Startlaphoz Csatlakozz!

Vajon hol létezik?

Nyugdíjkedvezmény a sokgyermekeseknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 05. kedd, 10:11

Melyik az az állam, amely a magyarországihoz hasonló mértékű társadalombiztosítási járulékot von el a munkáltatóktól és a munkavállalóktól, és még szigorúbb feltételekhez köti az egészségügyi ellátást? Lettországban igencsak sokba kerül a fogfájás – írja a ec.europa.eu nyomán az adozona.hu.

   Lettország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam egészségügyi, valamint nyugdíjbiztosítási ellátórendszerét.

   A balti országban a kötelező társadalombiztosítás egyik bevétele a járulék, amelynek mértéke 2012-ben a bruttó bér 35,09 százaléka volt. Ez a járulékteher úgy oszlott meg a munkáltató és a munkavállaló között, hogy 24,09 százalékot a munkáltató, 11 százalékot a munkavállaló fizetett meg.

   Az egészségügyi ellátások keretében bizonyos ellátásokat az állami költségvetés fizeti, például az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, de lett állampolgársággal nem rendelkező személyek házastársainak szülési ellátását, terhesgondozását.

  A járulékokon felül önrészfizetés is terheli a beteget egyes egészségügyi ellátásoknál. A fogászati ellátást igénybe vevő felnőtt betegeknek 100 százalékban meg kell téríteniük az ellátás árát. Továbbá háziorvosi, szakorvosi vagy kórházi kezelés alkalmával a felnőtt beteg – a várandós nőket, a vagyonnal nem rendelkező személyeket kivéve – önrészt fizet.

Milyen társadalombiztosítási ellátásokat lehet Lettországban igénybe venni?

   A társadalombiztosítás keretében a következő ellátások érhetők el:

– egészségügyi szolgáltatások;
– táppénz;
– munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére nyújtott ellátások;
– öregségi és túlélő hozzátartozói nyugdíjak;
– rokkantsági nyugdíjak;
– munkanélküli-ellátás.

Öregségi nyugellátás:

   Öregségi nyugdíjra a 62. életévüket betöltött személyek jogosultak, ha rendelkeznek legalább 10 évi biztosítással. Az a személy, aki legalább 30 év biztosítással rendelkezik és legalább öt gyermeket vagy egy fogyatékkal élő gyermeket 8 éves koráig eltartott, a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel öregségi nyugdíjat igényelhet.

Egészségügyi ellátás:

   Az állam által fedezett egészségügyi ellátásokat csak olyan szolgáltatónál lehet igénybe venni, amely szerződött a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatóval. Táppénz esetén a keresőképtelenség első 10 napjára járó ellátás a munkáltatót terheli. A táppénzt a keresőképtelenség 11. napjától a keresőképessé válásig folyósítják, a keresőképtelenség első 26 hetére. 

  Rendkívüli esetben, amennyiben megállapítják, hogy továbbra is szükség van egészségügyi ellátásra, a táppénzfizetés az előírt 26 hétnél hosszabb ideig, de legfeljebb 52 hétig folyósítható.

forrás: ec.europa.eu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjkedvezmény a sokgyermekeseknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector