Startlaphoz Csatlakozz!

Évente 17 ezer munkahelyi baleset történik hazánkban

Adókedvezményes megoldás munkahelyi balesetekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 05. kedd, 17:44

A munkahelyi balesetek terén nincs javulás, igaz nem is lett rosszabb a helyzet. Évente 17 ezer munkahelyi baleset történik hazánkban, ezek elsősorban a kisebb cégeknél fordulnak elő, és a legtöbb alkalommal csonttörésről van szó. A vállalatok, ezen belül is a kkv-k egyre körültekintőbbek, ezt jelzi, hogy fokozatosan emelkedik a vállalati baleset-biztosítások száma, amelyek népszerűségéhez az adó- és járulékkedvezményekkel az állam is hozzájárul - hívja fel a figyelmet a Budapest Prime.

  Bár a nyár a szabadságokról szól, a munka nem állhat le. A munkanapokat azonban megnehezítheti a meleg vagy éppen csapadékos időjárás, nem beszélve arról, hogy a munkahelyeken számos más tényező is bekövetkezhetnek balesetek. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága nem véletlenül figyelmeztetett az elmúlt hetekben többször is arra, hogy például a kánikulában mire kell figyelni a munkahelyeken.
 
   A munkahelyi balesetek kérdését azért is érdemes kiemelten kezelni a cégeknél, mert az elmúlt években nem javult a helyzet: a hatóság statisztikái szerint ugyanis a munkahelyi balesetek száma stagnálást mutatott az elmúlt években. 2010-ben közel 20 ezer munkahelyi balesetet regisztráltak Magyarországon, s bár ezt követően csökkent a számuk, 2011 és 2013 között is évente több mint 17 ezer esetről készült feljegyzés, azaz nem romlott, de nem is lett jobb a helyzet.
 
   A munkavégzéshez szükséges szabályok betartása, valamint balesetek kezelése nagyon fontos valamennyi vállalat számára, de elsősorban a kisebb cégek érintettek a kérdésben.
 
   A munkahelyi biztonsághoz szorosan kapcsolódik a vállalati biztosításoknak kifejezetten munkabalesetek esetére kidolgozott változata, amely mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kedvező. „A vállalati baleset-biztosítással rendelkező cégeknél nagyon sokféle baleset adódhat, a leggyakoribb bejelentés csonttöréshez kapcsolódik, és szintén gyakori eset a baleseti keresőképtelenség” - mondta Biczi Orsolya, a Budapesti Prime ügyvezető igazgatója. Hozzátette: utóbbi érzékenyen érintheti a munkavállalókat, mert jelentős összegtől eshetnek el, de a vállalati biztosítással kezelhető a probléma.
 
   Egy táppénzre jogosult alkalmazott a vállalati baleset-biztosításnak köszönhetően kiegészítést kaphat arra az időre, amíg táppénzen van. A vállalati baleset-biztosítás azért is kedvező megoldás, mivel azonnali védelmet nyújt, legyen szó a cégvezető szörfbalesetéről, vagy a gyártóegységben bekövetkezett égési sérülésről. A konstrukciók számtalan - akár munkán kívüli - baleset mellett a munkahelyen történt balesetekre egyaránt fedezetet nyújthatnak.
 
   A munkavédelem, és -biztonság az állam számára is kiemelt fontosságú, ezt jelzi, hogy a munkavállalókra kötött biztosításokra fordított kiadások költségként elszámolható juttatásnak minősülnek, ha az alkalmazottak vagy családtagjaik a kedvezményezettek. A kockázati életbiztosítások, a baleseti és munkahelyi baleseti biztosítások, valamint a betegségi biztosítások az érvényes jogszabályok szerint adó- és járulékmentes juttatásoknak minősülnek, ha az egy főre eső havi biztosítási díj alacsonyabb a minimálbér 30 százalékánál. 
 
   A biztosítási szolgáltatások járulék- és adómentesek, kivéve a napi térítésként vagy az eltelt napok száma alapján meghatározott összegben nyújtott szolgáltatásoknak a napi 15 000 forint feletti részét, utóbbi tétel után a biztosító személyijövedelemadó-előleget von le a kifizetett összegből.
 
   Biczi Orsolya elmondta, a kedvezmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több társaság, elsősorban a kkv-k kötnek csoportos vállalati baleset-biztosítást az esetleges munkahelyi balesetekből adódó problémák megoldása érdekében. Biczi szerint a következő időszakban folytatódik a növekedés, így elképzelhető, a jövőben a biztosítások piacán belül az egyik legjelentősebb bővülést a vállalati biztosítások szegmense éri el.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Adókedvezményes megoldás munkahelyi balesetekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector