Startlaphoz Csatlakozz!

A terhek nagy részét a ők viselik

A fiatalok fizetése nagyot esett Európában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 02. szombat, 07:00

A dél-európai államokban akár 25 százalékot is csökkenhetett a 18-24 év közötti munkavállalók fizetése. Azokban az EU-tagállamokban sem jobb a helyzet, ahol nincsenek ilyen statisztikák – írja a Napi Gazdaság.

   Spanyolországban a 20 és 24 év közötti munkavállalók átlagos havi bruttó keresete 2012-ben 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2010-ben. Az öt évvel idősebb dolgozók fizetése eközben csak 8 százalékot esett - írja a spanyol statisztikai hivatal adataira hivatkozva a Bloomberg. A dél-európai ország munkanélküliségi rátája 25 százalékon áll, de a 30 év alattiak körében 42 százalékos a munkanélküliség.
 
   Rosszabb a helyzet Portugáliában, ahol a 18-24 éves dolgozók fizetése 2011 és 2012 között 25 százalékot esett, miközben a teljes munkavállalói állományt tekintve nőttek a keresetek - átlagosan 1 százalékkal. Az állami statisztikai intézet azt is közölte, hogy a 10 évvel idősebb korosztályban 17 százalékos volt a fizetések csökkenése.
 
  Bár életkor szerinti bontásban csak kevés állam statisztikai hivatala közöl keresetre vonatkozó adatokat, a Bloombergnek nyilatkozó Darvas Zsolt szerint a spanyol és portugál mintához hasonló módon csökkenhettek a fiatalok keresetei. A brüsszeli Bruegel kutatóintézet közgazdásza úgy véli, hogy a magas munkanélküliség miatt csökkennek a fizetések, de a gazdaság fejlődését gátolja, hogy a terhek nagy részét a fiatalok viselik.
 
   Az európai fiatalokkal ráadásul egyre több olyan munkaszerződést kötnek, amely határozott időre szól, vagy lehetővé teszi a gyors elbocsátást. Spanyolországban a 30 év alatti fiatalok 52 százalékát rövid határidőre szóló munkaviszony keretei közt foglalkoztatták az idei év második negyedében, miközben a teljes foglalkoztatotti állomány 24 százalékának volt ilyen szerződése.
 
   A Bloomberg adatai azt mutatják, hogy - legalábbis Spanyolországban - a kerestkülönbségek ollója nagyot nyílt. A 20-24 évesek jövedelme az átlag fele volt csupán 2012-ben, miközben nyolc évvel korábban még csak 33 százalék volt a különbség.
 
  „Alapvető gazdasági kiigazítási mechanizmus zajlik, Dél-Európát a defláció közelébe tolta” - mondta a hírügynökség portáljának Robert Hancke, a London School of Economics professzora. Véleménye szerint a deflációs stratégia csak addig biztosít versenyelőnyt, amíg a versenytársak nem alkalmazzák.
 
   A defláció, és ezzel párhuzamosan a fizetések csökkenése nemcsak a déli államokat sújtja. Németországban például a szövetségi központi bank (Bundesbank) elnöke mondta nemrég egy interjúban, hogy eljött a béremelések ideje. Jens Weidmann a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak fejtette ki, hogy a német gazdaság jó helyzete révén megnyílt a mozgástér a bértárgyalásokon, és a munkaadók akár 3 százalékos emeléshez is hozzájárulhatnak. Ez abból adódik, hogy középtávon 2 százalék körüli infláció várható, a termelékenység pedig 1 százalékkal emelkedhet. (Németországban 5,1 százalék a munkanélküliség - kevesebb, mint fele az eurozóna átlagának - a fiatal felnőttek között viszont 7,3 százalék.)
 
   Sok dél-európai gazdaság küzd gazdasági nehézségekkel, a fellendülés beindítása nem könnyű. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a nehézségeket csak növeli a fiatalok munkanélkülisége. „Ha kevés a munka, az emberek bármit elvállalnak. Ennek következménye, hogy a jól képzett emberek nem olyan helyen hasznosítják tudásukat, ahol arra tényleg szükség volna” - mondta egyikük.
 

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fiatalok fizetése nagyot esett Európában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector