Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetek garanciákat követelnek

Állásukat féltő buszosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 04. hétfő, 11:35

A Volán-társaságok 2015-re kitűzött regionális összeolvadása feltartóztathatatlanul halad. Ám a szakszervezetek garanciákat követelnek a kormánytól és a tulajdonos MNV Zrt.-tól, hogy a bevonandó alvállalkozók ugyanolyan feltételek mellett foglalkoztassák a munkavállalókat, mint eddig a Volán társaságoknál. A kormányzat véleménye szerint azért működtetik a Szakszervezeti Fórumot, hogy a gondokat ott orvosolják. A munkavállalók azonban elégedetlenek a nemzeti fejlesztési tárca és a vagyonkezelő elképzeléseivel – írja a Népszava.

   Folytatódik a közösségi közlekedés megkezdett átalakítása, az év végére lezárul a Volán-társaságok regionális összeolvadása - ezt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jelentette ki a napokban. Az újjászervezés egyik célja a közösségi közlekedés személyszállításon belüli 22-25 százalékos részarányának megőrzése. (Az uniós átlag 12-15 százalékos.) A nemzeti fejlesztési tárca, - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel karöltve - 2012-ben létrehozta a Szakszervezeti Fórumot, ahol azóta is folyamatosan tárgyalnak a munkavállalók képviselőivel a Volán-társaságok integrációjáról. A fórumon arról is megbeszéléseket folytatnak, hogy a járműpark modernizációja milyen ütemezés mellett menjen végbe. Az eszmecseréken a kormányzat rendszeresen arra hivatkozik, hogy az évek óta tervbe vett vállalati fúzióra azért van szükség, mert így költséghatékonyabban tudnak majd gazdálkodni. A kormány ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a Szakszervezeti Fórumot addig működtetik, amíg a cégösszevonások be nem fejeződnek. A következő egyeztetés - a tervek szerint - 2014 szeptemberében lesz.
 
    A kormány szándéka szerint a 24 állami tulajdonban lévő Volán társaságot 7 regionális társaságba szervezik át, amitől 2015 januárjától évente 4-5 milliárd forint megtakarítást remélnek a korábbi időszakhoz képest. A kormány arra tett ígéretet, hogy az így keletkezett megtakarítást a szolgáltatások színvonalának emelésére fogják fordítható. A szakma egyik legnagyobb problémáját a járműpark kritikus elöregedése jelenti. A kormány ugyanakkor a teljes járműrekonstrukciót csak alvállalkozók bevonásával látja megvalósíthatónak, mivel sem a Volán társaságok, sem pedig a központi költségvetés nem rendelkezik az ehhez szükséges pénzügyi forrással - erről beszélt a Népszavának Baranyai Zoltán, a mintegy 17 ezer Volán-dolgozó 40 százalékának érdekeit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) alelnöke.
 
   A munkavállalói érdek-képviseleti vezető ehhez hozzátette, hogy a bajok tulajdonképpen itt kezdődnek, ugyanis csak az lehet megnyugtató megoldás a szakszervezetek számára, ha az alvállalkozóknál ugyanolyan feltételek mellett foglalkoztatják majd az átveendő volános dolgozókat, mint amit a jelenlegi anyacégeknél alkalmazott a kollektív szerződés előír. Baranyai Zoltán beszámolt arról, hogy ígéretet kaptak a Volán-dolgozók képviselői, hogy az alvállalkozóknál történő foglalkoztatás feltételei nem romlanak, ám vannak olyan tapasztalataik, hogy ez a gyakorlatban nem mindig valósul meg. Ugyanakkor az MNV Zrt. megígérte, hogy a következő évben mintegy ezer darab új buszt állítanak forgalomba a Volán társaságoknál, amelyhez a Magyar Fejlesztési Bank 150 milliárd forintra növelt keretösszegű Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programjában elérhető hitelek nyújtanak majd forrást.
 
   A KKSZ alelnöke szerint természetesen üdvözlik az ezer darab új busz 2015-ben történő beszerzését, ám a jelenlegi mintegy 14 éves átlagéletkorú Volán járműpark megfiatalításához, vagyis ahhoz, hogy az átlagéletkor 10 év alá csökkenjen, arra lenne szükség, hogy 2016 után tartósan évente legalább 250-300 darab új autóbuszt állítsanak forgalomba. Éppen ezért a KKSz azt tartaná megnyugtatónak, ha a járműflotta fejlesztés alvállalkozók bevonása nélkül valósulna meg, és a Volán cégek képesek lennének önerőből, állami támogatások segítségével megvásárolni a szükséges autóbuszokat.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Állásukat féltő buszosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector