
 
   A kiszervezés során azonban nem minden kockázat kerül a szolgáltató oldalára. Tapasztalataim szerint az esetek legnagyobb részében a szerződések sablonosak, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések hiányos ismeretéből fakadóan. A legjellemzőbb esetben a biztosító támasztja az élőerős őrzés igényét, de nem részletezi a kárfelelősséggel kapcsolatos szabályokat. A szolgáltatás megrendelője hasonlóképpen meglehetős nagyvonalúsággal köti meg a szolgáltatási szerződést. Mire is gondolok? A legtöbb szerződés nem tartalmazza mellékletként a munkaköri leírásokat, az események és rendkívüli események kezelésének protokolljait, sőt sok esetben azt sem tisztázza, kinek a felelőssége elkészíteni ezeket a szabályzókat és a megbízói jóváhagyás is hiányzik az esetek nagy részében. Ugyanígy tisztázatlan az esetek nagy többségében, ki, milyen tevékenységre adhat utasítást a szolgáltató alkalmazottjának a megbízó részéről. Így aztán egy káresemény bekövetkezésekor vitathatóvá válik a kárfelelős illetve a kárért való felelősség mértéke is.
 
   Ezért láthatunk olyat, hogy a biztonsági őr szedi össze a bevásárlókosarakat, vagy egyéb kisegítő tevékenységet végez a szerződött partnernél, ami nyilvánvalóan nem függ össze az őrzés-védelmi tevékenységgel.
 
   Ebből egyenesen következik, hogy a hiányos szabályozás esélyeket ad a jogvitákra. Ilyen lehet például a „szúrópróba-szerű ellenőrzés” ahol nem határozzák meg a minimális ellenőrzési darabszámot, vagy nem – vagy nem kellő alapossággal - szabályozzák annak dokumentálását.
 
   Nyilvánvaló, hogy mindezeknek a megbízó artikulált igényeként kellene megjelenniük, amelyeket az ő jól felfogott érdekei, nem pedig jogszabályok által rákényszerített követelmények diktálnak. Ugyancsak a megbízó érdeke, hogy jól megfizetett, jó munkakörülmények között foglalkoztatott és ezért lojális őröket kapjon, aminek nyilvánvalóan ára van.
 
   Ugyanígy a biztonságtudatos magatartás része kellene legyen az is, hogy mindent megfelelően szabályozzanak, a külső szolgáltatók alkalmazottainak munkakörei betagozódjanak a vállalati munkaszervezetbe, és a kiszervezett munkakörökben dolgozók is valamilyen részben a vállalathoz tartozónak érezzék magukat.
 
   A minimális szolgáltatási díj bevezetése csak a kezdet, de azt sem hatóság harcolta ki, hanem a szakma. A további lépéseket azoknak kell megtenniük, akik egy munkaszervezeten belük a megbízói érdekek érvényesítéséért dolgoznak. Ez tudatos szemléletváltást kíván a megbízói oldalról is.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vagyonvédelem: csak félig csodaszer a rezsióradíj.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector