Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kedvezőtlen változás: csökkenhet az átirányított munkavállaló bére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 03. vasárnap, 07:11

Míg a korábbi Munka törvénykönyve az átirányítási fejezetében kifejezetten tartalmazta az a rendelkezést, mely szerint az átirányítás a munkavállalóra nézve – különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára, vagy egyéb körülményeire tekintettel – nem járhatott aránytalan sérelemmel, a jelenleg hatályos törvény ezt már sajnos nem vette át – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

   Dr. Vágány Tamás kifejtette: a jelenleg hatályos (új) Munka törvénykönyve számos tekintetben visszavett az előző törvény munkavállalókat védő rendelkezéseiből. Sajnos átirányítás, vagy új nevén „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” intézménye sem kivétel ez alól.
 
   A munkaviszony alapvető, lényegi elemének a felek személyén, munkavégzés helyén és a munkabéren kívül természetesen a betöltendő munkakör számít. A munkavállaló feladata a munkaszerződésében rögzített munkakör legjobb ellátása tudásának és a munkáltató utasításainak megfelelően.
 
Csak átmeneti jelleggel lehet elrendelni
 
   Abban az esetben, ha a munkáltató más munkakör betöltésére (is) utasítja a munkavállalót, a korábbi terminológiában átirányításról beszéltünk. Az átirányítás igen fontos kérdés, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az átirányítás jogát számos munkáltató félreérti, rosszabb esetben visszaél azzal.
 
   Az átirányítás új szabálya megtartja azokat a korábbi korlátokat, mely szerint csakis átmeneti jelleggel lehet elrendelni, legfeljebb 44 munkanapra évente (azaz két hónapra). Nemcsak arra utasíthatja egyébként a munkáltató a munkavállalót, hogy más feladatokat lásson el, de akár arra is, hogy más munkáltatónál.
 
  A munkavállalónak ugyanakkor joga van tájékoztatást kapni az átirányítás várható időtartamáról, részleteiről – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
 
Változhat a bér
 
   Változhat-e a munkavállaló bére az átirányítás következtében? Az új törvény szerint igen, és sajnos nem feltétlenül kedvezően. Az új szabály ugyanis azt írja elő, hogy átirányítás esetén a munkavállalót az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.
 
   Így ha valaki az alapbérén felül jelentős teljesítménybérezésben is részesül, és az átirányított munkakörben a teljesítménybérre jogosító munkát nem tud végezni, akkor a keresete csökkenésével számolhat.
 
  A korábbi szabály alapján a munkavállaló díjazása nem lehetett kevesebb az addigi átlagkereseténél. Ez sajnos lényeges különbség a régi és az új normaszöveg között – hangsúlyozta dr. Vágány Tamás.
 
Aránytalan sérelem
 
   Míg a korábbi törvény az átirányítási fejezetében kifejezetten tartalmazta az a rendelkezést, mely szerint az átirányítás a munkavállalóra nézve – különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel – nem járhatott aránytalan sérelemmel.
 
  A hatályos törvény ezt sajnos nem vette át, ehelyett az általános szabályok között került elhelyezésre az az előírás, mely szerint a munkáltató (általában véve) a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása során a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat, a munkavállaló érdekeit méltányos mérlegelés alapján, a jóhiszeműség és tisztesség jegyében, kölcsönösen együttműködve köteles figyelembe venni.
 
   Bár ezen utóbbi rendelkezés a törvény ún. általános elvei között került rögzítésre, az átirányítás szabályainak alkalmazása során kisegítő jelleggel alkalmazható és alkalmazandó.
 
   Ennek következményeként a korábbi törvény alapján kialakult bírói gyakorlatban egyelőre nem várható jelentős változás az aránytalanul érdeksértő átirányítás megítélésében – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kedvezőtlen változás: csökkenhet az átirányított munkavállaló bére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector