Startlaphoz Csatlakozz!

Növelni kell az öntözött területek nagyságát

Mezei Dávid: fontos feladat a vidéki munkahelyek megőrzése és újak teremtése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 02. szombat, 08:31

A vidék munkahelymegtartó képességének az erősítése, a kis- és közepes gazdaságok, a fiatal gazdálkodók támogatása szerepel a kiemelt célok között a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban - mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Zselickislakon pénteken tartott szakmai fórumon.

    A helyettes államtitkár a fejleszteni kívánt területek között említette az olyan munkaigényes ágazatokat, mint a kertészet és az állattenyésztés, de hangsúlyt kap a termelésbiztonság és a helyi erőforrások felhasználása is. 

    Kitért arra, hogy növelni kell az öntözött területek nagyságát, ugyanis a jelenlegi mintegy 100 ezer hektáros öntözött terület „mélyen az uniós átlag alatti”. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a '90-es években háromszor ekkora területen folytattak öntözéses gazdálkodást.

    A megújuló energiák felhasználására is ösztönzik majd az önkormányzatokat - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, így nemcsak az élelmiszereket tudják hasznosan felhasználni és feldolgozni a településeket, hanem az energiát is.   
  
    Jakó Gergely (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés alelnöke a fórumon azt hangsúlyozta: a helyi adottságokra épülő fejlesztési tervekre van szükség, ami Somogy megye esetében azt jelenti, hogy elsődlegesen az agrárgazdaság, az erdőgazdaság és a turizmus - ezen belül kiemelten a Balaton - fejlesztése szerepel a prioritások között. Kitörési pont lehet a zöldség- és a gyümölcstermesztés, a gyógynövény gyűjtés és hasznosítás - mondta a politikus, aki a kiemelt feladatok között említette a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztését, melyek hozzájárulnak a helyi közösségek erősítéséhez. 

    Lengyel Gábor (Fidesz-KDNP), a szakmai fórumot szervező, 48 település alkotta Zselici Lámpások Leader Közösségének elnöke, a mintegy 200 lakosú Szilvásszentmárton polgármestere arról számolt be, hogy a mezőgazdasági hagyományokra visszanyúlva, a település adottságait kihasználva önfenntartásra törekednek, s ezzel együtt arra, hogy minél több jövedelmet megtartsanak a településen. A helyi őstermelők például helyben értékesíthetik a felesleges terményeiket - házi tojást, fűszereket és kecsketejet is árulnak a szilvásszentmártoni  szociális vegyesboltban -, a mezőgazdasági munkákhoz, állattartáshoz szükséges eszközöket, magokat, tápokat ugyancsak a helyi gazdaboltban szerezhetik be a lakosok.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mezei Dávid: fontos feladat a vidéki munkahelyek megőrzése és újak teremtése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector