Startlaphoz Csatlakozz!

Egységes Közlekedési Szakszervezet:

A menetrend betartása miatt vállalnak veszélyes közlekedési helyzeteket a buszsofőrök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 04. hétfő, 07:06

A menetrend betartása miatt vállalnak veszélyes közlekedési helyzeteket is a fővárosi buszsofőrök – az egyik közlekedési szakszervezet szerint. A BKK azt állítja: bár lehetőségük lenne rá, nem szokták büntetni a sofőröket a késések miatt. Nemrég egy biciklis napokig volt intenzív osztályon, mert elsodorta egy busz – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Egy júliusi baleset a fővárosban, a biciklis által feltöltött felvételt már több mint 360 ezren látták az egyik videómegosztó portálon. A mentőket két járókelő hívta. A kerékpáros később azt írta, az útszéli korlátra esett, eltört hét bordája, azok átszúrták a tüdejét, öt napig kezelték az intenzív osztályon. A férfi a buszsávban kijelölt bicikliúton haladt. A KRESZ szerint ezt csak akkor teheti, ha azt a tábla engedi. Ha pedig a busz kerékpárt előz, legalább egy-másfél méter oldaltávolságot kell hagynia. A buszsofőröket is tömörítő szakszervezet elnöke szerint nyomáskényszer alatt vannak a sofőrök. „Egy 3 percen túli késést már a központ felé jelezni kell. Amennyiben ez elmarad, akkor szintén a kötbérezésen keresztül nyúl a munkavállalók irányába a BKK. Mi azt gondoljuk, hogy ez is egyfajta lojalitás a BKV munkavállalók részéről, hiszen lehet, hogy éppen egy apró hibát próbálnak meg elhárítani és nincs idejük bejelentkezni a központba. És ezeket a lojalitásokat nem veszik figyelembe a Budapesti Közlekedési Központ részéről” – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a menetidő betartásáért a buszsofőrök gyakran veszélyes helyzetekbe is belemennek. „Forszírozottan kénytelenek vezetni, belemennek olyan esetekbe, amelyekbe nem lenne szabad, és ha mondjuk egy kerékpárost kellene kerülgetni a buszsávban vagy mögötte kell haladni 20-szal, 30-cal, akkor ez önmagában konfliktushelyzetet eredményez” – fogalmazott Dorner Lajos.

   A BKK viszont tagadja, hogy bárkit is büntetnének a késések miatt. „Van lehetősége arra a BKK-nak, hogy egyébként a késő autóbusz-vezetőket kötbérezze, csak nem szoktunk élni ezzel a gyakorlattal. Nekünk most a lényeg az – ez egy teljesen új szemlélet a főváros tömegközlekedésében –, hogy ne siessenek az autóbuszok. Amiért mi kötbérezünk az az, hogy ha az autóbusz-vezető túl gyorsan hajt” – nyilatkozta Mihálszky Gábor, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tömegközlekedési divízióvezetője.

    A divízióvezető szerint tavaly 100 millió forintos kötbért szabott ki a BKK. Elsősorban azért, mert nem alacsonypadlós busz közlekedett ott, ahol annak kellett volna. Ezt követték olyan buszvezetőkkel kapcsolatos problémák, mint például az ajtók idő előtti becsukása.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A menetrend betartása miatt vállalnak veszélyes közlekedési helyzeteket a buszsofőrök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector