Startlaphoz Csatlakozz!

Jelenleg mintegy 160-170 ezer lehet a közfoglalkoztatottak száma

Közfoglalkoztatás: valamivel több mint 10 százalék tudott elhelyezkedni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 02. szombat, 12:05
 
Tavaly a közfoglalkoztatásból kilépők 11,54 százaléka helyezkedett el az elsődleges munkaerőpiacon. Idén a közfoglalkoztatásra 231 milliárd forintot fordít az állam – írja a Világgazdaság.

   Augusztus 1-jétől ismételten elindítottuk a kistérségi startmunka mintaprogramok szociális programelemeit, illetve két értékteremtő programelemét – nyilatkozta lapunknak a Belügyminisztérium (BM), miután a kibővített közfoglalkoztatásról érdeklődtünk. A tárca közölte, hogy a kormány hatályon kívül helyezte a mintaprogramok indítása időtartamának végére vonatkozó rendelkezést, így a továbbiakban is lehetőség van ezek működtetésére 2014. június 30-át követően. Ezenfelül az önkormányzati foglalkoztatók is jelezték igényüket a program folytatására.
 
  A kistérségi startmunka mintaprogramok szociális jellegű programelemeinél (belvízelvezetés, belterületi utak karbantartása, mezőgazdasági utak karbantartása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, bio- és megújuló energiafelhasználás) a BM megvizsgálta a más tárcáknál, hasonló tevékenységekre nyújtott támogatásokat, hogy kiszűrjék a kettős finanszírozást, illetve hatékonyabban használják fel az állami forrásokat. Ezek alapján a közfoglalkoztatók belvízelvezetésre, illegális hulladéklerakó-helyek felszámolására, belterületi utak karbantartására, mezőgazdasági utak karbantartására, téli és egyéb értékteremtő valamint helyi sajátosságokra épülő programokra nyújthattak be kérelmet.
 
   A BM egyedi programokról is egyeztet a közfoglalkoztatókkal, így olyan programokat folytathatnak, amelyek lehetővé teszik egyrészt az elsődleges piacon munkakínálat híján elhelyezkedni nem képes szakképzett munkaerő, valamint a kiemelt célcsoportok közül a hajléktalanok, romák, vagy megváltozott munkaképességűek bevonását.
 
  A kormányhivatalok munkaügyi központjainak adatszolgáltatása alapján a 2014. július 21. és 2014. július 27. közötti időtartamban a hatósági szerződések alapján közfoglalkoztatottak létszáma 200 533 fő volt. A téli átmeneti közfoglalkoztatás 2013. november 1-je és 2014. április 30-a közötti időtartamban zajlott 200 ezer fő közfoglalkoztatásával, amelyből 2013. december 1-je és 2014. március 31-e között 100 ezer fő képzése valósult meg. Czomba Sándor , a nemzetgazdasági tárca államtitkára nemrég azt közölte lapunkkal, hogy az előző hónap 20-i adatai alapján mintegy 130 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak száma, jelenleg mintegy 160-170 ezren lehetnek.
 
  Idén a közfoglalkoztatás támogatására a 2014-es költségvetésben 183,8053 milliárd forintot terveztek, de ezt a keretet június 30-án további 47,3 milliárddal megemelték. Így végül összesen 231,1 milliárdos forrás áll a rendelkezésre.
 
   A BM lapunkkal közölte, hogy az elhelyezkedés tényét a közfoglalkoztatásból történő kilépést követő 180. napon vizsgálják. Ezek alapján az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedettek aránya a 2012-ben kilépők vonatkozásában elérte a 14,7 százalékot (32 243 fő), amely a 2013-ban kilépők esetében 11,54 százalék volt. A tárca szerint az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés nem elhanyagolható mértékű, tekintettel arra, hogy gazdaságilag és infrastrukturálisan elmaradott térségekben zajló programokról és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatásáról van szó.
 
Képzés a közmunkásoknak

   A belügyi tárca közlése szerint 2012. évtől 2014. július 27-ig mindösszesen 131 853 fő közfoglalkoztatásban résztvevő képzését biztosították, amelyből eddig 115 531 fő sikeresen be is fejezte a képzését (jelenleg 9736 fő képzése folyamatban van). A lemorzsolódók száma 6586 fő országosan, míg az önkéntes nyilatkozatok alapján a képzésbe vont romák száma 28 478 fő. A július 25-i állapot szerint a mezőgazdasági programokat érintő, 2012. és 2013. évben indított képzésekben összesen 19 429 fő vett részt, amelyből 13 866 fő vizsgakötelezettségének eredményesen eleget tett. E képzési programokban jelenleg még 3866 fő vesz részt.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közfoglalkoztatás: valamivel több mint 10 százalék tudott elhelyezkedni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector