Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyon sok állattartó kerülhet nehéz helyzetbe

Környezetvédelem: veszélyben a támogatás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 06. szerda, 07:06

 Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásokról. A szakértők szerint az augusztus végén lejáró AKG programot a kormány 2015-ben nem folytatja. A kormány ezzel szemben állítja: hatékonyabban fogja támogatni a magyar gazdák környezetvédelmi intézkedéseit – írja a Világgazdaság.
 
   A kormány azzal, hogy bejelentette: a 2014 augusztusában lejáró AKG programot jövőre nem folytatja, döntési kényszerbe hozza a programban résztvevő termelőket, és súlyos károkat okoz a környezet és természetvédelemnek – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. A szakember szerint a 2015-2020 időszakra vonatkozó agrártámogatási összeg maximalizálása után ez a döntés újabb csapás nem csak a mezőgazdasági termelőkre, hanem a környezet- és tájgazdálkodásra is. Ha a program a kormány döntése következtében megszakad, kárba vész a több, mint tíz éve tartó program, az évi 45-50 milliárd forint támogatás – tette hozzá Horváth. A támogatás arra ösztönzi a gazdákat, hogy a mezőgazdasági területeken jelentős többlet kötelezettségeket és ráfordításokat vállalva, környezetkímélő mezőgazdasági termelési módszereket használjanak. A célok között a talajvédelem, a felszín és a felszín alatti vizek védelme, a vegyszerhasználat csökkentése, a biogazdálkodás szerepel. A több mint 20 célprogram kiterjed az integrált szántóföldi- és gyümölcstermesztésre, a különböző növényi- és állati élőhelyek megőrzésére, a gyepgazdálkodásra, különféle ökológiai programokra. Ezekért hektáronként 40 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő uniós támogatást kaptak a termelők. Ezek nem az agrártermelőknek szóló jövedelemtámogatások, hanem a környezetvédelmében vállalt többletköltségek, jövedelem kiesések kompenzálása – hangsúlyozta a főtitkár, aki arról is beszélt: az EU-nak jóváhagyásra igazolt módon be kell mutatni az egy-egy célprogramhoz tartozó tételes többletköltség kalkulációt, és ezt meghaladó mértékű támogatásban egyetlen gazdálkodó sem részesülhet.
 
   A MOSZ adatai szerint az AKG-ban jelenleg mintegy 15 ezer gazdálkodó és több mint 1,1 millió hektár terület szerepel. A programban érintettek több mint kétharmada egyéni gazdálkodó. Ha úgy döntenek, hogy költségkompenzáció nélkül folytatják a környezetkímélő gazdálkodást, akkor olyan többletráfordításokat kell vállalniuk, ami könnyen gazdaságuk tönkremenetelével, megélhetésének elvesztésével jár. Ha viszont nem folytatják, akkor az elmúlt 10 év eredményei mehetnek a kukába – tette hozzá a szakember.
 
   Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány hibája, hogy átláthatatlanná vált a rendszer, mivel olyan átalakítást akart, amit az unió nem támogat. Nagyon sok állattartót – elsősorban juhászt és tejtermelő tehenészt – fog nehéz helyzetbe hozni a támogatás megszüntetése. Számítások szerint egy magyar családnak – amely 1500 anyajuhot nevel és 8-9 embert foglalkoztat – évi 100-150 millió kárt fog okozni.
 
   A kormány kiadott egy közleményt, amelyben azt állítja, nem szünteti meg az AKG támogatásokat, hanem hatékonyabban segíti a magyar gazdák környezetvédelmi intézkedéseit. Az új rendszer életbe lépéséig átmeneti finanszírozás bevezetésére készülnek – írják közleményükben.
 
Célzott támogatás
 
   Bővül a munkaigényes és piacilag érzékenyebb ágazatok támogatása 2015-től a mezőgazdaságban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-vel. Czerván György azt nyilatkozta: az unió Közös Agrárpolitikájának keretében a jövő évtől Magyarország a korábbiakhoz képest több mint négyszer több célzott, termeléshez kötött támogatást tud nyújtani a munkaigényes és piacilag érzékenyebb mezőgazdasági ágazatok számára.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Környezetvédelem: veszélyben a támogatás? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector